Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Donald Trump l-a graţiat pe fostul său consilier Roger Stone, condamnat la 3 ani de închisoare

10
11 Jul 2020 06:17:01
Autor: M.T.
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele SUA Donald Trump l-a graţiat pe prietenul său de o viaţă, fostul său consilier Roger Stone, care a fost condamnat la 40 de luni de închisoare, fiind acuzat că i-a minţit pe unii membri ai Congresului, pentru a-l proteja pe Trump. Anunţul a venit la câteva zile după ce Stone a fost raportat la o închisoare federală din Georgia.

"Astăzi, preşedintele Donald J. Trump a ordonat o măsură de clemenţă executivă pentru a-i comuta pedeapsa nedreaptă lui Roger Stone", a anunţat Casa Albă într-un comunicat, adăugând că acest vechi prieten al preşedintelui, "victimă a unei farse ruseşti", este de acum înainte "un om liber".

Roger Stone a fost găsit vinovat, în noiembrie 2019, de mărturie mincinoasă şi de obstrucţionare a anchetei Congresului, privind presupusa colaborare cu Rusia. Acest proces a declanşat o polemică peste Atlantic din cauza intervenţiei preşedintelui american.
 
Roger Stone, în vârstă de 67 de ani, a fost găsit că a minţit în legătură cu eforturile echipei de campanie electorală a lui Donald Trump din 2016, de a găsi elemente comprmiţătoare în emailurile sustrase de hackeri ruşi din serverele Partidului Democrat. Procurorii au arătat că Stone a minţit din dorinţa sa de a-l proteja şi acoperi pe Trump.
 
În noiembrie 2019, Stone a primit 40 de luni de închisoare pentru obstrucţie, 18 luni de închisoare pentru şapte capete de acuzare legate de influenţarea martorilor şi 12 luni de închisoare pentru declaraţii false. Judecătorul a decis însă ca el să execute trei ani şi patru luni de închisoare, pedeapsa cea mai mare.

Imediat după condamnarea lui Stone, Donald Trump a explicat că intenţionează să îl graţieze pe fostul său colaborator în vârstă de 67 de ani, un controversat consilier politic cunoscut pentru stilul său colorat şi tatuajul cu Richard Nixon de pe spate.

Decizia lui Trump de a-şi ierta prietenul şi consilierul politic vine după un efort de a rescrie istoria anchetei Mueller, ce a presupus o declasificare selectivă a materialelor de informaţii, o contra-investigaţie rafinată cu privire la originile sondei ruseşti şi încercările de a renunţa la cazul împotriva lui Michael Flynn. 

Preşedintele are o putere constituţională largă de a graţia sau comuta sentinţele. Dar Trump a folosit puterea proactiv pentru a-şi salva aliaţii politici, graţiând sau a comutând pedepsele pentru mai mulţi funcţionari de rang înalt condamnaţi.

Printre graţiaţi se numără Rod Blagojevich, fost guvernator al statului Illinois, condamnat la 14 ani de închisoare. Blagojevich a fost condamnat în 2011 sub acuzaţia de a fi intenţionat să-şi cumpere un loc în Senatul american, mai exact locul lăsat liber atunci de Barack Obama. Decizia a reaprins speculaţiile cu privire la tendinţa lui Trump de a se folosi de acest drept pentru a-şi favoriza apropiaţii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Unul din Canada
11.07.2020, 08:27:12

„Miliardarul” care își ascunde declarațiile fiscale. „Geniul” care își ascunde notele de colegiu. „Omul de afaceri” care a falimentat 3 cazinouri și a pierdut peste 1 miliard de dolari în 10 ani. „Playboy-ul” care plătește pentru sex. „Creștinul” care nu merge la biserică. „Filantropul” care defavorizează caritatea. „Patriotul” care a evitat serviciul militar. „Omul nevinovat” care refuză să depună mărturie. „Președintele” care nu își asumă nici-o responsabilitate. „Omul dur, puternic” care poartă machiaj și spray de păr. „Fabricantul de tranzacții” care încă nu a încheiat o afacere.

+6 (12 voturi)
Mesterul Ardelean
11.07.2020, 09:48:57

@ Unul din Canada Ai uitat cea mai mare realizare: "Presedintele care nu va mai avea nevoie de hartie igienica pana la sfarsitul vietii" pentru ca nenea Roger Stone ...

+2 (8 voturi)
Badea Scârţan !
11.07.2020, 11:09:30

Unul din Canada.... Toata enumerarea ta sustine un singur tip de naratiune. ,,Orange Men Bad" si desigur ca Obama good guy. Sau, gay ?! Oricum nu conteaza... Mda, mai NPC-ule..Tu nu ai nevoie sa gandesti pentru tine, o fac altii. CNN, MSNBC, ABC, CBS, TWP, TNYT, etc, etc Tu, trebuie doar sa repeti ce ti se spune.

-2 (6 voturi)
Oscar La Fontaine
11.07.2020, 09:06:51

Despre procesul lui Hilary Clinton și emailurile scurse, nimic? Despre scandalul „We Charity” în care e implicat Trudeau, nimic?

-2 (10 voturi)
Ncita Co
11.07.2020, 10:00:38

Duioase șlagăre cu hillary și soroș. Varianta Summer 2020 remixată.

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (10)