Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Trump acceptă în final începerea tranziţiei către administraţia Biden

31
24 Nov 2020 04:17:12
Autor: Vlad Terteleac
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump FOTO AFP

Donald Trump a acceptat începerea formală a tranziţiei de putere către administraţia condusă de preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden.

Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite a declarat, prin intermediul unei postări pe Twitter, că agenţia federală responsabilă de tranziţia puterii de la Washington trebuie „să facă ceea ce este necesar”. În ciuda acestei declaraţii, Trump a promis că va continua să conteste rezultatul alegerilor pe toate căile care i-au mai rămas la dispoziţie. Cu alte cuvinte, chiar dacă a acceptat începerea procesului formal de tranziţie către noua administraţie, Trump încă nu şi-a recunoscut pe deplin înfrângerea. De altfel, surse citate de jurnaliştii Reuters arată că acest pas făcut de Trump este probabil gestul cel mai apropiat de o recunoaştere formală a înfrângerii în alegeri pe care acesta îl va face.
 
Postarea lui Trump vine după ce agenţia federală responsabilă de tranziţia puterii - Administraţia Serviciilor Generale (în engleză, The General Services Administration) - l-a recunoscut pe Joe Biden drept câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite după ce rezultatul din statul Michigan a fost validat în mod oficial, relatează BBC.
 
Şefa agenţiei, Emily Murphy, numită de Trump şi aflată în centrul unei controverse enorme dat fiind refuzul ei de a nu da curs până acum începerii tranziţiei, a anunţat că echipa preşedintelui-ales va avea acces la 6,3 milioane de dolari pentru finanţarea tranziţiei. Joe Biden s-a bazat până acum pe fonduri strânse din donaţii pentru finanţarea procesului.

 Imediat după acest anunţ, Trump a postat pe Twitter, accentuând că va continuă să se lupte, dar că acceptă începerea procesului de tranziţie. „Având în vedere interesele ţării noastre, îi recomand lui Emily şi echipei ei să facă tot ceea ce este necesar referitor la protocoalele iniţiale şi mi-am instruit echipa să facă acelaşi lucru”, a scris Trump.
 
Echipa lui Joe Biden a salutat începerea formală a procesului de tranziţie. „Decizia de astăzi este un pas necesar pentru începerea confruntării cu mari probleme ale ţării noastre, inclusiv cu aducerea pandemiei sub control şi a economiei pe drumul cel bun”, arată un comunicat de presă al echipei lui Biden. 
 
Dincolo de deblocarea banilor publici necesari pentru finanţarea tranziţiei, decizia înseamnă că Joe Biden va începe să primească rapoarte oficiale de informaţii, echipa sa va putea intra în contact cu omologii din administraţia Trump pentru a pregăti schimbare de cadre, iar membri viitorului cabinet vor putea primi autorizaţiile de securitate necesare pentru a putea fi nominalizaţi. 
 
Oricare ar mai fi răbufnirile lui Trump în perioada următoare şi oricare ar mai fi speranţele pe care acesta şi le mai pune în puţinele procese care încă n-au fost finalizate de judecătorii americani, decizia de marţi pune capăt celor două săptămâni de contestări şi incertitudine şi, din punct de vedere legal, consfinţeşte faptul că începând cu data de 20 ianuarie 2021 Statele Unite vor avea o administraţie democrată condusă de Joe Biden. De altfel, dincolo de lipsa accesului la fonduri publice pentru finanţarea tranziţiei, Biden nu a fost foarte stingherit în pregătirea primelor măsuri pe care le va lua în calitate de preşedinte şi a componenţei viitorului cabinet. Chiar cu câteva ore înainte de anunţul începerii oficiale a tranziţiei, preşedintele-ales a anunţat primele nume din cabinet.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Ncita Co
24.11.2020, 04:38:20

ua, ua, uaaaa..., gogoașa dezumflată vede sfârșitul.

+11 (27 voturi)
Cetăţeanul Turmentat
24.11.2020, 05:26:55

In final, orice luzăr ajunge fain-frumos la capatul funiei de care atarna ...

+5 (19 voturi)
mocanu gheorghe
24.11.2020, 05:37:57

Gorila portocalie,nu accepta.El nu are alta posibilitate,e fortat de rezultatul votului.Vrea sa para "generos".E un jalnic LOSER. Si-a pierdut complet Trompeta.DE la alegeri nu mai scoate niciun sunet. Sta numai in buncar la resedinta si in buncarul de la terenul de golf. Si voi trumpanzeilor,la fel ca el. .LOSERI.LOSERI LOSERI.In 20 IAN.2021,gunoiul va fi maturat la Casa alba si locul dezinfectat,cu mult bleach,daca o sa mai ramana ceva,daca nu o sa-l bea trumpanzeii de "bucurie"

+11 (27 voturi)
aglaia văsîi
24.11.2020, 06:35:19

Șobolanu Opărit Borțos și Grețos miroase deja a hoit împuțit..

+3 (15 voturi)
Max Hunter
24.11.2020, 08:55:31

Ce se agita unii pe aici pentru Biden. Sunteti platiti de echipa lui ? Ca americani nu cred ca sunteti. De ce sunteti asa agitati ?

-13 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările