Dronele kamikaze vor face războiul la sol un coşmar pentru soldaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drona Switchblade
Drona Switchblade

Americanii erau obişnuiţi cu imagini cu rachete Hellfire care cădeau din  dronele Predator şi Reaper pentru a lovi ţinte teroriste din Pakistan sau Yemen. Dar acesta a fost războiul cu drone de ieri. Acum are loc o revoluţie a vehiculelor aeriene fără pilot, iar SUA şi-au pierdut monopolul asupra tehnologiei. Unii experţi cred că răspândirea armelor semi-autonome va schimba războiul la sol la fel de profund precum a făcut-o mitraliera.

 Aceste drone kamikaze cu greutate redusă şi foarte ieftine pot depăşi apărările tradiţionale pentru a lovi trupele de infanterie oriunde pe câmpul de luptă şi costă doar 6.000 de dolari bucata, comparativ cu 150.000 de dolari pentru racheta Hellfire trasă de obicei de dronele Predator sau Reaper. Această capacitate ar putea ajuta la salvarea vieţilor trupelor americane, dar le-ar putea pune şi pe ele în mare pericol. Pentru că această tehnologie a ajuns şi în mâinile multor state ostile şi chiar a teroriştilor. 

„Cred că acesta va fi noul dispozitiv exploziv improvizat“, a spus Shaan Shaikh , expert în rachete la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale. Denumite drone kamikaze, aceste obiecte zburătoare fără pilot nu trag rachete, ci sunt ele rachete. Dar, spre deosebire de rachetele obişnuite, pot să se rotească deasupra unei ţinte, să aştepte momentul ideal şi să lovească cu o precizie incredibilă.

Armata americană nu ar fi putut lupta aşa cum a făcut-o în Irak sau Afganistan dacă inamicul ar fi avut drone ucigaşe. Următorul adversar pe câmpul de luptă mai mult ca sigur le va avea. Şi teroriştii le vor obţine în cele din urmă - o posibilitate care îi face pe oficialii de securitate naţională să caute o soluţie, având în vedere că nu există o apărare sigură împotriva lor.

„Există peste 100 de ţări şi grupuri non-statale care au drone astăzi, iar tehnologia proliferează pe scară largă”, a spus Paul Scharre, un fost militar şi autorul cărţii „Army of None”. ”, o carte despre armele autonome. 

Micile drone letale de astăzi sunt greu de detectat pe radar şi pot fi chiar programate să lovească ţinte fără intervenţia umană, pe baza recunoaşterii faciale sau a altor programări computerizate. Şi în timp ce Pentagonul şi Departamentul pentru Securitate Internă cheltuiesc miliarde de dolari pentru a veni cu tehnologia „contra dronei”, experţii spun că, până în prezent, nu există o versiune sigură a acesteia.

Încape într-un rucsac

Cântărind doar 5,5 kilograme, inclusiv focosul său mic, drona Switchblade poate fi luată în luptă într-un rucsac şi poate zbura până la 11 kilometri pentru a atinge o ţintă. Modelul 300 este conceput pentru a ucide indivizi, în timp ce o versiune mai mare, modelul 600, poate distruge vehicule blindate. Se numesc „Switchblade” deoarece aripile lor asemănătoare cu nişte lame se deschid la lansare.

Switchblade 300 costă o mică parte din preţul unei rachete Hellfire, ca să nu mai vorbim de costul total al menţinerii dronelor Reaper în aer, pilotate de piloţi din Nevada. Dronele portabile oferă sprijin aerian micilor grupuri terestre chiar şi atunci când mijloacele aeriene — avioane de luptă, elicoptere, drone mai mari — nu sunt disponibile, a spus Scharre.

Tehnologia a proliferat

Switchblade poate fi cea mai performată dronă de aceast fel, dar Rusia, China, Israel, Iran şi Turcia au şi ele câte o versiune a unei drone ucigaşe. Miliţiile susţinute de Iran au folosit drone mici în 10 atacuri anul acesta asupra bazelor americane din Irak, spune armata SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite