Dezbaterile privind legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex a ajuns la Curtea Supremă din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunităţile gay aşteaptă decizia Curţii Supreme din SUA faţă de căsătoriile între persoanele de acelaşi sex
Comunităţile gay aşteaptă decizia Curţii Supreme din SUA faţă de căsătoriile între persoanele de acelaşi sex

Instanţa Supremă americană va asculta marţi şi miercuri pledoariile avocaţilor în două cazuri considerate cruciale pentru comunităţile gay din întraga lume. Primul proces vizează interzicerea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex în California, iar cel de-al doilea atacă direct guvernul SUA din cauza unei legi din 1996, care interzice recunoaşterea căsătoriilor gay. Ambele cazuri pun în discuţie respectarea drepturilor omului.

Grupuri pro sau contra legalizării căsătoriilor între persoane de acelaşi sex s-au strâns cu mai bine de 48 de ore în faţa Curţii Supreme a SUA, care se află în Washington. Cu toţii sunt acolo - şi este poate singurul lucru asupra căruia cad de acord - pentru a asista la un eveniment istoric, care va modela viitorul societăţii americane. 

Cei nouă judecători ai Curţii Supreme Americane vor asculta marţi pledoariile în cazul privind Propunerea 8 din California. Aceasta, cu sprijinul populaţiei, interzice căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Cei care o atacă susţin că ea încalcă principiul egalităţii şi drepturile omului, discriminând persoanele cu alte orientări sexuale. 

Miercuri, în faţa Curţii Supreme va fi adus un alt caz, de data aceasta îndreptat împotriva guvernului federal al SUA.

 

Procesul este intentat în baza Legii pentru Apărarea Căsătoriei din 1996, care interzice guvernului să recunoască ca legale căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, chiar şi în statele în care astfel de parteneriate au fost legalizate.

Avocaţii susţin că această lege reprezintă un abuz al autorităţilor federale, care încalcă astfel autonomia autorităţilor din statele americane. 

Oricare vor fi deciziile în cele două cazuri, ele au potenţialul de a schimba viaţa de zi cu zi a americanilor şi, pe cale de consecinţă, a comunităţilor gay din întreaga lume.

Cum în justiţia americană principiul precedentului este foarte important, deciziile ar putea fi cruciale. 

Atenţia este însă mai degrabă îndreptată către Propunerea 8 din California, numită Perry V. Hollingsworth. Aceasta deschide calea Curţii Supreme de a decide că persoanele cu alte orientări sexuale au acelaşi drept garantat la căsătorie precum toţi ceilalţi, ceea ce ar însemna un semn de egalitate între căsătoriile gay şi cele heterosexuale.

Acesta ar putea fi un argument suficient de puternic pentru legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex în mai multe state americane. 

În ultima perioadă, tot mai multe ţări au adus în dezbatere legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. La începutul lunii februarie, Franţa a devenit al nouălea stat european care a legalizat căsătoriile gay. Parlamentarii au adoptat cu o majoritate de 249 de voturi „pro” şi 97 „împotrivă” primul articol al proiectului de lege iniţiat de preşedintele Francois Hollande, cel mai important, care prevede că "mariajul este contractat de către două persoane de sexe diferite sau de acelaşi sex". 

Trei zile mai târziu, pe 5 februarie, parlamentarii britanici au aprobat – tot cu o majoritate semnificativă – legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Proiectul legislativ a fost aprobat cu 400 de voturi „pentru” şi 175 „împotrivă”. Dezbaterea de la Londra a fost însă surprinzătoare: înainte de încheierea discuţiilor, zece parlamentari britanici au rescunoscut public că sunt homosexuali sau bisexuali.

Unele state americane au legaizat încă din 2003 căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. În prezent, nouă state americane, precum şi Districtul Columbia, recunosc aceste parteneriate. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite