Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Donald Trump, pregătit să negocieze cu Rusia şi China un acord istoric al controlului armelor de ultimă generaţie

20
29 Feb 2020 13:32:43
Autor: Cristina Ene
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Preşedintele american Donald Trump a comunicat Moscovei că SUA sunt pregătite pentru un summit al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite menit să aşeze la masa negocierilor Rusia şi China în vederea încheierii unui acord tripartit de control al armelor, a declarat un oficial al Casei Albe pentru Reuters, relatează The Telegraph.

Un oficial superior al administraţiei prezidenţiale a declarat sub condiţia anonimatului că SUA vor crea oportunitatea de aduce SUA, Rusia şi China împreună într-un acord tripartit cu privire la controlul armelor, cu prilejul unui summit ONU, la care sunt aşteptaţi să participe şi Marea Britanie şi Franţa. Scopul este stoparea cursei înarmării într-un tip de acord aliniat unui cadru internaţional în materie de control al armelor.

Tratatul Noul START, ultimul tratat major de control al armelor încheiat între SUA şi Rusia, expiră în 2021, iar cele două ţări au discutat deja despre negocierea unei extinderi. SUA şi China ar fi urmat să înceapă discuţiile separat, însă Casa Albă crede că noile pacte de control al armelor de ultimă generaţie trebuie să includă şi China în măsura în care este de aşteptat ca aceasta să-şi dubleze depozitele de armament în următorul deceniu.

Moscova a cerut SUA o extindere a Tratatului New START pe o perioadă de până la 5 ani, dar a îmbrăţişat ideea de a coopta China într-un acord tripartit.
 
„Rusia îşi doreşte foarte mult să ajungă la un acord nuclear şi de control al armelor. Un lucru inteligent din partea sa. Şi noi avem aceeaşi dorinţă. Credem că ar fi un lucru bun”, spunea preşedintele american Donald Trump în decembrie. 

„Şi cu siguranţă aducem şi China. Putem să o facem acum sau ulterior”, a spus acesta.

China dispune de arme nucleare, de rachete balistice şi are mijloacele de a fabrica arme chimice şi biologice. În acelaşi timp, îşi reînnoieşte arsenalul nuclear. Beijing a încheiat deja mai multe acorduri internaţionale în privinţa armelor, însă niciunul cu privire la restricţionarea armelor nucleare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Lucifer
29.02.2020, 13:48:17

Ar cam fi cazul. Ar fi un mare succes al lui Trump.

+5 (7 voturi)
spaima vitelor
29.02.2020, 13:52:25

Ultima fraza: 'china isi *reinnoiese* arsenalul...'. Daca acordurile ar fi si respectate... Pana la urma superioritatea tehnica face diferenta, iar SUA e muuuult inaintea tuturor!!! China ar trebui bagata si-ntr-un acord privind cercetarea virusologica...

+1 (5 voturi)
Mihai Popescu
29.02.2020, 13:59:59

Nea Trump, ti-a intrat morcovul in cour ? Ai vazut ca nu-ti mai merge sa fii jandarmul lumii !

0 (4 voturi)
Gabriel din Bugeac
29.02.2020, 14:03:25

Bravo ! Ți-ai salvat țară de la o eventuală dispariție + țările gen România sau groapa de gunoi a Europei cum era descrisă într-un articol aici.. tu te pui cu țară cu cele mai multe bombe atomice.. China + aliații lor.. și Hitler era pe cai mari la început până a ajuns in Rusia..dar astăzi să te iei cu ele la harta.. turcii s-au cumințit și ei.. cum să te pui cu Rusia.. când vecinii tai de abia așteaptă să te termine daca rușii intră în Turcia ! Trump se pare că a salvați circarii români pe moment.

+1 (3 voturi)
Goguţă
29.02.2020, 14:06:50

Nu ar fi rau

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (20)