Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Discursul lui Trump de la adunarea NATO a surprins chiar şi echipa de securitate a acestuia

17
7 Jun 2017 06:37:25
Autor: Laurenţiu Sirbu
Trump alături de James Mattis şi Rex Tillerson/ Foto: EPA
Trump alături de James Mattis şi Rex Tillerson/ Foto: EPA

Decizia preşedintelui Donald Trump de a nu reafirma prevederile Articolului 5 al NATO a dezamăgit şi a surprins nu doar statele membre ale alianţei, ci şi pe propriii consilieri de securitate, relatează publicaţia Politico, citând surse apropiate administraţiei.

Conform celor de la Politico, consilierul pe securitate, H. R. McMaster, secretarul apărării, James Mattis, şi secretarul de stat Rex Tillerson i-au subliniat în repetate rânduri preşedintelui Trump importanţa reiterării prevederilor Articolului 5 - iar în săptămânile premergătoare acestei întâlniri au făcut eforturi pentru a se asigura că această frază este inclusă în discursul preşedintelui. Certitudinea oficialilor administraţiei Trump era atât de mare încât cu o zi înainte aceştia le-au declarat celor de la NY Times că această frază va fi cu siguranţă inclusă.
 
Surpriza a venit chiar în cadrul ceremoniei de deschidere a noului cartier general al NATO de la Bruxelles, în timpul discursului preşedintelui Trump când consilierii pe securitate ai actualei administraţii au realizat că şeful lor a luat o decizie cu asemenea consecinţe nu doar fără a-i consulta, dar fără măcar a-i informa despre acest lucru.
 
„Au avut discursul corect, ce fusese validat de McMaster, cel târziu până în acea dimineaţă”, a declarat una din sursele citate.
 
„A existat un alt discurs asupra căruia o întreagă altă echipă a lucrat” - şi acesta nu a fost discursul pe care Trump l-a ţinut. „Nici măcar nu au ştiut că a fost schimbat. Au aflat acest lucru chiar atunci când a fost ţinut”, susţine o altă sursă citată de Politico.
 
În schimbul unui discurs care să reafirme susţinerea Statelor Unite pentru NATO şi aliaţii săi militari, Donald Trump a ales să critice statele europene pentru „faptul de a nu-şi plăti contribuţia corectă la bugetul de apărare”.
 
Explicaţia pentru această decizie pare a fi unanim acceptată în presa de peste ocean, şi care nu a fost negată de oficiali ai administraţiei, este că Donald Trump a luat această decizie la sfatul şi influenţat de consilierii săi politici Steve Bannon şi Stephen Miller.
 
Acest episod a fost descris corect drept o diviziune majoră în istoria de 70 de ani a acestei alianţe. Însă reprezintă şi momentul unei diviziuni majore în interiorul administraţiei Trump, cu preşedintele american omiţând informaţii vitale faţă de principalii consilieri pe securitate naţională. În plus, aceştia s-au văzut puşi într-o situaţie delicată fiind nevoiţi să iasă public ulterior cu declaraţii neconvingătoare prin care să încerce cumva să restabilească încrederea aliaţilor europeni în ciuda celor afirmate de Donald Trump. 
 
Acest episod confirmă faptul că instinctele impulsive ale preşedintelui Trump în materie de politică externă nu pot fi controlate de experimentata echipă de securitate naţională.
 
„Se prea poate ca cei trei să fie adulţii din casă însărcinaţi să aibă grijă de Trump”, după cum sunt numiţi de presa de peste ocean, „dar episodul NATO arată clar că Trump nu este în casă cu ei”, concluzionează cei de la Politico.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Iris IRIS
7.06.2017, 06:53:43

Pai venise intre timp ordinul de la Kremlin sa mai bage un cui in dezmembrarea NATO si atunci imediat s-a foemat al doilea discurs. Fraierilor ! nu v-ati dat seama ?

0 (8 voturi)
Semper Fidelis
7.06.2017, 09:21:07

Mascariciul de la Casa Alba nu prinde Anul Nou 2017/2018. Asta asa, ca o dedicatie pentru TOTI trolii. Nu de alta, dar piticul de la kremlin este din ce in ce mai urat de catre toata lumea. Sper din tot sufletul ca presdintele Iohannis sa gaseasca o cale de comunicare cu trubadurul asta.

-4 (4 voturi)
Hofner Hermann
7.06.2017, 07:08:33

Trampa matura pe jos cu toti idiotii "corecti politic". Nu are nevoie de aprobarea lor. Cand Trampa o sa-si termine mandatele (2), o sa vedem adevarata America cu 100 de ani avans fata de restu' lumii. Dar, din pacate si o alta Europa, distrusa de politicienii "correcti". Ptiu!

+1 (9 voturi)
Namalas Salaman
7.06.2017, 08:11:50

Deci tipul ăsta, impulsiv, imprevizibil, im...berb, incontrolabil nici măcar de către echipa de securitate, are la dispoziție butonul roșu. Îmi plac opiniile sale antiimigrație, antiislam, dar per ansamblu, mi se pare că reprezintă cel mai mare pericol pentru democrație și pentru securitatea mondială. Într-un singur an l-a surclasat pe Putin la capitolul ”pericol public”.

+1 (5 voturi)
marmotul marmotul
7.06.2017, 08:53:55

Dar mai are mult pana la familia Bush, Clinton ori Obama.... Panama, Serbia, Irak, Afganistan si multe tari din Africa, Asia si America Latina.... Ala bilant.....

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările