Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

De ce suntem proamericani?

38
13 Apr 2015 19:12:24
Alexandru Cristian
Statele Unite ale Americii
Statele Unite ale Americii

Istoria judecă după valoarea ei. Istoria României este un fluviu care curge sinuos fără o direcţie anume. Vreau să spun că istoria noastră s-a zbătut între Răsărit şi Apus. Şi a ales, în sfârşit, Apusul.

Deşi premergătorii istoriei politice moderne au ales Apusul, am fost obligaţi de crunta Istorie să alegem Răsăritul. Un Răsărit gri, cenuşiu şi roşu. Această orientare ne-a definit destinul, o ţară care priveşte doar într-o anumită parte.

Statele Unite ale Americii sunt visul de aur al omenirii. Ţara în care totul este posibil, chiar şi democraţia adevărată. Acuzată de mulţi ca o democraţie în derivă, de peste 200 de ani acest popor respectă legea nescrisă a democraţiei libertatea unei persoane se opreşte în faţa libertăţii altei persoane.

Rusia, un popor şi un destin măreţ, este un copil al istoriei. Acest pământ a simţit acuta nevoie de a fi condusă de un Tată ( Batiuşka), o personalitatea puternică care să o protejeze de vicisitudinile sorţii. Rusia s-a născut autocrată şi va rămâne autocrată.

 „Statele Unite ale Americii s-au născut libere şi visătoare şi vor rămâne aşa.”

Între cele două mari puteri există o legătură intimă, greu de sesizat la primă vedere. Ambiţia de a demonstra că istoria este de partea lor. Deşi Karl Popper spunea că istoricismul este ciuma secolului XX,  acesta revine încet dar mai subtil în  zilele noastre. Istoria este predestinată de existenţa unor mari puteri. Alexis de Tocqueville spunea la începutul secolului XIX că principalele puteri în secolul XX vor fi Rusia şi Statele Unite ale Americii. Istoria i-a dat dreptate. Fascinaţia pentru sensul istoriei  în Apus şi Răsărit a adus la existenţa absurdului secol XX, după expresia renumitei Hannah  Arendt.

De ce suntem proamericani ? Pentru că această naţiune este singura naţiune în istorie care a avut încredere în noi. Este singura care ne-a tratat de la egal la egal, ne-a promovat elitele, ne- a sprijinit ideile. Elita românească este deseori acuzată de servilism în faţa potentaţilor americani. Nu este servilism, este dorinţa de acceptare în cercul intim al unei puteri ce fascinează  lumea şi istoria contemporană. Este dorinţa de a fi acceptat. Desigur că elitele noastre încă mai caută adevăratul drum al istoriei. Vladimir Tismăneanu spune  că acest lucru se numeşte persistenţa  şi circulaţia elitelor, un model de analiză în teoria tranziţiei regimurilor politice. Suntem proamericani pentru că poporul american nu ne-a judecat, nu ne-a etichetat precum alţii ( ghiauri, cerşetori şi alte apelative ).  Ne-a acceptat aşa cum suntem cu bune şi cu rele.

Poporul rus este un popor fascinat de istoria sa milenară. În dorinţa supremă de a fi recunoscuţi ca principal motor al istoriei  au călcat în picioare celelalte popoare cu drepturile lor aferente. Soljeniţîn spunea despre Rusia că a murit în momentul în care ciuma roşie a intrat în corpul acestei naţiuni. Cultura rusă este zdrobitor de influentă dar manifestarea politică este catalogată drept o aberaţie în secolul XXI un secol care se doreşte mai democratic decât cel care a trecut. Este o absurditate  să produci un război civil pentru interese meschine sau pentru a-ţi satisface egoul redus. Narcisim desuet  al unui stat  cu valenţe neoimperiale,  aflat într-un declin evident.

Vreau să credem că suntem proamericani pentru că împărtăşim aceleaşi idei despre libertatea spiritului, a gândirii, a puterii de a exprima ce simţi şi ce doreşti. Proamericanismul din noi nu trebuie să fie catalogat drept servilism, ar fi injust, ci o dorinţă de a semăna cu modelul ;  Statele Unite ale Americii. Oare vom putea…. ?

Acest articol se a fost publicat şi pe www.expressmagazin.ro               

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

STEFAN MATEI
13.04.2015, 19:44:49

nu santem proamericani decat de fatada cum santem ortodocsi tot de fatada,democratia se opreste la portile institutiilor care sant pline de mafioti care mimeaza democratia de tip occidental dar se opun cu toata forta reformelor sanatoase pt tara si kiar jefuiesc cetateanul roman.in usa erau de mult timp legati,infractori care fac legi in romania democrata,nicaieri in lume nu exista asa ceva,toti tradatorii de tara se ascund sub fusta democracy,acum occidentul si-a dat seama de impostura clasei politice romanesti,despre asta vorbim

+5 (9 voturi)
Florin Georgescu
13.04.2015, 21:37:26

America e puternica de 100 si ceva de ani.Mai corect din 1918 ! Deci aprox 100 de ani. Rusia e puternica de 1000 de ani. Noi nu suntem pro americani ci americanii ne-au cistigat la pokerul istoriei.Au cistigat partida si Razboiul Rece.... Ca religie,mentalitate,cutume,cultura,scl suntem orientali.Pt. ca suntem in Estul Europei.Iar Euriopa e ,,buricul '' pamintului.Deci vestul Europei a fost prelungit peste Atlantic si acum se continua cu Statele Unite si Canada. Incercam sa fim toate tarile est europene ca americanii.Vrem sa copiem civilizatia,cultura(atit cita e... ),nivelul de trai,democratia,etc.Sa speram ca vom reusi pt. ca am tinjit mult dupa modelul american ! Dar deocamdata nu suntem pro americani ci doar invidiem America.Nu avem un model propriu si de aceea vrem sa copiem un model de succes...cel mai de succes. Dac eram un popor mai ,,demn'' si mai ,,puternic'' doream sa raminem cu propria identitate.Dar astia suntem...altii mama nu mai face ! Sunt putine popoare care vor rezista globalizarii si tavalugului american....deocamdata rezista popoarele musulmane.Turcii vad ca lupta si nu stiu pe ce cale sa o apuce....Si ca ei mai sunt citeva popoare !

+4 (12 voturi)
Menumorut
13.04.2015, 22:47:11

Stiti ce inseamna USA..? Uniunea Sovietica..Ailalta... Si cam atat... Cine nu vede...e orb...

+6 (14 voturi)
Vanatorul/d.c.
14.04.2015, 09:45:52

Deh Menumoruptule, nu toata lumea e ..chioara..! La comanda, asa ca tine..! Da' ia zi, asa-i ca piratezi numai filme rusesti si ascutti numai in jaful tau de Jiguli numai muzica..chineza..? Mamaaa, ce v-as trimite eu pe toate cozile astea de topor, direct la Moscova sau la Beijing..! Da' numai cu..one way ticket ..! Stii tu, chestia aia cantata de imperialistii de la Eruption: "Choo, choo train chuggin' down the track / Gotta travel on, never comin' back"😉

-2 (10 voturi)
Toru Okada
14.04.2015, 10:12:25

frumoasa analiza, dar eu nu pot fi de acord cu ea. de bine ce suntem acceptati de americani asa cum suntem si fara prejudecati: - romanii nici acum nu sunt in programul visa-waver, desi le-am facut toate mofturile posibile - ambasada lor din Bucuresti este mai degraba o fortareata blindata decat o institutie a democratiei - ucigasul lui teo peter a fost rapid extradat in SUA (pe cand in Italia violatorii unei romance au putut fi opriti si judecati in jurisdictia italiana) - in 1989 John Matlock transmitea un raport Departamentului de Stat al SUA in urma caruia ne-am pricopsit cu puterea FSN-Iliscu pentru inca 10 ani... - si alte exemple... eu cred ca toata retorica asta: "suntem pro X, pro Y" este dovada de subdezvoltare la romani. niciun stat din lume nu foloseste o astfel de retorica. de acord, suntem aliati cu SUA, cu partenerii nostri din occident, pentru ca impartasim niste valori si interese comune. asta este una, dar sa spui ca suntem "pro" americani sau pro-rusi mi se pare altceva... cat despre valori, sunt de acord, elitele intelectuale impartasesc valorile democratiei, statului de drept, laicitatii. dar elitele adevarate sunt numai cateva zeci de mii in tara asta, restul pana la 19 milioane sunt mai putin elite. sunt elitele capabile sa implanteze pana in paturile cele mai profunde idealurile democratiei? in Romania 90% din populatie se raporteaza la presedinte exact ca la un tatuc, de-aia si frustrarea pornita inspre Iohannis in ultima vreme, ca nu se comporta ca un tatuc, nu le spune celorlalte institutii ce sa faca, nu le da o directie oamenilor. mai mult de 50% dintre romani regreta dictatura comunista... deci despre ce idealuri si care romanie vorbim? si nu in ultimul rand, mai este SUA capabila sa inspire restul lumi cu idealurile democratiei?

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (38)