Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Edward Snowden, omul din spatele uneia dintre cele mai importante scurgeri de informaţii din SUA, a „dispărut“

0
11 Jun 2013 03:40:23
Autor: Iulia Marin
Edward Snowden FOTO Reuters
Edward Snowden FOTO Reuters

Fostul angajat al CIA care a oferit detalii surprinzătoare cu privire la programul secret de supraveghere folosit în Statele Unite pentru a obţine informaţii referitoare la cetăţeni, a dispărut din hotelul unde era cazat, aflat în Hong Kong.

Snowden a părăsit hotelul luni şi la ora actuală nu se ştie unde este, dar se crede că încă s-ar afla în Hong Kong, relatează BBC, în ediţia electronică.

Săptămâna trecută, el a fost cel care a dezvăluit informaţii cu privire la supravegherea conversaţiilor telefonice şi a traficului pe Internet, realizată de către agenţiile americane. Într-un interviu acordat cotidianului britanic „The Guardian“, Snowden a recunoscut că el se află în spatele scurgerii de informaţii.

Potrivit agenţiei Reuters, Snowden ar fi plecat din hotel luni după-amiază şi se crede că încă s-ar afla în Hong Kong. Fostul angajat al CIA  a ajuns în oraş pe 20 mai, iar în mod normal viza sa este valabilă timp de 90 de zile.

Dezvăluirile lui Edward Snowden au stârnit dezbateri politice aprinse în lumea întreagă, agenţiile americane fiind acuzate în repetate rânduri de încălcarea unor drepturi fundamentale.

În interviul acordat cotidianului britanic, el a afirmat că „NSA a construit un sistem care permite interceptarea (...) oricărui tip de comunicare“ interpersonală, fără a acţiona pe baza unor criterii prestabilite. Astfel, a subliniat el, oricine este o ţintă.

„Îţi pot citi mesajele electronice, pot obţine parole, înregistrări telefonice“ sau informaţii referitoare la cărţile de credit, a accentuat Snowden, care a precizat că nu se consideră vinovat de nimic.

„Am văzut destule infracţiuni comise de guvern. Este un gest ipocrit să mă acuze pe mine“, a adăugat el.

Administraţia Obama a refuzat să comenteze scurgerea de informaţii.

Joi, publicaţiile „The Washington Post“ şi „The Guardian“ au arătat că NSA a accesat serverele a nouă companii, printre care se află şi Facebook, Google, Microsoft sau Yahoo pentru a monitoriza mesajele transmise în mediul online, prin intermediul programului „Prism“. Toate companiile amintite neagă că ar fi oferit guvernului american acces la servere.

Se pare însă că, prin intermediul „Prism“, NSA şi FBI au avut acces la mesaje electronice, conversaţii în mediul online şi orice alt tip de mesaj transmis pe Internet.

În acelaşi timp, preşedintele american Barack Obama se confruntă cu o serie de critici la nivel internaţional, în condiţiile în care i-a asigurat anterior pe cetăţenii americani că nimeni nu le ascultă conversaţiile telefonice, apărând totodată programele de supraveghere. 

Un fost angajat CIA, sursa informaţiilor despre supravegherea comunicaţiilor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările