Directorul de informaţii naţionale, un susţinător al lui Trump, publică informaţii declasificate din surse ruse despre campania lui Hillary Clinton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Serviciului Naţional de Informaţii din SUA John Ratcliffe FOTO EPA-EFE
Directorul Serviciului Naţional de Informaţii din SUA John Ratcliffe FOTO EPA-EFE

John Ratcliffe, directorul Serviciul Naţional de Informaţii, a publicat marţi informaţii declasificate despre campania din 2016 a lui Hillary Clinton pe care mai mulţi oficiali le consideră neverificate şi posibil dezinformare din Rusia, relatează New York Times.

Într-o scrisoare către senatorul Lindsey Graham, preşedintele Comisiei Judiciare, publicată cu doar câteva ore înainte de dezbaterea Trump-Biden, Ratcliffe a prezentat date din rapoarte de informaţii potrivit cărora serviciile ruse au descoperit un plan al campaniei lui Hillary Clinton şi aprobat de aceasta de „a declanşa un scandal” împotriva lui Trump legându-l de amestecul Rusiei în alegeri.

Aceste rapoarte de informaţii au fost respinse de procurorul special Robert S. Mueller, dar şi de Comisia de Informaţii din Senat, şi ele au fost dezvăluite în ciuda obiecţiilor oficialilor de informaţii. 

Ratcliffe citează un raport din 26 iulie 2016 şi note ale fostului director CIA conform cărora preşedintele Obama a fost informat în privinţa unui plan abrobat de Hillary Clinton pentru a-l discredita pe Trump şi a abate atenţia publică de la faptul că a folosit un cont privat de mail. Totodată, directorul serviciilor de informaţii naţionale, confirmat în mai anul acesta, menţionează că pe 7 septembrie 2016 directorul FBI James Comey a primit raportul în vederea unei investigaţii. 

New York Times relatează că John Ratcliffe a ţinut marţi seara o informare cu uşile închise pentru senatorul republican Graham privind sursele rapoartelor declasificate.

Ratcliffe, fost membru al Congresului pentru Texas şi un susţinător al preşedintelui american, declarase anterior că „analiza serviciilor de informaţii ruse poate denota exagerări sau fabricaţii”.

Înainte de publicarea scrisorii, el a reacţionat la criticile democraţilor precizând: „Să fim clari, nu este vorba de dezinformare rusă şi nu fost evaluată ca atare de comunitatea de informaţii. Voi informa Congresul despre sursele şi metodele prin care au fost obţinute datele în zilele următoare”.

În scrisoare el indică totuşi că agenţiile americane „nu cunosc acurateţea acestei acuzaţii sau măsura în care analiza serviciilor de informaţii ruse poate reflecta exagerări sau fabricaţii”.

Democraţii au denunţat o politizare foarte clară a agenţiilor de informaţii în administraţia Trump,

„Ratcliffe este dispus să se bazeze pe informaţii neverificate din Rusia pentru a încropi un scandal politic - o abdicare şocantă de la responsabilităţile sale faţă de ţară”, a reacţionat senatorul democrat Ron Wyden, membru al comisiei de informaţii din Senat, potrivit The Independent.

Informaţiile publicate de Ratcliffe se referă la ancheta FBI “Crossfire Hurricane” din anii 2016 şi 2017 privind legăturile dintre campania lui Trump şi oficiali ruşi. Directorul FBI James Comey depune miercuri mărturie în faţa comisiei judiciare din Senat.

„Interferenţa Rusiei în alegeri a fost reală, puternică şi fără precedent ca amploare. A fost autorizată de Putin personal pentru a o discredita pe Clinton şi promova şansele electorale ale lui Trump. Dovezile sunt incontestabile”, a declarat Nick Shapiro, fost şef de personal al fostului director CIA John Brennan. Acesta a denunţat însă mişcarea lui Ratcliffe ca politizare şi depăşire a atribuţiilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite