De ce sunt invidiaţi soldaţii francezi pentru raţia lor alimentară. Militarii americani ar putea trece pe dieta „keto“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raţia militară franceză are parte de o reputaţie bună în rândul tuturor armatelor şi pe toate teatrele de operaţiuni, fiind la mare căutare. Se spune că în Afganistan unii sunt dispuşi să dea cinci raţii americane pentru una franceză. O cutie cu aceste preparate costă 10,3 euro. Însă unele armate aliate plătesc mai scump - 13,12 euro.

De la împăratul Napoleon I (1804-1814) încoace, militarii francezi nu au mai pierdut niciun război din cauza alimentaţiei proaste sau lipsei ei. Iar acum se bucură de un meniu sofisticat şi la mare căutare . O masă bună ridică moralul trupelor şi poate asigura victorii pe câmpul de luptă. Frederic al II-lea al Sfântului Imperiu Roman (1220-1250), rămas în istorie ca „Primul om modern pe tron“, a înţeles foarte bine acest lucru, legând arta mâncării de arta cuceririi. La aproape şase secole distanţă, Napoleon I a preferat viteza deplasării şi a pierdut din cauza hranei insuficiente. De la retragerea dezastruoasă din Rusia, militarii francezi nu au mai pierdut niciun război din cauza alimentaţiei proaste sau lipsei ei. Ba dimpotrivă, au pus accent pe acest aspect, îmbunătăţindu-l în permanenţă. 

Francezii au adus conservele pe front

În Primul Război Mondial (1914-1918), francezii au adus conservele pe front, pe lângă „bucătăria pe roţi“ care asigura supă şi preparate de spanac. În Al Doilea Război Mondial, au cedat puţin terenul în faţa americanilor, care au venit cu Nescafe şi raţia K, alcătuită, între altele, din biscuiţi, tabletele chewing-gum, trei cutii de conserve şi celebrele ţigări Chesterfield. Şi-au revenit însă, introducând chiar alimentaţia în doctrina militară. În prezent, raţia militară franceză are parte de o reputaţie bună în rândul tuturor armatelor şi pe toate teatrele de operaţiuni.

Este bazată pe preparate sofisticate, care garantează concomitent o condiţie fizică excelentă şi un moral de fier, scrie „Les Echos“. Puse cu grijă într-o cutie de carton dreptunghiulară de 1,5 kilograme, aceste preparate, care asigură trei mese pe zi, au tot ce trebuie pentru a le reda impresia militarilor aflaţi la mii de kilometri depărtare că sunt de fapt acasă. 

Anul 2019 a venit cu noutăţi: salată de pipote cu quinoa roşie, salam cu fistic, ton cu lapte de cocos şi orez parfumat, paste gratinate cu carne de vită, „parmentier de canard“ (straturi de carne de raţă, ceapă caramelizată şi piure), orez cu ciuperci şi carne de porc şi o conservă de „cassoulet supérieur“ (fasole cu cârnaţi de raţă). Nici alimentele istorice nu lipsesc. 

Batonul de ciocolată este furnizat de Klaus, o ciocolaterie veche din 1856, brioşele vin din Bordeaux, prunele sunt D’Agen, iar jeleul de fructe este la fel ca la bunica. Se spune că în Afganistan unii sunt dispuşi să dea cinci raţii americane pentru una franceză. O cutie cu aceste preparate costă 10,3 euro. Însă unele armate aliate plătesc mai scump - 13,12 euro. Francezii mai ştiu ce înseamnă războiul, dar armata lor păstrează mereu aproximativ 1 milion de raţii de acest tip pe stoc.

Ce mănâncă soldaţii altor state

Numită MRE („Meals ready to eat“), raţia americană conţine prăjitura cu migdale şi mac, afine, cidru de mere şi unt de arahide. Felul principal, paste cu sos de roşii, este mai puţin tradiţional. Este o raţie numită mult timp „Meals refused by everyone“ („Mâncarea refuzată de toată lumea“).

Raţia britanică conţine cafea şi ceaiuri, inclusiv un mini-flacon de tabasco. Felul principal este constituit din pui tikka masala şi paste vegetariene. Există porc şi fasole pentru micul dejun, dar şi multe dulciuri şi gustări. 

Raţia germană conţine câteva pacheţele cu grapefruit şi pudră de fructe exotice, ce se amestecă cu apă, biscuiţi italieni, dar şi preparate tradiţionale precum lebăr, pâine de secară, gulaş cu cartofi, iar pentru micul dejun: gemuri. 

Raţia italiană conţine un shot cordial de alcool de 40%, un cappuccino, biscotti şi un aragaz de unică folosinţă pentru anumite feluri de mâncare ce trebuie încălzite: paste, supă de fasole, carne de curcan la cutie şi salată de orez. Desertul este un baton energizant, o salată de fructe la conservă sau un baton de muesli cu ciocolată.

Dieta ketogenică, viitorul armatei SUA

Imagine indisponibilă

Controversata dietă ketogenică sau „keto“ ar putea deveni viitorul armatei, potrivit unor oficiali din Departamentul american al Apărării. S-ar putea ca militarii activi şi în mod special Navy SEALS să trebuiască să renunţe la burrito pentru cocktailuri cu puţine calorii şi salată de avocadă, dacă o propunere venită din partea Comandamentului de Operaţiuni Speciale va avea susţinere. Deşi un viitor potenţat din punct de vedere nutritiv ar putea deveni realitate pentru toate ramurile, la un moment dat, puşcaşii marini şi alţi specialişti pentru misiuni de scufundare ar putea fi primele grupuri ţintite pentru o schimbare a regulilor nutriţionale.

Lisa Sanders, director de ştiinţă şi tehnologie la Comandamentul american de Operaţiuni Speciale, a prezentat un studiu al Universităţii de stat din Ohio care recomandă o schimbare nutriţională bazată pe dieta keto, care este bogată în grăsimi şi săracă în carbohidraţi. Dieta lipseşte corpul de glucoza necesară pentru energie şi îl forţează să ardă grăsimile depozitate. Studiul a fost efectuat pe cadeţii aflaţi în antrenament ai universităţii.

 „Unul dintre efectele de a fi în cetoză este acela că schimbă felul cum corpul tău se adaptează la lipsa de oxigen, aşa încât chiar poţi sta sub apă, la adâncime, pentru perioade mult mai lungi de timp şi să nu ai atacuri de apoplexie“, a spus Sanders la Conferinţa Industriei Operaţiunilor Forţelor Speciale, în mai. Discuţiile privitoare la noi instrucţiuni de dietă pentru militarii activi vin în contextul în care există din ce în ce mai multe îngrijorări legate de obezitate în armată şi riscul pe care aceasta îl presupune pentru capacitatea de a fi oricând gata de misiune.  Schimbarea controversată pentru armată nu vine fără probleme, fiind ridicate întrebări cu privire la autoritatea legală şi etică pe care ar avea-o  armata, prin controlarea şi monitorizarea dietei unui militar 24/7.

Militarii sunt familiari cu antrenamentul fizic şi cu testele de fitness, dar sunt ei pregătiţi pentru testări zilnice pentru dietă keto?

Pentru ca planul nutriţional ketogenic să fie de succes, acesta trebuie urmat cu stricteţe, inclusiv după program şi în weekenduri. Chiar şi un militar activ aflat în permisie ar putea avea o dietă restrictivă pentru că durează prea mult ca organismul să se readapteze şi să funcţioneze în stadiul de cetoză, după un weekend în care s-au consumat pizza, bere sau alte mâncăruri grele.

Dieta keto presupune ca corpul să fie într-o stare constantă de cetoză. Sunt necesare teste de urină şi de sânge în fiecare zi pentru a măsura nivelurile de glucoză şi cetoză.

Pentru ca această dietă să fie implementată în armată, ar trebui ca produsele şi calitatea cărnii de la cantinele armatei, din toată lumea, să se schimbe semnificativ. Un beneficiu al creării unei raţii de hrană bogate în grăsimi este faptul că militarii vor avea o greutate mai scăzută.

În bazele militare, schimbarea de dietă ar putea conduce la cantine unde se servesc pâine Ezekiel, paste din dovlecei în locul celor făinoase, conopidă pisată ca substitut pentru cartofi şi orez şi salate bogate în avocado, ca înlocuitoare pentru îngheţată sau deserturi.

Există însă şi o latură economică ce poate fi adusă în discuţie. Nu numai că armata ar trebui să se schimbe, ci şi familiile care au membri în serviciul militare ar trebui să urmeze exemplul, dieta necesitând cantităţi mai mari de legume, grăsimi şi proteine de calitate de-a lungul unei zile.

Dacă o dietă keto va deveni ceva obligatoriu pentru armată în viitor, unii spun că bugetele militare, salariile şi primele ar trebui şi ele să crească pentru a face faţă cerinţelor economice necesare pentru a urma regulile dietei în timpul serviciului şi în afara lui. Dar Volek, autorul studiului, nu este de acord.

„Dieta ketogenică este bogată în grăsimi, adică mai puţin costisitoare”, a spus Volek. „Carnea, ouăle, peştele, puiul, brânza, untul, seminţele, nucile şi legumele care nu conţin amidon sunt baza regimului. Grăsimea este principalul nutrient”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite