Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

LIVEBLOG Alegeri SUA 2020. Joe Biden câştigă Pennsylvania şi va deveni al 46-lea preşedinte al SUA

100
6 Nov 2020 07:26:59
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

CNN anunţă că Joe Biden va deveni al 46-lea preşedinte al Statelor Unite. Potrivit calculelor făcute de televiziunea americană, după calcularea voturilor obţinute în statul Pennsylvania, va obţine scorul electoral necesar accederii în funcţia de la Casa Albă.

GALERIE FOTO Manifestanţi pro şi contra Donald Trump pe străzile din SUA
 
UPDATE Fostul preşedinte Barack Obama l-a felicitat pe Joe Biden pentru alegerea în fruntea SUA, subliniind că pe acesta îl aşteaptă provocări foarte grele.

"Sunt foarte mândru că pot să-l felicit pe viitorul nostru preşedinte Joe Biden, dar şi pe viitoarea noastră Primă Doamnă, Jill Biden. Suntem norocoşi că Joe are tot ce trebuie pentru a fi preşedinte şi se poartă deja aşa. Pentru că, atunci când va intra în Casa Albă în ianuarie, se va confrunta cu o serie de provocări extraordinare pe care niciun preşedinte nu le-a avut vreodată - o pandemie furioasă, o economie şi un sistem de justiţie inegal, o democraţie în pericol şi un climat în pericol”, a scris Obama.

UPDATE Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite Nancy Pelosi i-a felicitat pe Joe Biden şi Kamala Harris, după victoria în alegerile pentru Casa Albă.

'Felicitări lui Joe Biden pentru victoria obţinută pentru sufletul ţării noastre. Felicitări Kamalei Harris pentru că a făcut istorie. Este vremea vindecării şi e vremea să creştem împreună. E Pluribus Unum", a scris Pelosi pe Twitter.

UPDATE Preşedintele în exerciţiu al SUA, republicanul Donald Trump, a avertizat sâmbătă că scrutinul prezidenţial este departe de a se fi încheiat, după ce mass media americane l-au declarat câştigător al alegerilor din 3 noiembrie pe candidatul democrat Joe Biden, transmite Reuters.
 
Liderul de la Casa Albă a mai declarat că Joe Biden "se grăbeşte să pozeze în mod fals în câştigător".
 
 
UPDATE Conform unor proiecţii CNN Joe Biden va deveni al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.
Potrivit calculelor făcute de televiziunea americană, după calcularea voturilor obţinute în statul Pennsylvania, va obţine scorul electoral necesar accederii în funcţia de la Casa Albă. Deocamdată acestea nu sunt rezultate oficiale.
 
Avocaţii preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump vor susţine sâmbătă o conferinţă de presă la 11:30 ora locală (16:30 GMT) în oraşul Philadelphia, statul Pennsylvania, unde continuă numărătoarea voturilor, transmite EFE, iar AFP relatează că Trump a ajuns sâmbătă dimineaţă la clubul său de golf din Sterling, statul Virginia, prima sa ieşire după scrutinul prezidenţial de marţi.
 
Trump a anunţat pe Twitter că va avea loc "o mare conferinţă de presă" în Philadelphia, la Four Seasons Total Landscaping, care este o companie de grădinărit, şi de aceea nu se ştie dacă preşedintele republican a greşit sau dacă într-adevăr conferinţa de presă va avea loc acolo.
 
UPDATE Preşedintele american Donald Trump a notat, sâmbătă, pe Twitter, că în ultimele ore “s-au întâmplat lucruri rele”, el menţionând că observatorilor nu li s-a permis să vadă ce se întâmpla în camerele de numărare a voturilor şi sugerând că astfel s-au făcut schimbări mari.
 
UPDATE Candidatul democrat la preşedinţia SUA, Joe Biden, continuă să îşi consolideze, sâmbătă, avansul faţă de republicanul Donald Trump şi este aproape de victorie în alegerile pentru fotoliul de la Casa Albă, anunţă CNN.
 
Biden are acum 49,4 la sută din sută din voturi în statul Georgia, în timp ce preşedintele Trump are 49,3. Sâmbătă dimineaţă, diferenţa de voturi dintre cei doi era 7.248 în favoarea democratului. Astfel, cei 16 mari electori din acest stat i-ar putea reveni lui Joe Biden.
 
UPDATE Continuă suspansul în alegerile din SUA. Prezidenţialele americane continuă în justiţie. Un judecător al Curţii Supreme a Statelor Unite a oferit vineri preşedintelui Donald Trump o victorie parţială temporară în Pennsylvania. Trump l-a aertizat pe contracandidatul său democrat Joe Biden să nu-şi revendice victoria. Această bătălie începe să semene cu cea din 2000 din Florida, dintre democratul Al Gore şi republicanul George W. Bush.
 
UPDATE Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a declarat, sâmbătă dimineaţă, că va câştiga cursa pentru preşedinţie, într-un discurs susţinut la Wilmington (Delaware). "Dragi americani, nu avem o declaraţie finală despre victorie, dar numerele ne spun că este clar. Vom câştiga această cursă. Trebuie să fim calmi, fiecare vot va fi numărat", a declarat el.
 
UPDATE: Joe Biden conduce alegerile în patru state americane: Arizona, Pennsylvania, Nevada şi Georgia. Cursa rămâne în continuare foarte strânsă, urmând să fie anunţate rezultatele în statele cheie care ar putea decide câştigătorul alegerilor. SItuaţia din acest moment în statele cheie, conform CNN, este:
 
Nevada
 
Biden - 49,8%
Trump - 48%
 
Arizona
 
Biden - 49,8%
Trump - 48,7%
 
Pennsylvania
 
Biden - 49,5%
Trump - 49,2%
 
Geogia
 
Biden - 49,4%
Trump - 49,3%
 
 
UPDATE Avansul lui Joe Biden în Pennsylvania a ajuns la 13.410 de voturi.
 
UPDATE Secretarul de stat al statului Georgia a anunţat că voturile se vor renumăra în acest stat diferenţa dintre candidaţi fiind suficient de mică pentru a conta pentru declararea unui câştigător.
 
UPDATE Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) a instituit miercuri  o zonă de restricţie ”a spaţiului naţional al Apărării”, deasupra casei candidatului democrat Joe Biden, la Wilmington, în Delaware, relatează CNN.
 
UPDATE Biden a preluat conducerea şi în Pennsylvania, cu 6.700 de voturi în faţa lui Donald Trump. Cursa este în acest fel aproape de final, Donald Trump având vitală nevoie de acest stat pentru a avea şanse de realegere. Mai sunt de numărat aici 140.000 de voturi.
 
Preşedintele american Donald Trump a pierdut vineri şi avansul său din statul Pennsylvania, după ce a fost depăşit în Georgia. Joe Biden conduce şi în Arizona şi Nevada, state unde sunt încă multe voturi de procesat, dar avansul său creşte pe măsura ce sunt procesate tot mai multe buletine de vot.
 
UPDATE Biden îşi măreşte avansul în Georgia, cu peste 1.000 de voturi. Arizona este deja atribuită lui Biden de unele canale de ştiri: aici Biden conduce la o diferenţă de 47.000 de voturi. Numărarea completă a voturilor mai durează în celelalte state-cheie. AFP arată care e situaţia în acestea.
 
UPDATE Candidatul democraţilor la preşedinţia SUA, Joe Biden, va primi protecţie suplimentară din partea agenţilor Secret Service vineri în Wilmington, statul Delaware, unde plănuieşte să rămână încă o zi pentru un posibil discurs foarte important.
 
UPDATE Facebook a închis joi - invocând conţinut înşelător - un grup care militează în favoarea preşedintelui american Donald Trump, intitulat "Opriţi furtul", şi care cere "întreruperea numărării" şi "oprirea furtului votului" de către democraţi, relatează France Presse.Twitter i-a suspendat permanent contul lui Bannon. Începând de aseară şi televiziunile au început să taxeze declaraţiile preşedintelui american.
 
UPDATE Un judecător federal american a respins cererea în regim de urgenţă din partea echipei de campanie a lui Donald Trump de oprire a numărării buletinelor de vot la Philadelphia atât timp cât nu sunt de faţă observatori republicani, transmite vineri Reuters. Echipa sa a pierdut de asemenea joi contestaţiile depuse în instanţe în statele puternic disputate Georgia şi Michigan.
 
UDPATE Joe Biden, candidatul democraţilor la preşedinţia Statelor Unite, a preluat conducerea în statul Georgia. Fostul vicepreşedinte are, în momentul de faţă, aproximativ 1000 de voturi peste Donald Trump. Avansul vine de la voturile din comitatul Clayton, 85% în favoarea lui Biden.
 
Cei doi candidaţi sunt umăr la umăr în termeni de procente, cu 49.4% fiecare. Mai sunt de numărat 11.000 de voturi în şapte comitate şi încă circa 9.000 de voturi din străinătate şi buletine de vot ale militarilor. Dacă câştigă Georgia, Arizona şi Nevada, unde se află în faţă, Joe Biden este noul preşedinte al SUA.

UPDATE Donald Trump Jr, fiul cel mare al preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, a făcut apel ca tatăl său să ducă un "război total" în legătură cu acuzaţiile, nesusţinute de dovezi, de fraudă electorală.
 
UPDATE Poliţia din oraşul american Philadelphia a arestat doi bărbaţi, după ce a aflat că se pregătea un atac armat împotriva unui centru de numărare a buletinelor de vot în alegerile prezidenţiale, potrivit ziarului Philadelphia Inquirer, relatează AFP.
 
UPDATE Diferenţa de voturi a scăzut sub 1000 de voturi în statul Georgia, după continuarea numărătorii. Dacă Joe Biden reuşeşte să câştige în acest stat, Trump nu mai are nicio şansă să câştige în Colegiul Electoral, singurul deznodământ favorabil pentru acesta fiind egalitatea, în cazul în care ar reuşi să câştige toate celelalte state rămase în joc - Arizona, Nevada şi Pennsylvania.
 

***

Preşedintele Donald Trump a făcut joi o declaraţie publică de la Casa Albă în care a denunţat tentative de a-i fi „furată” victoria şi a anunţat o îndelungată bătălie în Justiţie.
 
Donald Trump a spus că o numărare a „voturilor legal exprimate” ar arăta fără tăgadă că el este câştigătorul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie. 
 
De altfel, el a insistat asupra acestei formulări, „voturi legale”, fără a preciza ce înţelege prin acestea.
 
„Dacă numeri voturile legale, eu câştig cu uşurinţă. Dacă numeri voturile ilegale, atunci ei încearcă să ne fure alegerile”, a declarat Donald Trump, fără a aduce dovezi sau argumente. El a denunţat un „sistem corupt”, „sondaje fabricate”, a repetat cu obstinenţă că îi este furată victoria şi a invocat în sprijinul său rezultatele bune pe care republicanii le-au avut în alegerile pentru Congres.
 
Donald Trump a cerut, în consecinţă, să fie oprită numărarea voturilor „care au venit târziu”, pretinzând că a câştigat deja în mod categoric în multe state-cheie. 
 
Liderul Casei Albe a invocat o adevărată conspiraţie împotriva lui, în care ar fi fost implicată presa, oameni de afaceri şi giganţi ai tehnologiei. „În pofida amestecului, care nu a mai fost văzut niciodată în alegeri, a mass-media, a comunităţii de afaceri şi a giganţilor tehnologiei, am câştigat cu scoruri istorice şi sondajele au greşit în mod deliberat”, a spus Trump.
 
Mai multe televiziuni americane au decis joi seară să întrerupă difuzarea în direct a declaraţiilor preşedintelui Donald Trump, considerând că acesta dezinformează populaţia, relatează AFP, preluată de Agerpres.
 
CNN a decis să nu întrerupă microfonul preşedintelui Donald Trump. „Ce noapte tristă pentru Statele Unite ale Americii să-şi vadă preşedintele (...) acuzând în mod fals oamenii că au încercat să fure alegerile”, a comentat însă cunoscutul prezentator Jake Tapper.
 
 
În Pennsylvania, Donald Trump este cu doar 0,3% în faţa lui Joe Biden, adică are în faţă 22.576 voturi. În acest stat s-au numărat 95 la sută din sufragii. Dacă Joe Biden ar câştiga alegerile în acest stat, atunci el este viitorul preşedinte.
 
În Georgia, unde s-au numărat 99 la sută din voturi, procentual, Donald Trump şi Joe Biden sunt la egalitate, fiecare cu câte 49,4 la sută din voturi. Practic, sunt despărţiţi de doar 1.805 de voturi pe care în prezent le are în plus actualul preşedintele al Statelor Unite.
 
În Georgia, ultimele care se numără sunt voturile prin corespondenţă. Potrivit CNN, ar mai fi de numărat circa 16.000 de voturi.
 
Pentru Donald Trump este esenţială victoria în Georgia ca să-şi menţină şansele de a ajunge la cele 270 de voturi reprezentantive necesare realegerii.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Coronavirus Noul
6.11.2020, 07:42:16

Cred ca prin vot legal exprimat, se referea la alea cu stampila pe "Trump". Ce sa faca bietul, in tinerete era pasionat de petreceri, sex cu curve, da acum doar politica i-a mai ramas, ca celelalte pasiuni se pare ca l-au lasat balta. Saraca America, sa aiba de ales intre 2 mosnegi: Trump si Biden - unul mitoman prin firea lui si altul senil. Imi dau seama ca si noi, cand am avut de ales intre Vadim si Iliescu, stateam mai bine.

+3 (31 voturi)
Sorin Constantin
6.11.2020, 07:54:31

@ Coronavirus...la ,,bărbați" cînd dispare virilitatea, puterea asupra celorlalți, prin funcții înalte, ține loc de bucurie în ,,așternut".

0 (8 voturi)
laur laur
6.11.2020, 07:47:41

Trump = Firea .Plange pentru ca are de decontat ceva la Moskova. Putin nu-l va ierta ca a pierdut alegerile. Tumora portocalie este extirpata de la Casa alba

+17 (27 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.11.2020, 07:53:31

Acolo unde primarii si guvernatorii sunt din Partidul Democrat Trump a fost furat grosolan la numaratoarea voturilor..! Se va demonstra asta zile urmatoare..!

-17 (33 voturi)
geek-a-contra
6.11.2020, 07:53:59

acum citeva zile afirmam ca trump este un narcisist paranoid. retractez si corectez: este un narcisist paranoic. acum sint doar curios, ce va urma? daca va cistiga, indoielnic..., va adopta o atitudine si o politica gen erdopgan dupa lovitura de stat esuata sau daca va pierde, cel mai probabil, va face o criza care sa-l bage in ospiciu....?

+8 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările