Donald Trump, în război deschis cu spionii americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o săptămână înainte de învestirea sa, la 20 ianuarie, preşedintele ales al Statelor Unite Donald Trump se află într-o polemică dură cu serviciile secrete, fapt nemaiîntâlnit până acum la predecesorii săi, în timp ce legăturile sale cu Rusia necesită încă lămuriri, comentează AFP.

Aşteptându-şi învestirea ca al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump a intrat în război cu serviciile secrete, pe care le acuză de incompetenţă şi lipsă de loialitate.

În acest context, viitorul director al CIA Mike Pompeo s-a găsit pus într-o situaţie delicată joi, la audierea sa în Congres. El urmează să conducă cea mai cunoscută agenţie de informaţii a lumii în mandatul celui mai critic preşedinte american la adresa serviciilor secrete ale ţării sale.

Pe Twitter, apoi la prima sa conferinţă de presă de la alegerea sa, la 8 noiembrie anul trecut, Donald Trump a acuzat serviciile americane de informaţii că stau în spatele difuzării în presă a raportului defăimător la adresa sa. Raportul menţionează relaţiile de lungă durată ale preşedintelui ales cu Kremlinul şi alte informaţii compromiţătoare, inclusiv un filmuleţ cu conţinut sexual.

Trump a apreciat drept „scandalos“ faptul că agenţiile de informaţii au permis publicarea „unei informaţii eronate şi false“.

El a luat la ţintă mai ales portalul Buzzfeed, care a publicat raportul în integralitate.

Discuţie cu Clapper

Ca urmare a acestor critici, şeful spionilor americani James Clapper l-a sunat pentru a-şi exprima „consternarea“ şi a-i da asigurări că serviciile aflate în subordinea sa nu au nicio legătură cu acest raport, nici cu difuzarea sa în presă.

Trump a apreciat acest gest pe contul său de Twitter, calificând din nou documentul drept „mincinos şi fictiv“.

Clapper, care coordonează 17 agenţii de informaţii, s-a abţinut însă să comenteze documentul.

El şi-a exprimat doar îngrijorarea faţă de scurgerea acestuia în presă, apreciind că este o acţiune „extrem de toxică şi care aduce atingere securităţii naţionale“.

Autorul său, Christopher Steele, un fost spion britanic care a servit timp de mai mulţi ani la Moscova pentru MI6, era de negăsit joi.

O sursă apropiată serviciilor britanice a afirmat pentru AFP că-i „ştie“ pe Christopher Steele şi asociatul său de la societatea de securitate Orbis Chris Burrows, dând asigurări că au o „bună reputaţie“ şi că este imposibil ca ei să fi fabricat acest raport.

Moralul spionilor, afectat

Un expert de la Council on Foreign Relations, Max Boot, cunoscut pentru luările sale de poziţie anti-Trump, i-a sugerat în New York Times preşedintelui ales să-şi „spele numele“ numind o comisie specială de anchetă în acest caz.

Atacurile lui Donald Trump „au afectat moralul“ agenţilor americane, a deplâns această situaţie senatorul Mark Warner, vicepreşedintele Comisiei de Informaţii a Senatului.

Un fost director adjunct al CIA, John McLaughlin, prezice, într-un material publicat pe Real Clear World, patru ani „deosebit de grei“ pentru ei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite