Donald Trump a declarat război reţelelor sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump este aşteptat joi să semneze un ordin executiv care vizează companiile de social media, au spus oficiali ai Casei Albe, după ce liderul SUA a ameninţat că va închide site-urile pe care el le-a acuzat că ”reduc la tăcere vocile conservatoare”, relatează Reuters.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ameninţat miercuri că va reglementa sau chiar va închide companiile care deţin reţelele de socializare, la o zi după ce Twitter Inc (TWTR.N) i-a dat un avertisment cu privire la unele din tweeturile sale, recomandând cititorilor săi să verifice cele susţinute de preşedinte, transmite Reuters. Oficialii nu au dat mai multe detalii despre ordinul executiv pe care il pregăteşte preşedintele SUA. Nu este clar modul în care Trump ar face paşi către închiderea unor companii private, inclusiv Twitter. Compania a refuzat să comenteze. 

Twitter a făcut istorie marţi când a ataşat avertismentul „verificaţi” la două postări ale preşedintelui american Donald Trump privind votul prin corespondenţă. Este pentru prima dată când reţeaua de socializare favorită a preşedintelui, Twitter, îi califică mesaje ca fiind potenţial eronate. Decizia a stârnit mânia prezidenţială, Trump ameninţând cu măsuri împotriva reţelei, chiar cu închiderea ei.

Preşedintele Trump a susţinut eronat că toţi locuitorii din California primesc buletine de vot pentru alegeri, adevarul fiind că doar cei înregistraţi ca alegători le primesc. Premiza falsă a lui Trump este că, în eventualitatea extinderii votului prin corespondenţă, orice persoană va putea vota, chiar şi imigranţii ilegali, ceea ce ar fi o falsificare a alegerilor. În noiembrie, în Statele Unite sunt programate alegeri prezidenţiale la care Donald Trump candidează pentru un al doilea mandat.

Twitter a decis să ofere acces la verificări ale informaţiei, pentru că în realitate sunt extrem de rare cazurile în care votul prin corespondenţă este viciat.

Într-un caz separat, cu privire rolul reţelelor de socializare, cercetări interne la Facebook au dat la iveală că reţeaua exacerbează extremismul şi polarizarea societăţii. Cu toate acestea, conducerea companiei a optat să nu intervină, tocmai de teama de a nu fi acuzată că limitează libertatea de expresie a cercurilor conservatoare.

La rândul său, YouTube China a fost criticată pentru ca ar fi şters comentarii critice la adresa Beijing-ului. YouTube susţine că ar fi fost o eroare, dar criticii au demonstrat că nu a fost un caz izolat.

Întrebarea în toate aceste cazuri este cum să se raporteze reţelele de socializare la libertatea de exprimare şi care sunt efectele sociale nefaste ale abuzurilor.

Preşedintele Trump s-a aflat şi se află în centrul acestei controverse, răspândind de multe ori informaţii false, zvonuri neverificate, teorii ale conspiraţiei şi violând regulile care se aplică utilizatorilor platformei Twitter.

Reacţia reţelei a fost moderată, ţinând cont că opiniile exprimate sau circulate au gir prezidenţial şi că ele sunt parte a discursului public, indiferent de natura sau acurateţea lor.

Twitter a respins recent apelul soţului victimei unui accident, care a cerut să fie şters mesajul preşedintelui în care Trump acuza un fost deputat şi actual ziarist de uciderea soţiei sale.

În ultima săptămână, preşedintele Trump a reactivat, în mesaje tweeter, o teorie a conspiraţiei mai veche, contrazisă de oamenii legii, care-l implica pe un fost membru al Congresului, actualmente ziarist, într-o crimă.

În 2001, Lori Klausutis, membră a echipei deputatului republican de atunci Joe Scarborough a căzut, răpusă de o afecţiune cardiacă, s-a lovit la cap ţi a decedat. Teorii ale conspiraţiei, vehiculate la vremea repectivă de extrema stângă în special au fost contrazise după ce investigaţii minuţioase ale autorităţilor au stabilit că Lori Klausutis a decedat în acel accident, după ce leşinase din cauze naturale, probleme cardiace nediagnosticate în prelabil.

Acum, notează europa liberă, Donald Trump şi susţinători ai săi au reactivat conspiraţiile pentru ca Joe Scarborough, care între timp are o emisiune la canalul MSNBS şi care a părăsit Partidul Republican, îl critică zi de zi pe preşedinte, în emisiunea lui.

Soţul lui Lori Klausutis i-a trimis un mesaj preşedintelui reţelei Tweeter, Jack Dorsey, cerându-i să şteargă mesajele lui Trump, arătând că preşedintele atentează la “ceva ce nu-i aparţine – memoria fostei soţii pe care o jigneşte pentru câştig politic”. În apărarea sa, Donald Trump spune că idea cu privire la o posibilă crimă, având legătură cu o relaţie extra-conjugală nu-i aparţine, el nefăcând altceva decât să o reactiveze şi să solicite o investigaţie.

În replică la aceste alegaţii, Scarborough şi soţia lui Mika Brzezinski îi cer preşedintelui să oprească aceste alegaţii nefondate, Brzezinki caracterizându-l pe Trump drept `crud, bolnav şi dezgustator”. Soţul, Timothy Klausutis arată că mesajul preşedintelui care susţine că Lori ar fi fost ucisă, contrar celor stabilite de autorităţi, reprezintă o violare a regulilor şi condiţiilor care guvernează comunitatea tweeter şi ca o persoană obişnuită, care se face vinovată de ceea ce Trump comunică, ar fi interzisă pe platformă.

Tweeter a avut probleme şi în trecut cu mesaje provenite de la lideri mondiali, argumentul împotriva ştergerii fiind că dacă mesajele respective sunt eliminate, populaţia ar fi privată de ceva despre care are dreptul să afle şi să discute.

După ce şi-a cerut scuze pentru durerea generată de mesaje, dar nu le-a şters, Tweeter încearcă să stabilească cum să comunice că anumite informaţii sunt false, trimitând pe cei care le citesc către surse credibile.

Facebook, pe de altă parte, nu a reacţionat la mesajul lui Trump cu privire la votul prin corespondenţă, acelaşi care a stârnit reacţia Twitter. Trump şi aliaţii săi acuză acum compania Twitter că ar avea ceva împotriva conservatorilor şi că s-ar amesteca în alegeri. Preşedintele a scris despre reţele de socializare după acest incident: „Le vom limita prin noi regulamente sau le vom închide”.

Fapt e că preşedintele nu are dreptul să ordone reţelei Twitter ce să facă, dar aliaţii săi din Congres pot limita legislativ activităţile şi impactul reţelelor de socializare, folosindu-se de tot felul de pârghii. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite