Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Distrugătorul american USS Kidd s-a întors din misiune arborând steagul piraţilor. Care este povestea sa

23
25 Sep 2020 13:24:11
Autor: Cristina Ene
Distrugătorul USS Kidd din clasa Arleigh Burke FOTO EPA-EFE
Distrugătorul USS Kidd din clasa Arleigh Burke FOTO EPA-EFE

Distrugătorul american USS Kidd a arborat săptămâna aceasta steagul piraţilor la întoarcerea sa dintr-o zonă de operaţiuni ce a inclus regiunea Caraibelor. O publicaţie de specialitate a difuzat fotografia marinei americane care surprinde revenirea navei de luptă în portul său din Washington, relatează Business Insider.

Distrugătorul USS Kidd (DDG-100) a revenit la staţia sa navală din Everett, Washington, arborând Jolly Rogerul - drapelul cu craniu şi oase asociat piraţilor - alături de cel american, după misiuni într-o zona de operaţiuni care include estul Pacificului şi regiunea Caraibelor. Deşi detaşarea sa s-a soldat cu succes, nu acesta este motivul înălţării drapelului piraţilor.
 
Distrugătorul USS Kidd, detaşat în aprilie, a participat la operaţiuni împotriva traficului de droguri, iar la un moment dat a ajutat Paza de Coastă pentru interceptarea unei încărcături de 805 kilograme de cocaină, a transmis Marina SUA.
Doar trei nave de luptă americane numite Kidd după un contraamiral american mort în cursul atacului japonez de la Pearl Harbor, din 7 decembrie 1941, au arborat acest steag. Devenit în prezent un indicator al unei misiuni de patrulare de succes, reprezintă o tradiţie începută de Marina Regală britanică în Primul Război Mondial după scufundarea crucişătorului geman Hela de către submarinul HMS E-9.
 
Primul distrugător numit Kidd a fost unul din clasa Fletcher şi poartă numele contraamiralului Isaac Kidd poreclit „Cap” - o referinţă la un pirat scoţian faimos născut în secolul 17, Căpitanul William Kidd. Echipajul USS Kidd, lansat la apă în 1943, a adoptat piratul ca mascotă. În cursul primei sale misiuni, nava a arborat steagul cu permisiunea văduvei amiralului care a convins marina să permită acest lucru. De atunci marinarii navei au devenit cunoscuţi ca „Piraţii Pacificului”.
 
USS Kidd este singura navă de suprafaţa a marinei SUA căreia i se permite arborarea drapelului Jolly Roger. Distrugătorul din clasa Arleigh Burke, lansat în 2007, al treilea vas cu acest nume, „continuă tradiţia de a arbora Jolly Rogerul cu mândrie şi distincţie”, potrivit marinei americane.
 
Fotografia de săptămâna aceasta cu USS Kidd arborând steagul piraţilor a apărut la doar câteva luni după ce Pentagonul a emis un memorandum prin care restricţionează arborarea anumitor tipuri de steaguri. 
 
Un purtător de cuvânt al marinei americane a precizat însă pentru Insider că „Jolly Rogerul este drapelul de unitate al USS Kidd”, iar arborarea sa „este permisă în mod explicit de memorandum”.
 
Steagul piraţilor a mai fost arborat şi în 2017 la revenirea submarinului de asalt din clasa Seawolf Jimmy Carter la baza sa navală Kitsap-Bangor din Washington.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Stanila Ion
25.09.2020, 13:36:44

Mai invata l. romana....De cand se foloseste articolul hotarat la numele straine, desteapto!? Rogerul ??

+3 (7 voturi)
Hoban Razvan
25.09.2020, 13:51:55

Mai, Stanila al John-ului, ai dreptate, ma!

+4 (4 voturi)
Sorin Constantin
25.09.2020, 14:38:03

@ Stănila..., în articol se vorbește despre o navă a unei foste puteri imperiale, în prezent în declin accelerat. Nu este exclus ca în viitorul apropiat să fie arborat un drapel cu mult roșu...Iar actualii marineri să fie disponibilizați... Că drapelul Amerikia Imperialia nu prea mai este la modă azi... Portavioane și nave de escortă parcate prin Guam, pe motiv de carantină, dat cu Tomahawk-uri spre Siria și cam toate au nimerit doar boscheți și dune... Și a venit nava de prin Caraibe, o fi trecut pe lîngă Bermude ? Că pe acolo se pregătesc localnicii să o debarce pe Vetuța a UK, pe motiv că se împrietenesc localnicii cu investitori din RP China...O lume în schimbare !!!

-10 (16 voturi)
pathfinder
25.09.2020, 14:54:05

Cred ca Google Translate a dat gres. Da' computerul merge? hi hi hi

-4 (14 voturi)
Mihai Popescu
25.09.2020, 15:13:52

Pai USS Kidss a abordat drapelul corect. Cam asta fac americanii, sunt un fel de pirati.

-9 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările