Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Două proteste diferite în Portland: adolescenţii de culoare îşi duc propria luptă

13
1 Aug 2020 11:52:04
Autor: Cristina Ene
Confruntări între protestatari şi forţele de ordine în faţa tribunalului federal din Portland 27 IULIE 2020 FOTO EPA-EFE/DAVID SWANSON
Confruntări între protestatari şi forţele de ordine în faţa tribunalului federal din Portland 27 IULIE 2020 FOTO EPA-EFE/DAVID SWANSON

Oraşul Portland a avut parte de prima noapte fără gaze lacrimogene în aproape o lună după ce agenţii federali au predat ştacheta poliţiei în controlul unor proteste concentrate asupra clădirii tribunalului federal unde au avut loc încleştări noapte de noapte de la sosirea forţelor paramilitare menite a stopa vandalizările. Dar de fapt sunt două proteste diferite.

O spun adolescentele de culoare venite la protestele de la sediul poliţiei şi care se declară frustrate de mulţimea în majoritate albă adunată în faţa tribunalului federal baricadat unde are loc o luptă cu forţele de ordine.

„Mi s-a luat ca voi toţi să vă focusaţi pe toţi aceşti albi”, a spus Erandi, o adolescentă de 17 ani, parte a unui grup de adolescente echipate cu megafoane. „Asta e mişcarea Viaţa negrilor contează”.
 
De două luni protestele mişcării BLM au urmat un tipar asemănător, relatează Reuters. O demonstraţie paşnică împotriva injustiţiei rasiale şi brutalităţii poliţiei are loc la lăsarea serii la sediul central al poliţiei. Este una mai mult spontană decât organizată şi cei prezenţi îşi dau microfoane de la unul la altul, într-o atmosferă pe alocuri festivă, cu tobe şi cântece şi grătare. Un bărbat cântă: „Pe străzile din Portland/Îl luăm înapoi/Purtând o mască pentru că ei mă împuşcă cu gaze”.
 
La o conferinţă de presă de joi, preşedintele american Donald Trump a descris protestatarii ca „agitatori şi anarhişti profesionişti”, iar agenţii federali trimişi acolo au scopul de a curăţa cuiburile de terorişti.
 
Numai că realitatea din teren este una mult mai tulbure. Nu există lideri evidenţi şi nicio structură a acestor proteste, ci doar un acelaşi centru de tensiune reluat la căderea nopţii în care un grup mic de protestatari majoritar alb ia cu asalt clădirea federală aruncând cu artificii şi obiecte la poliţie şi agenţii aflaţi dincolo de gardul ridicat în jurul tribunalului.
 
„Există două proteste diferite. Acesta e unul frumos”, a spus Ngee Gow, 22 de ani, arătând spre demonstranţii adunaţi la sediul poliţiei. „Iar asta e distrugere”, a spus el indicând spre cei adunaţi în faţa clădiri federale pentru a-i înfrunta pe agenţii federali care o păzesc.
 
Mame din suburbii,veterani şi lucrători în sănătate s-au alăturat protestelor anti-rasism la începutul lunii iulie pentru a denunţa intervenţia federală şi a domoli violenţele. Iniţial, protestatarii de culoare i-au primit în mijlocul lor pe mamele şi apoi taţii care au venit cu aspiratoare de frunze contra gazelor lacrimogene - dar au început să fie iritaţi de cei care vin să provoace încleştări cu forţele de ordine.
 
Portland este unul din cele mai albe oraşe din SUA, doar 3% din locuitori fiind afro-americani. Deşi rezidenţii au vederi progresive, totuşi oraşul este încă destul de segregat, o moştenire a trecutului rasist al statului Oregon - acesta a fost singurul stat american care a interzis oamenii de culoare la înfiinţarea sa.
 
„Noi ne punem la bătaie inimile aici. Vrem ca aceşti albi să înţeleagă că nu suntem aici să aprindem focuri de tabără. Nu este doar o petrecere”, a spus Erandi.
 
Alături de alţi protestatari de culoare, Gow aruncă priviri dezamăgite către mulţimea adunată în faţa tribunalului, care strigă: „Federalilor plecaţi acasă”.
 
„Este despre vieţile negrilor. Punct. Dacă vrei să respecţi vieţile negrilor, şi dacă vrei să-i respecţi pe Breonna Taylor (o tânără împuşcată în urma unui raid al poliţiei la casa sa -n.r) şi George Floyd, atunci ai asculta mişcarea în loc să te înfrunţi cu poliţia”, a spus Gow pentru Reuters.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Zevescu Zev
1.08.2020, 12:04:40

Hm. Asta imi aminteste de vremurile vesele din 1990-91din Romania, cand nus’ce sindicate au pus ele de un miting in fata guvernului. Si membrii unui sindicat strigau catre membrii celuilalt sindicat ‘Si noi suntem cu voi! Si noi suntem cu voi!’. La care membrii celuilalt sindicat strigau inapoi : ‘Voi nu sunteti cu noi! Voi nu sunteti cu noi!’. Cam asa si Erandi asta.

+2 (2 voturi)
Marius Dumitru
1.08.2020, 12:18:36

Deja Ameriica a inceput să se sature de aceste proteste fără obiect clar, care sugerează că toți americanii sunt rasiști și care a dezgropat o sclavie de acum 100 de ani ca să se simtă bine niște indivizi care n-au fost sclavi și să invinovățească pe alții pentru eșecul lor social. In loc să facă proteste aiurite, să iși ia un job și să-și facă o viață. Ce-ar fi să inceapă albii să facă proteste pentru albii uciși de negrii, că există destui? Astea sunt probleme individuale, nu probleme rasiale. Dar Partidul democrat avea nevoie să aprindă petarda rasialăcă doar vin alegerile. Doar pentru că unii fac proteste nu inseamnă că au dreptate sau că cineva le datorează lor ceva - mai ales la epidemia de violențe asociată tuturor protestelor de 2 luni

+10 (12 voturi)
Charles Franc
1.08.2020, 12:34:04

pa albii ii mairespceta cineva in america?ca deja sa fii alb esti considerat periuculos, ti s einchid porti;le peste tot, incpeand d ela universitati pana la mediul de afaceri, esti persecutat daca ai curaj sa iti sustii drpeturile ...acum la moda e doar discirminarea pzoitiva pentru negrii si presectuia albilor

+6 (8 voturi)
Mihai Tarnopol
1.08.2020, 12:51:42

Ma asteptam la asta, ca natafletii albi din BLM sa inceapa a fi acuzati de negrii din BLM, care deja ii privesc condescendent, cu aroganta si superioritate. Lucrurile merg bine. :) Iar ziarul Adevarul ne arata ca se erijeaza in avocatul negrilor din Occident, venind cu titluri lacrimogene, de tipul "adolescentii de culoare isi duc propria lupta"... Why should we give a f..k? Us, or polish, or greeks etc?

+6 (10 voturi)
Ocult Mason
1.08.2020, 13:22:39

Pentru miscarea BLM ar fi utila informatia ca exista un stat numit LIBERIA. A fost infiintat acum aproape 200 de ani din banii proprietarilor albi de sclavi americani ca reparatie morala pentru sclavii negri americani ce ar fi dorit sa se intoarca inapoi in Africa. Liberia inca mai asteapta intoarcerea lor. Dar se pare ca un caine nu pleaca niciodata de langa macelarie , nu ?

+11 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (13)