Documente scoase la iveală dezvăluie indicii despre planurile secrete ale SUA în cazul unor scenarii apocaliptice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Documente din perioada administraţiei George W. Bush privind măsuri de urgenţă în cazul unor situaţii precum un atac nuclear, furnizate NYT de către institutul Brennan Center for Justice, oferă indicii despre planurile executivului SUA în cazul unor scenarii apocaliptice.

Aceste directive prin care sunt autorizate puteri prezidenţiale sau ale Congresului specifice unor situaţii de urgenţă precum un război nuclear sunt informaţii clasificate.

Numite „documente privind măsuri prezidenţiale în situaţii de urgenţă” acestea, în varianta lor de după Războiul Rece ,nu au fost până acum făcute publice şi nici Congresul nu a avut ocazia să le examineze, relatează NYT.

Potrivit lui Elizabeth Goitein de la Brennan Center for Justice al Universităţii New York, sunt indicii ce sugerează că acestea au fost extinse şi la alte scenarii decât un atac nuclear devastator şi că numărul categoriilor de măsuri a crescut la şapte de la unu, deşi subiectul lor rămâne secret, fiind de competenţa mai multor agenţii diferite.

Un număr de documente - Brennan Center for Justice a obţinut 500 de pagini despre măsurile de urgenţă, în timp ce 6000 sunt pagini clasificate de la biblioteca prezidenţială a lui George W. Bush - privesc o lege care îi permite preşedintelui SUA să preia controlul sau să închidă reţelele de comunicaţii pe timp de război.

Un document din vara anului 2008 menţionează examinări ale unui ordin prezidenţial în contextul unei decizii a Curţii Supreme şi al cărui conţinut nu este specificat, însă instanţa tocmai a emis decizii importante pe subiecte care ar putea avea legătură cu acţiunile guvernamentale într-o situaţie de urgenţă – una despre drepturile asupra armelor în Statele Unite şi alta despre drepturile deţinuţilor din Guantánamo la audieri.

Dezvăluirile vin după ce Camera a adoptat în decembrie un proiect de lege care ar impune restricţii semnificative puterii executive după anii Trump, inclusiv o prevedere care ar impune dezvăluirea documentelor de acţiune de urgenţă comisiilor de supraveghere ale Congresului.

Proiectul de lege, numit Actul pentru protecţia democraţiei noastre, nu este de aşteptat să treacă de Senat, unde republicanii îl pot bloca cu regula filibuster. Dar susţinătorii ideii impunerii unor anumite limite asupra puterilor prezidenţiale în situaţii de urgenţă, cu un oarecare sprijin bipartizan , discută despre a ataşa o parte dintre propuneri la o legislaţie anuală de autorizare a apărării şi care este considerată legislaţie ce „trebuie neapărat să treacă”.

Până în prezent au devenit publice după ce au fost menţionate sau desecretizate versiuni ale ordinelor prezidenţiale valabile în vreme de război din anii 1950 şi 1960, iar printre ele s-au aflat directive privind decretarea legii marţiale şi cenzurarea informaţiei care trece graniţa.

Un alt ordin de acţiune de urgenţă, din anii 1950, a fost pregătit pentru a crea zone militare care interziceau accesul anumitor categorii de persoane. Directiva a reflectat modul în care guvernul le-a interzis japonezilor şi americanilor de origine japoneză intrarea pe porţiuni vaste ale Coastei de Vest în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ducând la relocarea şi cazarea acestora în tabere. În 1967, Departamentul de Justiţie a recomandat să se renunţe la o asemenea măsură, arată o notificare declasificată în 2019.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite