Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Detectivii au descoperit cine ar fi putut fi „Zodiac Killer”, criminalul care se distra omorând oameni

0
23 Nov 2021 16:46:01
Autor: Maria Ţaga
FOTO: Tuolumne County Sheriff’s Department
FOTO: Tuolumne County Sheriff’s Department

Un grup intitulat „Case Breakers” spune că a descoperit o „mină de aur” de dovezi ce ar putea lega crimele nerezolvate din anii 1960 de Gary Francis Poste, un zugrav din California care, însă, a murit în 2018, la vârsta de 80 de ani. Acesta ar putea fi „Zodiac Killer”, responsabil de cel puţin cinci crime produse în nordul Californiei.

„Când The Case Breakers a abordat oficialii cu privire la un nou suspect în primăvara trecută, cinci agenţii nu au cooperat. Dar săptămâna trecută, cel care conduce echipa de 10 ani, Thomas J Colbert, a primit un pont de la sursele sale din oraşul lui Gary Francis Poste. S-a verificat existenţa unei adevărate mine de aur cu probe”, a declarat echipa pentru presa americană, citată de The Independent. 

„Zodiac Killer” este considerat responsabil de comiterea a cel puţin cinci crime în nordul Californiei, în anii 1968-1969. A devenit celebru scriind scrisori către poliţie şi presa locală până în 1974, uneori codate, lăudându-se cu crimele sale. Bucăţi de îmbrăcăminte pline de sânge au fost incluse în scrisorile sale. El susţinea că a ucis până la 37 de persoane.

Acum, cei de la Case Breakers – care este o echipă de peste 40 de persoane cu experienţă în aplicarea legii, potrivit site-ului lor – spun că l-au identificat pe Poste drept „Zodiac Killer”.
 

Printre dovezile obţinute se numără un ceas stropit cu vopsea găsit după una din crime, o amprentă de călcâi care se potriveşte cu pantofii lui Poste şi asemănările dintre portretul întocmit de poliţie la momentul crimelor şi fotografiile lui Poste. Mai exact, în schiţe par să fie marcate cicatricile pe care bărbatul le avea în urma unui accident de maşină.

Înainte ca Gary Francis Poste să moară, el a început să dăruiască colecţia de arme şi muniţii unor persoane din oraş, acestea fiind între timp recuperate de investigatorii independenţi. Speră să găsească ADN sau dovezi balistice care să-l lege pe Poste de crime.

Însă agenţiile oficiale de aplicare a legii sunt sceptice cu privire la aceste date. Totuşi, FBI a confirmat că dosarul „Zodiac Killer” este deschis. „Cazul Zodiac Killer rămâne deschis. Nu avem informaţii noi pe care să le facem publice în acest moment", a precizat FBI pentru CNN în urmă cu câteva săptămâni.

Cum îi păcălea Zodiac Killer pe poliţişti şi pe reporteri

 „Îmi place să ucid oameni pentru că e amuzant“, declara cel care se autointitula Zodiac, într-un ziar din San Francisco. Pe data de 20 decembrie 1968, celebrul criminal a împuşcat un cuplu de îndrăgostiţi în timp ce se aflau în maşină. A fost numai debutul şirului sǎu de crime terifiante, care i-a îngrozit pe locuitorii din San Francisco.

 Acesta a reuşit să-i păcălească pe poliţişti şi pe reporteri prin felul său de a acţiona. Ca să sporească misterul din jurul său, ucigaşul obişnuia să trimită scrisori codate pe adresele unor ziare, utilizând drept simbol o cruce încercuită. Dar nu s-a mulţumit cu atât şi într-o zi a trimis prin poştǎ un tricou pătat de sânge, pentru a-şi demonstra identitatea, după care a urcat într-un autobuz şcolar şi s-a amuzat ameninţându-i pe copii cu un pistol. 

S-a lăudat că a ucis 37 de persoane. Poliţia ştia doar de 5 

În iulie 1969, o scrisoare semnată Zodiac Killer ajungea ziarul The San Francisco Examiner. Scrisoarea conţinea un mesaj codificat şi i-a pus pe jar pe spărgătorii de coduri şi pe criminalişti. Au urmat alte şi alte scrisori enigmatice, în care psihopatul îşi bătea practic joc de poliţiştii aflaţi pe urmele sale. Acuzat oficial de cinci crime şi de două tentative, celebrul criminal s-a lăudat că în realitate ar fi făcut 37 de victime. History Channel a publicat o listă cu crimele sale şi a realizat o serie de docmentare pe această temă. 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările