Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Donald Trump, o victorie în politica externă pe ultima sută de metri a campaniei

4
1 Nov 2020 05:15:58
Autor: Vlad Terteleac
Donald Trump, FOTO EPA-EFE
Donald Trump, FOTO EPA-EFE

Un american ţinut ostatic în Nigeria a fost eliberat în urma unei operaţiuni a forţelor speciale ale Statelor Unite. Succesul intervenţiei americane îi oferă lui Donald Trump o victorie în materie de politică externă pe ultima sută de metri a campaniei pentru alegerile de pe 3 noiembrie.

Ostaticul, Philip Nathan Walton, a fost răpit la începutul săptămâni de o grupare înarmată în sudul statului african Niger şi dus ulterior peste graniţă în Nigeria. Acesta locuia de doi ani cu soţia şi copilul său în Niger. 
 
Răpitorii ar fi cerut un milion de dolari în schimbul eliberării sale. Ce au primit, însă, a fost mult diferit: o vizită de la trupele de elită americane. Niciun soldat american nu a fost rănit în timpul misiunii şi, conform New York Times, doar unul dintre cei şase bărbaţi responsabili de răpire a supravieţuit intervenţiei.
 
Este neclar cine au fost mai exact cei care l-au ţinut captiv pe american, dar regiunea este cunoscută pentru multitudinea de grupuri violente, adesea de jihadişti. Conform BBC, cel puţin şase persoane sunt ţinute captive în prezent în regiunea Sahel.
 
Preşedintele Donald Trump s-a arătat satisfăcut de succesul misiunii şi nu a ezitat s-o folosească în campania electorală. 
 
„Ne-am recuperat tânărul, iar cealaltă tabără a suferit foarte mult, vă pot spune asta. Am adus foarte mulţi ostatici acasă şi n-am plătit nimic. Nimic. Nu putem plăti. Dacă plăteşti o singură dată, după aceea vor începe să răpească şi mai mulţi”, le-a spus Donald Trump celor strânsi la un miting de campanie în Newton, Pennsylvania. 
 

Un domeniu de succes al administraţiei Trump

 
Watson nu este singurul african răpit în vestul Africii în ultimii ani. Cu toate că cel puţin încă un cetăţean american se află în captivitate în Mali după ce a fost răpit în 2016 în Niger, Statele Unite au recuperat cu succes mai mulţi ostatici de când Donald Trump se află la Casa Albă, inclusiv persoane captive în Yemen şi Coreea de Nord.
 
De altfel, observă publicaţia Vox, recuperarea de ostateci este tipul de succes pe plan internaţional pe care Donald Trump îl scoate adesea în evidenţă. Robert O’Brien, actualul consilier pe probleme de securitate naţională al lui Trump, a fost trimisul special al Statelor Unite pentru probleme care ţin de luări de ostatici până în 2019, iar în august, la convenţia de nominalizare a lui Trump, şase persoane care au fost ţinute în captivitate au fost invitate pe scenă pentru a discuta cu preşedintele. 
 
Operaţiunea de salvare din Nigeria vine la o săptămână după ce Trump a anunţat o altă reuşită în materie de politică externă în timpul campaniei: medierea unui acord de pace între Israel şi Sudan

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Comati Dac
1.11.2020, 10:35:44

Au dat de dracu negrii aia înarmați cu niste kalașuri, au dat de aia cu scanare termo pe timp de noapte și forța tehnologia și antrenamentul posibile, au camere și drone de te împușcă și de după colț, el nici nu se expune deloc, doar arma. S-au gândit ei că fac o combinație și se căpătuiesc de la americani :)

-1 (3 voturi)
Presedinte Si Mai Ales Spaima Vitelor
1.11.2020, 15:16:19

Obama-Biden: ''ii salutam pe fratii nostri din lumea islamica''.

-10 (12 voturi)
nick53
1.11.2020, 20:56:32

Seal team 6 face politica externa? ))))))

-1 (1 vot)
Mihai Giurgiuveanu
2.11.2020, 14:11:00

Nu e "o victorie pe ultima suta de metri inaintea alegerilor", ci este una din victoriile lui Trump in politica externa, fapt pentru care a avut trei nominalizari la Premiul Nobel pentru Pace. A reusit sa determine cateva state arabe sa incheie tratate cu Israelul, ceea ce este un rezultat important pentru linistea din zona.

-6 (6 voturi)
Modifică Setările