Donald Trump l-a nominalizat pe judecătorul Neil Gorsuch pentru locul vacant al Curţii Supreme din Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunţat miercuri dimineaţă că l-a nominalizat pe judecătorul federal Neil Gorsuch pentru a ocupa locul vacant lăsat de moartea lui Antonin Scalia în Curtea Supremă a ţării. Nominalizarea a venit la aproape un an de la decesul lui Scalia, timp în care majoritatea republicană a Senatului a respins propunerile fostului şef de stat Barack Obama.

Pentru a deveni al nouălea judecător al Curţii Supreme, judecătorul federal trebuie să fie confirmat printr-un vot al Senatului, majoritar republican. 

„Judecătorul Gorsuch are abilităţi legale excepţionale, o minte briliantă, disciplină enormă şi a câştigat susţinerea ambelor partide” a declarat Trump, înainte de a-i pofti la pupitrul din aripa estica a Casei Albe pe Gorsuch şi pe soţia sa, Louise.

Neil Gorsuch este considerat un conservator moderat, apropiat de profilul lui Scalia, fiind un adept al curentului originalist de interpretare a Constituţiei Statelor Unite – ce consideră că interpretarea unui pasaj din text legii supreme trebuie făcută pe considerentul intenţiei originale a autorului acesteia.

Judecătorul originar din Colorado este, la vârsta 49 de ani,  cea mai tânără nominalizare la Curtea Supremă din Statele Unite în ultimii 25 de ani. Gorsuch este doctorand în drept şi în filozofie, urmând prestigioasele şcoli doctorale de la universităţile Harvard şi Oxford.

Alegerea lui Gorsuch este probabil pe placul republicanilor, având în vedere că s-ar restabili astfel proporţia de 5-4 în favoarea judecătorilor cu vederi conservatoare ai Curţii Supreme – cu preşedintele curţii, Anthony Kennedy, ca pivot de decizie, informează „The New York Times”.

De altfel, Gorsuch a lucrat timp de o perioadă ca secretar al judecătorului Kennedy, iar acesta ar putea alege să se retragă din pricina vârstei înaintate, având acum un înlocuitor moderat.

Nominalizarea lui Trump ar putea fi însă blocată de democraţi în Senat, prin procedeul obstrucţionismului. Mai specific, regulamentul de funcţionare al Senatului Statelor Unite nu prevede o limită de timp pentru discursurile senatorilor, iar minoritatea parlamentară poate folosi această portiţă pentru a tergiversa la nesfârşit procedurile din cameră. 

Democraţii s-ar putea răzbuna astfel pentru refuzul majorităţii republicane de a vota asupra nominalizării făcute Barack Obama, judecătorul Merrick Garland. La acea vreme, republicanii au susţinut că ar fi corect ca într-un an electoral decizia să aparţină viitorului preşedinte, şi nu celui aflat la şfârşit de mandat, transformând poziţia de judecător al Curţii Supreme într-o miză electorală.

Blocajul senatorial poate fi ocolit, însă, dacă trei cincimi dintre senatori votează în acest sens; opt senatori democraţi ar trebui să se alăture majorităţii republicane pentru a debloca procedurile de confirmare în funcţie pentru judecătorul nominalizat de Trump. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite