Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Donald Trump pleacă de la Casa Albă drept cel mai nepopular preşedinte american de după 1945

38
19 Jan 2021 01:44:43
Autor: George-Andrei Cristescu
Donald Trump la Casa Albă / FOTO EPA-EFE / Chris Kleponis
Donald Trump la Casa Albă / FOTO EPA-EFE / Chris Kleponis

Un ultim sondaj care-l vizează pe preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, arată că acesta părăseşte Casa Albă cu o cotă de popularitate la cel mai mic nivel de la instalarea sa în fruntea Statelor Unite şi cu o cotă de popularitate medie pentru cei 4 ani care marchează un record negativ post-1945.

Doar 34% dintre americani au opinii favorabile despre activitatea sa, potrivit unei anchete a Institutului Gallup publicate luni.

Anterior, cel mai mic procent de americani cu atitudini favorabile faţă de Trump a fost înregistrat în 2017, atunci când preşedintele încă în exerciţiu atinsese pragul de 35%, în special în contextul violenţelor de la marşul extremei dreapta americane, la Charlottesville, în Virginia.

Procentul nu este cel mai mic din istorie, distincţia aceasta fiindu-i rezervată lui Harry Truman (32% opinii favorabile), Trump fiind la egalitate cu George W. Bush şi Jimmy Carter pe locul al doilea.

În schimb, dacă privim la media pe cei patru ani de mandat, popularitatea lui Trump este de 41%, cea mai scăzută printre toţi preşedinţii incluşi în studiile Gallup, care măsoară acest indicator de la Harry Truman, şeful de stat american cel mai puţin popular până în prezent (45,4% între 1945 şi 1953).
 
De altfel, Institutul Gallup, care măsoară din 1938 popularitatea liderilor de la Casa Albă de-a lungul mandatelor acestora, a subliniat că Donald Trump este singurul preşedinte care nu a atins niciodată pragul de 50% opinii favorabile despre activitatea sa.
 
Donald Trump şi-a început mandatul cu 45% păreri favorabile, înainte de a ajunge la 49% la începutul lui 2020 şi la 46% înainte de alegerile de la 3 noiembrie.
 
Erodarea din ultimele luni vine pe fondul contestării alegerilor prezidenţiale, a lipsei de rezultate în lupta cu pandemia de COVID-19 şi a atacului asupra Capitoliului a susţinătorilor săi, incitat de către acesta.
 
Joe Biden îşi va începe mandatul de preşedinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Vasile Marcus
19.01.2021, 01:50:33

Spre deosebire de Biden, care are 1,5 miliarde simpatizanți. Plus unele state musulmane. Si Merkel, desigur.

-12 (20 voturi)
UnuldinVancouverCanada
19.01.2021, 02:02:39

Ala e papa boule.... iar ai incurcat borcanele marcule !

+5 (13 voturi)
Vasile Marcus
19.01.2021, 02:42:55

Poporul chinez, vită. Noul patron al USA si susținătorii lui Biden.

-3 (13 voturi)
Vasile Marcus
19.01.2021, 02:43:34

Nimic nu stii.

-5 (13 voturi)
Camelia Sorescu
19.01.2021, 03:06:38

Titlul articolului conține numai o jumătate de adevăr, în sensul că Donald Trump pleacă de la Casa Albă ca cel mai nepopular președinte de după 1945 pentru democrați, iar pentru republicani ca cel mai iubit de la Abraham Lincoln până în prezent. Nuanțarea din titlu este de un subiectivism extrem dar previzibil. Domnule UnuldinVancouverCanada îmi permit din empatie și preocupare să vă întreb ce vi s-a întâmplat de a-ți sfârșit în halul acesta? Cu siguranță sunteți trecut de 20 de ani. Rolul familiei, al societății, prietenilor, al școlii chiar nu și-a pus deloc amprenta într-o altă manieră decât aceasta pe personalitatea dumneavoastră? Nu vă simțiți în impas să fiți atât de sigur, vocal și agresiv când vine vorba de propriile păreri? Care mai este farmecul când sunteți iremediabil convins că dumneavoastră sunteți cel mai deștept iar ceilalți cei mai proști? Nu e plictisitor? Până și mașinile se mai defectează, ne animă viața cu o pană, un schimb de ulei, o amendă, achiziționarea unui nou sistem audio, transportarea soacrei cu coșul de colivă până la biserică sau cu bagajele la aeroport, etcetera. Eu să mă fi simțit așa ca dumneavoastră aș fi renunțat demult la a mă mai da jos din pat dimineața. Mi-aș fi pierdut pofta de viață. Sau vă aflați în realitate într-o expediție similară cu a lui Iason care plecase să aducă Lâna de Aur, un fel de tentativă inconștientă de a vă redescoperi, de reidentificare a propriului sine?

-4 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările