Decizie istorică: SUA dă undă verde la căsătoriile dintre homosexuali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a Statelor Unite a invalidat astăzi legea ce defineşte căsătoria ca pe o uniune între un bărbat şi o femeie, permiţându-le cuplurilor homosexuale să se căsătorească legal în toate cele 50 de state americane.

Până în acest moment, doar 12 state americane permiteau căsătoria dintre persoane de aceleaşi sex, însă preşedintele Barack Obama a susţinut public demersul federal în favoarea legalizării uniunilor între homosexuali.

Decizia Curţii a catalogat legea care interzicea mariajele gay, care datează din 1976, drept "anticonstituţională, deoarece ea este o privare a accesului la libertate a persoanelor care este protejat de al Cincilea Amendament". 

Cu toate acestea, Curtea Supremă nu a reuşit să reglementeze ca drept fundamental căsătoriile dintre persoanele  homosexuale.

Cuplurile gay care şi-au legalizat parteneriatele, şi cele care o vor face în viitor, vor beneficia de aceleaşi drepturi rezultate dintr-un mariaj, ca şi persoanele căsătorite tradiţional. Un punct-cheie al legii federale, implementată în 2008 - Defense of Marriage Act (DOMA)- nega persoanelor gay căsătorite drepturile oferite de o uniune legală. DOMA a fost declarat invalid astăzi de către Curtea Supremă americană.

Aceste două decizii vor schimba fundamental evoluţia mariajelor în Statele Unite şi vor declanşa o serie de reacţii la nivelul statelor federale. În ultimele luni, s-a înregistrat un progres rapid la nivel internaţional în domeniul drepturilor persoanelor de aceleaşi sex, activiştii pentru drepturile omului susţinând desfiinţarea oricăror bariere care diferenţiază homosexualii de heterosexuali.

Lupta cea mai importantă se dă la nivelul căsătoriei şi a adopţiei copiilor, deoarece în majoritatea statelor democratice acestea sunt singurele aspecte care pot fi considerate „discriminatorii“ pentru homosexuali.

Căsătoria între persoanele homosexuale a stârnit proteste ample în ţările europene care au reglementat-o, cum a fost cazul Franţei în această primăvară, dar a fost primită cu entuziasm de către avocaţii comunităţilor LGBT din întreaga lume. 

Astăzi, la Washighton, grupuri de gay şi susţinători ai drepturilor omului au ieşit în stradă pentru a sărbători această decizie istorică. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite