Statele Unite

articolul anterior

După Insurecţie

14
11 Jan 2021 19:23:59
Laurenţiu Sfinteş
Manifestanti pro-Trump intrand in Capitoliul SUA. FOTO AFP Fr.
Manifestanti pro-Trump intrand in Capitoliul SUA. FOTO AFP Fr.

Deci, acum câteva zile, deja se adună de o săptămână, nişte cetăţeni americani au făcut o vizită pe Colina Capitoliului, mulţi dintre ei, probabil, pentru prima oară.

De asta nici nu au ştiut, unii, că de obicei se intra pe uşă, nu e nevoie să spargi geamurile, nu e holul din stânga, e cel din  dreapta, sala de aşteptare nu e biroul doamnei Nancy Patricia Pelosi, iar pupitrul pentru conferinţele de presă ale Camerei Reprezentanţilor nu se ia acasă ca suvenir. 

Câteva mici erori. 

Care, poate nu s-ar fi petrecut dacă Şeful cel Mare nu i-ar fi chemat tocmai în ziua când Oameni Răi şi Democraţi (aici e o exprimare pleonastică, nu-i aşa?) puneau de o majoritate ca să numească un altul, ales zice-se, să conducă această ţară frumoasă.

Poate dacă le-ar fi spus că e o problemă să protesteze tocmai în această zi când, în fine, se poate interpreta ca un conflict de interese să fii şi preşedinte, să chemi şi la demonstraţie ca să nu fie preşedinte cel care a fost ales să fie preşedinte, da, poate, oamenii s-ar fi gândit că nu au auzit bine ce au auzit prima dată şi ar fi plecat către casă. 

Poate aşa ar fi făcut, oricum, după protest, dacă tot Şeful nu le-ar fi indicat şi pasul doi de după demonstraţie, direcţia adică, spre Colină! 

Vicele Pence avea să-i întâmpine şi să le spună să se comporte civilizat pentru că de restul are el grijă. Cel puţin aşa era planul. 
Dar ceva nu a mers.

Şi nu e vina celor câteva mii de cetăţeni americani, ei voiau doar să viziteze acea clădire în care majoritatea nu fuseseră niciodată. Poţi să fii supărat pe ei?

Când există un templu al democraţiei, te duci să-l vezi, eventual şi pe dinăuntru. Să savurezi momentul, să te închini, nu se ştie când mai ai această şansă. Simplu.

Acum, după ”insurecţie”, sunt mai multe scenarii şi consecinţe. Pe la ei şi pe la noi.
Pe la ei, lucrurile se precipită. 

Turiştii de ocazie sunt arestaţi, exhibiţioniştii cu coarne, scut şi legitimaţia angajatorului la vedere sunt puşi la perete, din faţă şi din  profil, raşi şi frezaţi, aşteptând judecata cu juraţi. 

Şefului cel Mare i se iau jucăriile cu tastatură, i se atrage atenţia să nu se apropie de geanta diplomat în care sunt codurile acelea speciale, vecinii din Mar-a-Lago, Florida, îl vor pe vecinul lor turbulent out, adică ducă-se! Cu casa lui cu 128 de camere cu tot. Drept pentru care au început să strângă semnături pentru o petiţie prin care se transmite autorităţilor locale că nu îl mai acceptă prin preajmă.

Iar democraţii sunt pe cai mari, atât de mari încât mai mai că ar încerca un remake al audierilor de punere sub acuzare a preşedintelui. Chit că numai mâine nu-i 20 ianuarie!

Desigur situaţia e tulbure, dincolo de Atlantic e multă lume nemulţumită. Şi care, după ce s-a tratat timp de patru ani cu drogul MAGA (Make America Great Again) furnizat cu atâta largheţe şi în doze ”maga”-extra de către preşedintele Trump la fiecare ieşire publică a acestuia, la fiecare declaraţie, va fi greu să revină pe pământul unei realităţi un pic mai prozaice. Mai ales că, între timp, a apărut şi varianta 2020, KAG (Keep America Great), nu foarte gustată în noiembrie 2020, dar cine ştie ce se va întâmpla în noiembrie 2024.

Păi se compară acestea cu BBB (Build Back Better) sau JBOT (Just Biden Our Time), adică ceea ce prescriu democraţii pentru calmarea spiritelor? Simple bâlbe propagandistice pe lângă ce oferea Marele Blond, Ucenicul (The Apprentice) Vrăjitor.

Aşa că dinspre o ţară în care 30 – 40% din cetăţenii cu drept de vot încă mai cred că Stăpânul Inelelor a fost jefuit, ziua în amiaza mare, de Lordul Întunecat Sauron, ne putem aştepta la multe surprize. 
Şi nu toate simple tururi turistice pe scările şi holurile Capitoliului.
Din fericire, la noi lucrurile sunt mai simple. 

Pentru că noi nu avem proteste neautorizate.
Pentru că noi nu avem membri şi lideri ai opoziţiei, când erau în opoziţie, plimbându-se teleleu pe asfaltul Pieţei Victoriei.

Pentru că noi nu avem membri şi lideri ai puterii, când erau la putere, să le spună celorlalţi că e bine să aibă ”ciocu' mic!”
Pentru că noi nu avem persoane care să-şi scoată SPP-iştii la plimbare pe lângă marşuri de protest neautorizate.

Pentru că la noi promisiunile se ţin minte şi se îndeplinesc, nimeni nu promite decât ceea ce se poate realiza, nimeni nu minte şi nimeni nu e minţit.

Pentru că la noi a fost o armonie permanentă între puterile din stat, nu a pus nimeni piedică nimănui, e un consens de colo până dincolo.

Pentru că noi suntem cu adevărat serioşi.
Pe când la ei, acolo, e ”Wild Wild West”, nu ai cu cine, dom'le, nu ai cu cine.
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

UnuldinVancouverCanada
11.01.2021, 20:20:58

"ei voiau doar să viziteze acea clădire în care majoritatea nu fuseseră niciodată. Poţi să fii supărat pe ei?" https://images.jpost.com/image/upload/f_auto,fl_lossy/t_JD_ArticleMainImageFaceDetect/469232

+2 (8 voturi)
False Mirror
11.01.2021, 21:28:35

Atât de rar umorul fin, inteligent, presărat cu câte un sarcasm subtil, prin presa noastră! Domnule Laurențiu Sfinteș, a fost o plăcere să vă citesc.

+1 (5 voturi)
văsilă abur
11.01.2021, 22:20:58

1-”Wild Wild West” este total aberant si nelalocul lui. Nu se poate compara cu acel film. 2-Orice natie isi merita soarta. Daca au ales ca si presedinte, un psihopat, atunci isi merita soarta. Psihopatii trebuie bagati in Spitale Psihiatrice si inchisi acolo pe veci. ISTORIA ne arata ca psihopati ca si Stalin, Hitler, Putin, Trump, etc. vor produce mult rau si haos omeniri in general si natiunilor respective, in special.

+2 (10 voturi)
Mihai Tarnopol
11.01.2021, 23:33:48

Credeam ca Vlaston e cel mai patetic pe-aici. M-am inselat.

-1 (5 voturi)
E N
11.01.2021, 23:58:43

da foarte haios, dar ai uitat-o p-aia in care alesii sau mai bine zis nealesii ca a fost frauda, stateau pititi pe dupa scaune fara masca si distantare sociala uitand si de covid si de cum ii cheama! Una facea matanii in disperare ca o prind votantii pe care ii reprezenta in cladirea aia. Senatorii democrati s-au suparat foarte tare pe Trump pentru ca se simteau comfortabili numai cu votantii prin plic dar cand i-au vazut in carne si oase nu aratau asa cum li se explicase la cnn.

-10 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările