Doctorul Constantin Angelescu, primul ambasador român  în Statele Unite ale Americii -  un erou al Istoriei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta s-au împlinit  150 de ani de la naşterea marelui om de ştiinţă, diplomat şi om politic Dr. Constantin Angelescu. Am ales să-l onorez prin publicarea unor informaţii mai puţin cunoscute publicului pe care le-am obţinut cu ajutorul unor cercetări privind Marea Unire dar şi a unor studii  efectuate asupra solidelor relaţii  între România şi Statele Unite ale Americii, relaţii ce datează din data de 11 iunie 1880,

         În urmă cu un veac ianuarie 1918 Doctorul Constantin Angelescu îi prezenta Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Thomas Woodrow Wilson,  scrisorile de acreditare ca trimis extraordinar şi Ministru plenipotenţiar al Majestăţii sale Regele Ferdinand  I pe lângă Guvernul Republicii Statelor Unite ale Americii în misiune specială.

Un loc aparte  în istoria ţării noastre îl deţine doctorul Constantin Angelescu organizatorul sistemului sanitar românesc, înainte de război, în perioada în care a fost ministru al Lucrărilor Publice ianuarie 1914- decembrie 1916. Înainte de venirea sa în funcţie serviciul sanitar era inexistent, după mandatul serviciul sanitar a devenit complet şi bogat înzestrat. Doctorul Angelescu a creat un serviciu performant de distribuire şi reaprovizionare în serviciul sanitar civil care odată cu intrarea în război s-a militarizat, astfel acesta este părintele fondatorul al medicinei de război româneşti.

Doctorul Angelescu a fost un mare prieten al comunităţii evreieşti şi un mare ajutor pentru românii şi evreii din toată lumea. Prin decretul regal nr.1107 din data de 1 octombrie   1917 a fost numit ministru plenipotenţiar al României la Washington, devenind astfel primul ambasador al României în Statele Unite ale Americii. Activitatea sa a fost una bogată, intensă pentru promovarea ţării şi a culturii române. Doctorul Angelescu a fost un mare patriot, un om care a luptat pentru drepturile românilor, pentru comunitatea evreiescă din România şi din Statele Unite ale Americii. Mărturie pentru aceste lucru este activitatea intensă pe care a întreprins-o împurenă cu Dr. Braunstein şeful comunităţii evreilor de limbă română din Chicago pentru cunoaşterea problemei unirii celor trei ţări române. Primul ambasador român în Statele Unite ale Americii a fost un aliat al comunităţii evreieşti, împreună cu Dr. Braunstein au strâns 1500 de dolari pentru a-i ajuta pe evreii din România în mari suferinţe după încheierea Primului Război Mondial.

Omul se cunoaşte după sufletul său şi caracter, primul ambasador al României în Statele Unite ale Americii, doctorul Angelescu a luptat pentru românii şi evreii care au fost năpăstuiţi după marele război, omul se cunoaşte şi după faptele pe care le face pentru cei care nu îl pot ajuta. Cuvintele sunt prea puţine şi fără importanţă în comparaţie cu activitatea acestui mare om şi diplomat.

Activitatea sa de sprijin pe lângă guvernul american a făcut posibilă ca împreună cu sprijinul lui Dr. Braunstein recunoaşterea Mari Unirii de la 1918, lucru pe care anumite cărţi de istorie nu l-au menţinut. Doctorul Angelescu rămâne un apostol al Marii Uniri dar şi un diplomat de calibru prin realizările sale într-un mandat scurt şi anume promovarea cauzei celor trei ţări române şi explicarea dorinţei lor de unitate. Rezultatele sale s-au văzut împlinit la nici jumătate de an de când s-a întors din Statele Unite ale Americii şi anume deplina recunoaşterea a  Marii Uniri din 1918, recunoaştere făcută de noua putere mondială izvorâtă după Primul Mare Război Mondial.

Doctorul Constantin Angelescu a fost urmat de alţi mari diplomaţi de prestigiu care au consolidat relaţiile cu Statele Unite ale Americii, menţionez aici pe  Nicolae Henric Lahovari, ministru plenipotenţiar în Statele Unite ale Americii între martie 1918 şi februarie 1920, Prinţul  Anton Bibescu 1920-1926, George Cretzianu 1926-1929 dar şi de unul dintre cei mai longevivi ambasadori români în Statele Unite ale Americii Carol A. ( Charles ) Davila între  anii 1929-1938, cel mai longeviv rămânând Ambasadorul    Corneliu  ( născut Grünberg ) Bogdan  ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii între anii 1967-1976.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite