Donald Trump i-a chemat la Casa Albă pe liderii legislativului din Michigan. Statul Georgia a anunţat rezultatele finale ale renumărătorii voturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri SUA 2020 FOTO EPA-EFE
Alegeri SUA 2020 FOTO EPA-EFE

Auditul votului s-a încheiat în statul Giorgia, unde a existat cea mai mică diferenţă de voturi  din toate statele proiectate a fi câştigate de Joe Biden. Rezultatele finale arată un avans de 12.284 de voturi, după ce au fost găsite 5.800 de buletine nenumărate din care 1.400 pentru Trump. Donald Trump i-a chemat vineri la Casa albă pe liderii republicani din legislativul statului Michigan.

Secretarul statului Georgia, republicanul Brad Raffensperger a anunţat că auditul voturilor exprimate în acest stat a reconfirmat că „noul nostru sistem de votare sigur a numărat cu acurateţe buletinele de vot şi a dat rezultatele corecte”.

Diferenţele între cei doi candidaţi rezultate din auditul votului „s-au încadrat în marginea aşteptată a erorii umane”, a anunţat biroul secretarului de stat.

Preşedintele american Donald Trump a denunţat pe Twitter că şi renumărarea este falsă întrucât nu s-au verificat nici de această dată semnăturile de pe buletinele de vot şi plicuri.

Statul Georgia este aşteptat să certifice rezultatul alegerilor vineri, dar acesta trebuie semnat de guvernatorul republican al statului care are termen până sâmbătă să facă acest lucru. Trump i s-a adresat în mai multe rânduri pe Twitter îndemnându-l să preia frâiele pentru dovedirea unor nereguli în procesul de vot.

 

Liderii legislativului din Michigan, invitaţi de Trump la Casa Albă

Vineri Donald Trump i-a chemat la Casa Albă pe liderii legislativului din Michigan, liderul majorităţii din Senat Mike Shirkey şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor Lee Chatfield, iar aceştia au acceptat, relatează Associated Press citând doi oficiali informaţi despre planurile acestora.

Echipa de avocaţi ai campaniei Trump încearcă să oprească certificarea rezultatelor voturilor din statele întoarse de Joe Biden pentru a câştiga timp să-şi pledeze cauza existenţei unor fraude eventual la Curtea Supremă, dar se îndreaptă acum, se pare, în direcţia determinării legislativelor republicane să numească electori care să răstoarne votul popular, o mutare extremă care s-ar putea dovedi ilegală, scrie Associated Press.

„Legislaţia din Michigan nu conţine o prevedere conform căreia legislativul unui stat poate selecta direct electori sau pentru a atribui voturile electorale altcuiva decât cel care a obţinut cele mai multe votul”, a transmis într-un comunicat săptămâna trecută biroul lui Shirkey. Pe 6 noiembrie, Chatfield scria pe Twitter: „Cine ia majoritatea voturilor câştigă Michigan. Punct. Sfârşitul poveştii, Iar apoi mergem mai departe”.

Pe 24 septembrie, Senatul din Michigan a aprobat o rezoluţie în acest sens.

„Senatul Michigan se angajează faţă de selecţia electorilor în Colegiul Electoral care vor fi loiali în votul acordat candidatului ce a obţinut majoritatea voturilor aşa cum va fi certificat de oficialii electorali din Michigan”, se arată în acea rezoluţie.

Statele au termen până la 8 decembrie să soluţioneze contestaţii şi să aleagă electorii ce vor vota pentru preşedintele SUA, urmând ca pe 14 decembrie să se întrunească Colegiul Electoral care desemna oficial preşedintele.

Strategia avocaţilor lui Trump a devenit una mai „ţintită” către determinarea unor membri reuplicani prietenoşi din legislativul statului să se implice în selecţia electorilor în defavoarea guvernatorilor şi secretarilor de stat, motivând că potrivit Constituţiei, Congresul unui stat are autoritatea supremă, arată Reuters citând o persoană familiară cu strategia legală a echipei lui Trump.  Presupunând că ar reuşi să facă asta în Michigan şi Pennsylvania, Trump ar ajunge la 268  de voturi electorale, tot insuficente pentru victorie.

 

Diferenţa dintre Trump şi Biden în Michigan este de peste 150.000 de voturi.

Comitatul Wayne din Michigan a certificat marţi alegerile după ce doi republicani din comisie s-au opus şi apoi au cedat, ca apoi să depună declaraţii în instanţă că de fapt nu sunt de acord şi au votat astfel pentru că s-au aşteptat să fie demarat un nou audit. Ei au acuzat presiuni asupra lor pentru a-şi da voturile.

Certificarea finală a voturilor în acest stat va avea loc luni când se va întâlni comisia electorală formată din 2 republicani şi 2 democraţi.

Ca reacţie a unui articol din Bloomberg că echipa de avocaţi se retrage din litigiile din Michigan penttru că şi-a atins scopul de a întârzia certificarea alegerilor, Donald Trump a scris pe Twitter că avocaţii săi renunţă la contestaţii în Michigan, pentru că „am câştigat”.

Totodată, preşedintele american în exerciţiu a redistribuit o postarea lui Marjorie Taylor Greene, o republicană care a susţinut teorii ale conspiraţiei QAnon legate de o elită satanistă mondială de pedofili şi care a fost recent aleasă în Congresul din Georgia. Aceasta a publicat o solicitare de anchetă cu privire la integritatea scrutinului din SUA depusă de doi senatori republicani în Congres. Aceştia fac referire la schimbări în ultimul moment ale legislaţiei electorale şi procedurilor înainte de scrutinul din 3 noiembrie astfel încât să fie permise mai multe voturi prin corespondenţă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite