Dezvăluiri: CIA a luat în calcul să-l asasineze pe Julian Assange

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julian Assange FOTO EPA-EFE
Julian Assange FOTO EPA-EFE

CIA, celebrul serviciu secret extern al SUA, a luat în considerare răpirea şi chiar asasinarea fondatorului WikiLeaks Julian Assange, relevă o investigaţie jurnalistică publicată pe Yahoo News.

Divulgarea unor documente ale CIA despre spyware-ul său cu numele de cod Vault 7 l-a înfuriat teribil pe Mike Pompeo, fost director al acestei agenţii şi al diplomaţiei americane, care a calificat WikiLeaks, autorul acestei scurgeri, drept un „un serviciu de informaţii non-statal ostil” SUA. „Cu toţii am căzut acord că WikiLeaks ar trebui tratat în consecinţă”, dezvăluie pentru Yahoo News un fost oficial de rang înalt al CIA.

„După Vault 7, Pompeo şi (Gina, n. red.) Haspel au vrut să se răzbune pe Assange”, subliniază sursa Yahoo News.

Dezvăluirile despre activităţile de spionaj al CIA prin intermediul Vault 7 au început pe 7 martie 2017, cu publicarea a 8.761 de documente. La acea vreme, Mike Pompeo era director al CIA, iar Gina Haspel era adjuncta sa.

Potrivit unei alte surse, CIA îşi dorea „represalii dure” împotriva lui Assange. CIA avea în vedere mai multe opţiuni de răspuns, de la spionarea unor asociaţi ai WikiLeaks până la semănarea de discordie printre membrii grupului. Însă cele mai nebuneşti constau în răpirea şi chiar asasinarea fondatorului WikiLeaks, susţin sursele Yahoo News, peste 30 la număr.

Sugestiile legate de răpire sau asasinare au provocat tensiuni între CIA, FBI şi Departamentul american al Justiţiei, ultimele două opunându-se. Unii responsabili ai administraţiei Donald Trump deveniseră atât de îngrijoraţi de ideea uciderii lui Assange, încât au simţit nevoia să informeze membri ai Congresului în legătură cu sugestiile în acest sens.

În cele din urmă, discuţiile despre lichidarea fondatorului WikiLeaks au fost abandonate, fiind privilegiată aducerea sa în SUA pe cale legală şi judecarea sa pentru „cea mai mare scurgere de date din istorie”.

„Era o nebunie cu care doar am fi pierdut timpul. Nu trebuie să acţionăm niciodată astfel din dorinţa de răzbunare”, a declarat un fost oficial al CIA sub rezerva anonimatului.

Julian Assange, un australian în vârstă de 50 de ani, riscă 175 de ani de închisoare pentru că a difuzat, începând din 2010, peste 700.000 de documente clasificate despre activităţile militare şi diplomatice ale SUA. SUA îi reproşează faptul că a pus în pericol surse ale serviciilor sale de spionaj.

După şapte ani de refugiu petrecuţi în Ambasada Ecuadorului la Londra, Assange, erou pentru unii, trădător pentru alţii, a fost arestat de poliţia britanică în aprilie 2019. Marea Britanie refuză deocamdată să-l extrădeze în SUA, invocând problemele sale mintale şi riscul de a-şi pune capăt zilelor.

Avocaţii şi anturajul său speră acum să convingă administraţia Joe Biden să renunţe la urmărirea penală împotriva sa. „Dacă administraţia Biden este serioasă în ceea ce priveşte respectarea statului de drept şi a libertăţii presei în lume, singurul lucru pe care îl poate face este să abandoneze acest caz”, i-a scris Stella Moris, iubita lui Julian Assange, preşedintelui Biden.

SUA resping asocierea procesului intentat lui Assange cu un caz de „atac împotriva libertăţii presei”, insistând pe chestiuni legate de punerea în pericol a securităţii naţionale. Prin urmare, SUA au făcut apel la refuzul extrădării lui Assange, iar justiţia britanică l-a acceptat. Încă nu se ştie data audierii. Julian Assange se află în prezent la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite