Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Donald Trump se compară cu Abraham Lincoln, preşedintele care a abolit sclavia

19
4 Jun 2020 17:01:21
Autor: Ion Gaidau
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump FOTO AFP

În contextul protestelor antirasism din Statele Unite, preşedintele Donald Trump se compară cu un antecesor legendar, Abraham Lincoln, rămas în istorie mai ales pentru abolirea sclaviei.

Într-o serie de postări pe Twitter, cel de-al 45-lea preşedinte american spune că a făcut mai multe decât toţi cei care l-au precedat la Casa Albă, poate cu excepţia lui Abraham Lincon, primul preşedinte republican din istoria Statelor Unite, care a condus în timpul Războiului Civil (1861 - 1865) şi a abolit sclavia încă de la începutul primului său mandat.

„Am făcut mai multe pentru comunitatea de culoare în trei ani şi jumătate decât a făcut Biden în 43 de ani. De fapt, el a făcut lucruri chiar împotriva acestei comunităţi prin legile pe care le-a susţinut, dar nimeni nu îşi aminteşte. Am făcut mai multe lucruri pentru americanii de culoare, de fapt, decât orice alt preşedinte din istorie”, a scris Trump.

„... cu posibila excepţie a unui alt preşedinte republican, marele Abraham Lincoln”, a adăugat liderul de la Casa Albă într-o încercare de a se apăra în faţa criticilor precum că scindează societatea americană prin declaraţiile sale şi gestionează prost criza socială declanşată de moartea lui George Floyd, un afro-american care a decedat sub genunchiul unui poliţist alb.

Ultima voce critică la adresa lui Trump este fostul său ministru al Apărării, Jim Mattis.

De când mă ştiu, Donald Trump este primul preşedinte care nu încearcă să-i unească pe americani, care nici măcar nu se preface că încearcă” s-o facă, spune Mattis.

În loc să facă asta, el încearcă să ne despartă”, adaugă acest general foarte respectat, care şi-a afişat până acum rezerva de a comenta mandatul fostului său şef.

Trump a reacţionat imediat. Într-un tweet, el l-a catalogat pe Mattis drept „generalul cel mai supraestimat din lume” şi un „câine nebun”. „Sunt mulţumit că a plecat!”, a insistat liderul de la Casa Albă.

Jim Mattis, primul şef al Pentagonului după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie 2017, era considerat atunci, inclusiv în rândul republicanilor, unul dintre rarii „adulţi din cameră”, capabili să ţină sub control comportamentul impulsiv al miliardarului newyorkez. El a demisionat cu zgomot în decembrie 2018, la o zi după ce Trump a decis unilateral retragerea din Siria.

Miercuri, şeful Poliţiei din Houston i-a transmis lui Trump să tacă dacă nu are ceva constructiv de spus. El s-a arătat deranjat de ameninţarea legată de mobilizarea armatei dacă guvernatorii eşuează în a impune legea. Refuzat de Pentagon, liderul de la Casa Albă a făcut un pas înapoi. „Depinde, cred că nu avem nevoie” de mobilizarea armatei pe străzi, a declarat Donald Trump pentru postul Newsmax TV.

Joe Biden este adversarul lui Trump în următorul scrutin prezidenţial din Statele Unite, programat pentru 3 noiembrie anul acesta. Conform Reuters/Ipsos, Biden se distanţează faţă de Trump, diferenţa dintre cei doi ajungând la 10% la începutul acestei săptămâni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Mesterul Ardelean
4.06.2020, 17:08:12

Adevarul e ca Trump este peste absolut oricine, "... cu posibila excepţie" a lui Isus Hristos insusi!

+4 (4 voturi)
silvian silvian
4.06.2020, 20:21:05

un plus pentru posibila exceptie !

+3 (3 voturi)
aşa şi aşa
4.06.2020, 18:18:45

Dus cu pluta rău de tot trîmpitu'... Şi mai are obraz să-l facă pe altul "cîine nebun"... Ce vedem acum e leit scenariul din unele filme americane, unde "preşedintele" era capturat de terorişti, iar ţara era condusă de o sosie a acestuia mînuită de "păpuşari"... Singura diferenţă e că ce se întîmplă acum nu e film, ci realitate, iar nu sosia, ci preşedintele în carne şi oase e "mînuit" de propria minte rătăcită.... Rău a ajuns SUA, cu aşa "cap"... Şi unde va ajunge...

+2 (8 voturi)
Gyuse Bogdan
4.06.2020, 19:00:03

Mare carte joaca Trump! Si daca ii iese.... multi dau in boala lui Kalache. Cati bani a cheltuit Kenian-boy si acolitii sai pentru a corupe presa? Multi, miliarde. Cati bani si vrajeala porpagandista s-au cheltuit de Kenian-boy si acolitii sai pentru a corupe justitia? Miliarde! Cati bani si cate alte investitii s-au facut pentru a corupe economia? Zeci de miliarde! Cati bani si cat s-a investit de Kenian-boy pentru a corupe F.B.I , C.i.A. si alte servicii pentru a le corupe? Zeci de miliarde! Cati bani a investit Soros incurajat fiind de Kenian-boy si acolitii sai pentru a corupe sistemul de invatamant? Fara numar, miliarde! Cati bani si cate resurse a cheltuit Kenian-boy pentru a corupe Romania, Polonia, Ukraina, Ungaria, Bulgaria, si etc.? Sute de miliarde - porbalib pentru Romania au fost cheltuiti cei mai putini bani, aici terenul fiind plastina de tradatori. Si alte sute de miliarde cheltuite pentru a crea coruptia ce permitea functionarea corporatismului-globalist. Si vine acum Trump, le da zmetie dupa zmetie si le distruge tot acest construct marxist-progresist odios. Iar Trump reuseste cu siguranta sa spulbere toata sleahta asta, -sleafta celor cateva sute de mii de fanatici raspanditi prin toata lumea, sleahta ce conduce aproape jumatate din populatia lumii. Cu siguranta este un mare Presedinte Iar daca ii reuseste in totalitate, Trump este un Geniu!

-2 (12 voturi)
Ncita Co
4.06.2020, 20:33:27

dacă! dacă nu, pârnaie!

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (19)