Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Deturnarea credinţei: Peste 1.000 de copii au fost abuzaţi sexual de către preoţi în Pennsylvania

25
15 Aug 2018 04:55:25
Autor: Ştefana Radu
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Preoţi romano-catolici din statul Pennsylvania, SUA, au abuzat sexual peste 1.000 de copii, pe o perioadă de 70 de ani, şi au intimidat victimele prin „folosirea credinţei drept armă”, existând o muşamalizare constantă din partea episcopilor, a declarat marţi procurorul general al statului.

Un raport de 884 de pagini, care a fost făcut public de Procurorul General al statului Pennsylvania, Josh Shapiro, după o investigaţie de doi ani, conţine exemple explicite de abuzuri sexuale ale feţelor bisericeşti asupra copiilor. 
 
Raportul s-a bazat în mare parte pe documente din arhive secrete păstrate de episcopii, inclusiv mărturisiri scrise de mână de către preoţi.
 
„Era vorba despre abuz sexual asupra copiilor, inclusiv viol, fapte comise de oameni maturi-preoţi-împotriva copiilor”, a declarat Shapiro într-o conferinţă de presă, conform Reuters.
 
Procurorul general a spus că acesta este cel mai detaliat raport privind abuzul sexual al preoţimii din toată istoria Statelor Unite, la aproape douăzeci de ani după demascarea  nenumăratelor cazuri de pedofilie din Boston, care au zdruncinat Biserica Catolică.
 
Câteva dieceze au emis declaraţii prin care şi-au prezentat scuze victimelor, spunând că vor lua măsurile necesare pentru a se asigura că orice fel de comportament criminal este stopat. „Marele Juriu ne-a determinat pe noi, ca dieceză catolică, să punem victimele pe primul loc şi să continuăm să îmbunătăţim modalităţile prin care protejăm copiii şi tineretul,” a spus într-o declaraţie Lawrence Persico, episcop al diecezei Erie.
 
Shapiro a descris presupusele abuzuri ale preoţilor din şase dieceze ale statului american, inclusiv ale unui grup de clerici acuzaţi că i-ar fi ordonat unui băiat de altar să se dezbrace şi să pozeze ca Iisus pe cruce, în timp ce îl fotografiau.
 
„Tiparul era abuzul, negarea şi muşamalizarea,” a mai menţionat Shapiro, adăugând că oficialii Bisericii au încercat să ţină acuzaţiile de abuz sexual sub tăcere suficient de mult timp încât să nu mai poată fi judecaţi, conform termenului de prescripţie din Pennsylvania.
 

„Preoţii violau băieţi şi fete şi au ascuns totul timp de zeci de ani” 

 
În raport se menţionează 301 preoţi, unii dintre ei murind între timp. Doar doi preoţi mai pot fi puşi sub acuzare.
 
Câţiva dintre clericii acuzaţi în raport au reuşit să-şi cenzureze numele şi Shapiro a subliniat că la şedinţa de judecată de pe 26 septembrie va cere ca toate numele să fie făcute publice.
 
Acesta a spus că Juriul a identificat în jur de o mie de victime, însă se crede că poate fi vorba de mult mai multe.
 
Shapiro a declarat că unul dintre preoţi a molestat cinci surori ale aceleiaşi familii. Dieceza a ajuns la o înţelegere cu familia, după ce a cerut, în prealabil, un acord de confidenţialitate.
 
Procurorul general a relevat că episcopii catolici au muşamalizat abuzurile sexuale ale preoţilor asupra copiilor şi i-au mutat la diferite parohii în repetate rânduri. „Au permis ca preoţii să rămână în activitate chiar şi timp de 40 de ani.”
 
Descriind „folosirea credinţei drept armă” pentru a reduce victimele la tăcere, Shapiro a adus în discuţie câteva exemple, inclusiv pe cel al unui preot care le-ar fi spus copiilor cum „Maria a trebuit să-l lingă pe Iisus ca să-l cureţe după ce a fost născut”, pregătindu-i pentru sex oral.
 
„Copiii au fost învăţaţi nu numai că acest abuz era normal, ci că era şi sfânt,” a adăugat Shapiro.
 
De la izbucnirea scandalului din Boston, din anii '90, au mai ieşit la iveală acuzaţii care au implicat clerici din SUA.
 
Theodore McCarrick, fost arhiepiscop al Washingtonului, a demisionat din funcţia de cardinal luna trecută, după ce au ieşit la iveală acuzaţii care spuneau că a abuzat un băiat de 16 ani, acum câteva decenii.
 
Luna aceasta, sute de preoţi au fost acuzaţi de pedofilie în Chile, justiţia chiliană cerând ajutorul Vaticanului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Stefan din Nord
15.08.2018, 08:50:39

Catolici Ce pretentii sa ai de la ei ? Cea mai satanica religie dupa cea musulmana care conduce detasat Am totusi o nedumerire Baietii violati au crescut mari au devenit adulti De ce nu i-au vizitat la ceas de seara pe cei ce i-au violat ? Fiindca daca astepti dreptate de la sefii ierarhici ai pedofililor sau de la autoritatile statului mori cu dreptatea in mana

-1 (7 voturi)
Kongo-Müller
15.08.2018, 09:47:55

Pomohaci ? Tot catolic si el ?

+7 (7 voturi)
Kongo-Müller
15.08.2018, 09:49:25

Pentru pedofilie, doar o singura pedeapsa. Scaunul electric !

+3 (3 voturi)
Paun Al
15.08.2018, 10:42:46

Inca o dovada ca in general "omul de religie " nu-si poate anula , opri instinctele sexuale . Incearca sa le refuleze si ele rabufnesc sub diverse forme , inclusiv perversiuni ....

+5 (7 voturi)
Adrian Dinu
15.08.2018, 11:15:55

Dezgustator

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (25)