Doctorii avertizează că ventilatoarele pot dăuna plămânilor celor infectaţi cu coronavirus. New York are o mortalitate ridicată în cazul acestor pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Medicii care tratează pacienţi în spitale din New York încearcă să evite sau să amâne pe cât posibil conectarea la ventilatoare după ce s-a observat că mulţi astfel de bolnavi mor sau plămânii lor sunt afectaţi mai ales că au nevoie de o perioadă mai mare de asistare a respiraţiei decât cei cu forme obişnuite de pneumonie.

Medici americani, britanici şi chinezi au raportat rate de mortalitate ridicată în cazul pacienţilor cu Covid-19 care au necesitat respiraţie asistată de ventilatoare. Un raport recent al Institutelor Naţionale de Sănătate Publică din Marea Britanie a arătat că peste 67 % din pacienţii cu coronavirus ventilaţi au murit prin comparaţie cu 40% din pacienţi cu alte boli.

O rată şi mai mare de mortalitate a fost raportată de presa americană în statul new York: 80% din pacienţi.

De asemenea, un studiu restrâns pe pacienţi din Wuhan a descoperit că din 37 de pacienţi conectaţi la ventilatoare doar 7 au supravieţuit.

Experţii au explicaţii diferite pentru aceste statistici, între care şi starea deteriorată deja a pacienţilor, în timp ce medicii din New York care se confruntă cu un aflux mare de pacienţi în secţiile de terapie intensivă spun că încearcă toate soluţiile pentru a-i ajuta să respire fără ventilatoare, astfel încât şansele lor de supravieţuire să crească.

Joseph Habboushe, medic de urgenţă în  Manhattan, a spus că doctorii au început să evite conectarea imediată la ventilatoare a pacienţior care se prezintă cu dificultăţi de respiraţie, în măsura în care anterior se proceda direct la o astfel de metodă de asistare a respiraţiei, relatează Chicago Tribune.

Într-o scrisoare către editor publicată într-un jurnal adresat medicilor de urgenţă, Luciano Gattinoni, expert ATI la Universitatea medicală din Gottingen a atras atenţia că pacienţii cu coronavirus din Italia sunt diferiţi de pacienţii obişnuiţi şi că aplicarea acelorlaşi protocoale în cazul lor ca şi al celor cu SRDA (sindrom de detresă respiratorie acută), ar putea să dăuneze plămânilor lor mai sensibili.

Ventilatoarele pompează oxigen în plămâni cu o anumită presiune, în funcţie de nevoie, însă pacienţii cu coronavirus au plămânii mai afectaţi şi ar putea să nu tolereze presiunea standard specificată în protocoalele SRDA. Pomparea oxigenului în plămâni la niveluri mari de presiune ar putea cauza inflamaţii sau forţa un sistem imunitar deja suprastimulat.

Expertul recomandă o ventilaţie blândă în cazul acestor pacienţi.

Un alt medic de urgenţă din cadrul Institutelor Publice de Sănătate din Marea Britanie a spus că cei care susţin că folosirea ventilatoarelor afectează mai mult pacienţii „ar trebui să-şi dea seama ce s-ar îmtâmpla în cazul unui pacient fără acest ajutor. Nimeni nu ar primi aprobare să aleagă la întâmplare cu ventilator sau fără, astfel că nu putem dovedi care ar fi diferenţa. Însă există consens printre experţii că practic toţi cei care ajung ventilaţi o fac pentru că plămânii lor nu mai pot asigura respiraţia şi sunt gata să moară. Unii ar putea spune, în lipsa unor dovezi, că dacă cei care au nevoie de ventilaţie nu sunt conectaţi la unul, atunci mor 100 la sută. Astfel că nu poţi susţine pornind de aici(din comparaţia cu cei cu SDRA-n.r) că între 60 şi 80% - aşa cum a fost raportat în cazul pacienţilor cu coronavirus - dintre aceşti pacienţi ar fi într-o stare mai rea cu ele”, a spus acesta citat de The Independent.

Washington Post relatează povestea unui pacient cu astm infectat cu coronavirus tratat într-un spital din New York care a fost conectat la un ventilator timp de şase zile.

Acesta a fost internat cu simptomele clasice (febră, frisoane, dureri şi oboseală) şi dificultăţi de respiraţie. În primele patru zile a primit oxigen, însă starea sa s-a înrăutăţit şi a avut nevoie de conectare la un ventilator. 

„Am stat şase zile adormit, sedat, respirând cu ajutorul ventilatorului. Nu-mi amintesc nimic din această perioadă. Am aflat că anumiţi pacienţi au avut coşmaruri sau halucinaţii în timp ce erau ventilaţi, aşa că m-am considerat norocos.

Ca pacient a cărui viaţă a fost salvată de un ventilator mi se are strigător la cer că o naţiune atât de bogată ca a noastră îşi pune problema deficitului de ventilatoare.

...rata supravieţuirii pacienţilor ventilaţi e mică. Comentariul sumbru al tatălui meu medic (că ar fi bine să nu ai nevoie de ventilator -n.r) reflectă o realitate teribilă: între 40 şi 50 din acienţi cu detresă respiratorie severă nu supravieţuiesc cu ventilare mecanică. În New York, unde am fost spitalizat, 80% din pacienţii cu coronavirus care au avut nevoie de asistare respiratorie au murit.

Pentru cei norocoşi care au supravieţuit, viaţa nu mai e deloc aceeaşi. Mulţi pacienţi care au necesitat ventilaţie rămân cu sechele fizice, mintale sau emoţionale, între care deficite cognitive, îşi pierd slujbele şi au probleme psihologice precum depresie şi sindrom postraumatic.

În ce mă priveşte plămânii meu au nevoie de refacere. Mi se taie respiraţia la orice mic efort. Dacă în trecut alergam la maratoane, acum doar traversez o cameră sau urc câteva trepte şi obosesc. Nu mă pot plimba, soţul meu mă scoate afară în scaun cu rotile. Nu rezist nici măcar să fac un duş, trebuie să ma aşez din când în când ca să-mi capăt suflarea”.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite