Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

De ce trebuie destituit Trump? Pledoaria părţii acuzatoare şi răspunsul avocaţilor preşedintelui american

16
24 Jan 2020 14:20:24
Autor: News.ro
Democratul Adam Schiff, în prim-plan, omul responsabil de destituirea lui Donald Trump FOTO EPA-EFE
Democratul Adam Schiff, în prim-plan, omul responsabil de destituirea lui Donald Trump FOTO EPA-EFE

Donald Trump a comis un abuz de putere în profitul său politic personal şi trebuie să fie destituit pentru că „binele şi adevărul contează“, a dat asigurări acuzarea în a treia zi a procesului istoric desfăşurat în Senat în cazul destituirii preşedintelui american, relatează AFP.

După ce au prezentat faptele miercuri, procurorii democraţi au argumentat - timp de nouă ore - pentru a demonta argumente avansate în presă de apărătorii preşedintelui, care nu s-au exprimat încă la bară.

Vineri, acuzarea abordează celălalt capăt de acuzare reţinut împotriva lui Trump - obstrucţionarea Congresului.

Având în vedere majoritatea republicană în Senat (53 din 100 de mandate), democraţii nu au practic nici şansă să câştige procesul. Însă ei speră să marcheze spiritele alegătorilor cu nouă luni înainte de alegerile prezidenţiale.

„Nu puteţi avea încredere în acest preşedinte să facă ceea ce este bine pentru ţară, dar puteţi avea încredere în el să facă ceea ce este bun pentru Donald Trump“, a tunat în faţa senatorilor alesul Adam Schiff, care conduce echipa procurorilor.

„Dacă îl găsiţi vinovat, el trebuie să fie destituit, pentru că binele şi adevărul cintează, altfel suntem pierduţi“, a subliniat el, vizibil emoţionat, în finalul audierii.

Sub pretextul luptei împotriva corupţiei în Ucraina, preşedintele american a comis un „abuz de putere“ cerând vara trecută Kievului să anunţe o anchetă cu privire la Joe Biden, adversarul său potenţial în alegerile de la 3 noiembrie, a pledat anterior Jerry Nadler, unul dintre cei şapte membri ai acuzării.

Pentru a-şi atinge scopurile, miliardarul „a mers şi mai depare“ şi a blocat un ajutor militar crucial destinat acestei ţări aflate în conflict cu Rusia, potrivit alesului din New York.

Pentru Nadler, un vechi inamic al miliardarului, „destituirea este răspunsul ultim al Constituţiei dat unui preşedinte care se ia drept rege“.

Ce spun avocaţii lui Trump

Faptele sunt puţin contestate. Apărătorii lui Donald Trump, în frunte cu vedeta sălilor de judecată Alan Dershowitz, argumentează în schimb că dosarul acuzării nu cuprinde vreun delict în sensul penal al termenului şi că procedura de destituire nu este pertinentă.

Nadler a amintit că ei nu au susţinut mereu această poziţie, difuzând un fragment dintr-un interviu acordat de către Dershowitz în 1998, în timpul procesului lui Bill Clinton cu privire la legătura pe care a avut-o cu Monica Lewinsky.

„Nu e cu siguranţă nevoie de o infracţiune, dacă ai pe cineva care a corupt funcţia de preşedinte“, declara atunci profesorul de drept.

„Atunci când începi să-ţi foloseşti puterea şi faci rău oamenilor, comiţi o crimă gravă“ în sensul Constituţiei, aprecia tot atunci republicanul Lindsey Graham, devenit unul dintre cei mai loiali susţinători ai lui Donald Trump.

Susţinătorii preşedintelui dau asigurări, de altfel, că el se afla în rolul său atunci când a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la afaceri ale fiului lui Joe Biden, Hunter Biden, în această cangrenată de corupţie.

„Credeţi cu adevărat că este vorba despre lupta împotriva corupţiei?“, l-a întrebat Adam Schiff, dând asigurări că preşedintele voia doar „o anunţare“ a deschiderii  unei anchete.

„Numai când Biden a început să-l bată în sondaje a început să ceară aceste anchete“, a subliniat colega sa Sylvia Garcia.

Trump: „Minciuni“

În timpul lungii lor prezentări, senatorii au fost văzuţi întinzându-se sau absentând scurt în anticamera hemiciclului.

Însă aceste audieri-maraton încep să-i apese pe senatori, care fac oficiul de juraţi. „Este acelaşi lucru, zi după zi, după zi, după zi“, a comentat republicanul John Barrasso.

Audierile îl enervează şi pe Donald Trump. Într-o serie de tweet-uri răzbunătoare, el i-a acuzat pe „democraţi Schiff vicleanul“ că se livrează unei prezentări „pline de minciuni şi deformări ale realităţii“.

În total, acuzarea dispune de 24 de ore, pe parcursul a trei zile, pentru a-şi apăra dosarul. Începând de smbătă, este rândul apărării, pe aceeaşi durată.

Apoi cele două tabere vor avea câte 16 ore să răspundă unor întrebări adresate de senatori - în scris.

Ei urmează să decidă după aceea - cu o majoritate simplă - asupra prelungirii sesiunii prin convocarea unor martori, aşa cum reclamă democraţii.

„Am speranţe bune, având în vedere ceea ce am văzut în ultimele zile şi argumentele percutante ale procurorilor, că patru republicani ni se or alătura pentru (a obţine) martori şi docuemente“, a declarat liderul minorităţii senatorilor democraţi Chuck Schumer.

Altfel, ei vor trece la votul cu privire la vinovăţia preşedintelui. Este necesară o majoritate de două treimi - 67 de voturi- pentru a-l destitui, un prag care pare de neatins.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Index 4.2
24.01.2020, 14:35:05

Drumpf a polarizat si divizat AMerica atata de mult, incat daunele se vor resimti pe multi ani, Constitutia fiind terfelita iar institutia presidentiala ajungand bataia de joc a acestui mafiot newyorcj]hez borfas, aliat /subaltern al kremlinului! Republicanii vor plati un pretz greu in alegeri, compromitandu-se pe timp indelungat, pentru a-si apara Clovnul Conservator( iar Stormy stie cat de conservator este)!

0 (4 voturi)
Iosiv Varga
24.01.2020, 18:00:48

Republicanii-si in general orice partid majoritar -poate linistit sa faca KAKA SI PISU pe constitutie ,pe lege,democratia este sora dulce cu anarhia si cu interesele de grup ! Va amintiti cum justificau psd-istii incalcarea legii:PENTRU CA PUTEM!!! ASta e deviza oriunde in lume,dictatura majoritatii decide si culmea se numeste pompos ... D E M O C R A T I E!!!!Asa o fi ? Si circul american se va termina,TRUMP va iesi intarit si va mai sta la CASA ALBA inca 4 ani ,timp in care opozitia-din lipsa de preocupare va mai initia simul;acru de suspendari spre deliciul intregii lumi1

0 (4 voturi)
Index 4.2
24.01.2020, 23:22:31

Faptul ca Republicanii au majoritatea in Senat nu inseamna ca Trumpa e nevinovata! Toata lumea stie ca Donald e un derbedeu, daca nu un mafiot !

+2 (6 voturi)
Ncita Co
25.01.2020, 00:10:05

Să vedem în următoarele trei zile ce au de răspuns “apărătorii”. Până acum acuzarea este irefutabilă. Să vedem dacă vor fii republicani cu sânge-n instalație să voteze pentru demisie. Cei care votează pentru desculpare sunt în aer la următoarele alegeri. Sigur, spălăciții pe creier, trumpalăii vor bângui ceea ce fucs nius le zice, dar sunt și acea parte a republicanilor, never-trumper, care au un cuvânt de spus la următoarele alegeri. artidul republican s-a compromis și de acum înainte va culege roadele.

-1 (3 voturi)
Ncita Co
25.01.2020, 00:19:11

Senatorii republicani vor avea de făcut un calcul simplu: au mai multe șanse de a sta în poziția de senator cu trumpache sau fără trumpache.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (16)