Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

„Epidemie” de boli pulmonare asociate cu ţigările electronice în mai multe state americane. Pacienţii sunt spitalizaţi şi ventilaţi mecanic

5
18 Aug 2019 06:01:59
Autor: Cristina Ene
FOTO flickr.com
FOTO flickr.com

Autorităţile sanitare federale investighează aproape 100 de cazuri de afectare pulmonară legate de vapare şi ţigări electronice, în 14 state americane, majoritatea celor îmbolnăviţi fiind adolescenţi şi tineri adulţi. O mare parte dintre aceştia au fost spitalizaţi. unii aflându-se la terapie intensivă sub ventilaţie mecanică, relatează Washington Post.

Oficialii statali au confirmat vineri cel puţin 31 de cazuri, alte zeci fiind încă investigate. Autorităţile medicale nu se pot exprima în privinţa recuperării  pacienţilor avertizând unităţile spitaliceşti şi publicul cu privire la leziuni pulmonare severe  ce pot ameninţa viaţa.
 
Pacienţii descriu simptome precum dificultăţi de respiraţie, pierderea suflului sau durere în piept, dar şi febră, tuse, vomă şi diaree.
 
Cel puţin cinci state americane, şi anume California, Illinois, Indiana, Minnesota şi Wisconsin, au confirmat cazuri a ceea Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor numeşte „un grup de boli pulmonare legate de utilizarea ţigărilor electronice”, raportate în ultimele săptămâni în rândurile adolescenţilor şi adulţilor tineri. 94 de cazuri similare sunt suspectate în 14 state americane.
 
Deocamdată nu există indicii că la mijloc s-ar afla o boală infecţioasă, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor. Oficialii au precizat că în vreme ce în unele cazuri simptomele sunt asemănătoare, nu pot spune dacă dispozitivele în sine sunt cauza sau anumite ingrediente şi substanţe inhalate. Pacienţii au spus medicilor au inhalat mai multe substanţe, între care nicotină, produse pe bază de marijuana şi infuzii făcute acasă.
 
Gregory Conley, preşedintele Asociaţiei Americane de Vaping, o grupare care militează pentru vaping a decalarat că lunar circa 10 milioane de adulţi inhalează nicotină fără probleme majore, astfel că cel mai probabil „produsele care provoacă leziuni pulmonare sunt amestecuri făcute de amatori care conţin THC (principalul ingredient psihoactiv al marijuanei) sau droguri ilegale, şi nu nicotină”.
 
Autorităţile din sănătate spun însă că nu există încă o folosinţă îndelungată a dispozitivelor electronice pentru a trage concluzia că „este o practică sigură” pentru cei mai mulţi dintre astfel de fumători.
 
Cu aproximativ o lună înainte de spitalizare patru adolescenţi între 16 şi 18 ani ,trataţi la acelaşi spital, au manifestat simptome aparent gestionabile şi care arătau ca nişte infecţii virale sau pneumonii bacteriene: respiraţie greoaie, tuse, febră, disconfort abdominal. Însă starea lor a continuat să se deterioreze chiar după tratament adecvat cu antibiotice şi oxigen. Unii dintre ei au intrat în stop respirator şi au fost puşi pe ventilare mecanică.
 
Emily Chapman, de la spitalul de copii din Minnesota care îi tratează pe adolescenţ, a spus că alături alte terapii doar corticosteroizii le-au ameliorat simptomele.
 
„Aceste cazuri sunt  complexe şi extrem de dificil de diagnosticat, întrucât simptomele mimează o infecţie, dar pot escalada şi duce la complicaţii severe şi spitalizare îndelungată”, a spus aceasta. „Supravegherea medicală e esenţială”, a avertizat Chapman.
 
Un raport din 2018 ap Academiei Naţionale de Ştiinţă, Inginerie şi Medicină a arătat că deşi  ţigaretele electronice nu au potenţial la fel de dăunător precum ţigările obişnuite (care prin ardere eliberează o mare cantitate de substanţe toxice), acestea nu sunt lipsite de riscuri pentru sănătate, printre efectele adverse numărându-se episoade frecvente de tuse, respiraţie şuierătoare; ele cresc şi frecvenţa atacurilor de astm.
 
Un tânăr bolnav de astm, care fumează ţigări electronice de aproximativ un an, spitalizat luna trecută pentru pneumonie, descrie că avea senzaţia că respiră printr-un pai, tuşea, inima îi bătea accelerat şi respira sacadat. A ajuns să fie ventilat mecanic şi atunci doctorii au făcut conexiunea cu ţigările electronice.
 
Joi statul Wisconsin avea 15 cazuri confirmate şi alte 15 încă sub investigate, toate fiind spitalizate. Noile cazuri includ şi adulţi ceva mai vârstă. În toate cazurile pacienţii au fumat ţigări electronice în săptămânile şi lunile de dinainte fără a se cunoaşte ce substanţe au inhalat.
 
De asemenea în New York au fost raportae 11 cazuri de boli pulmonare asociate cu fumatul prin dispozitive electronice, mulţi dintre pacienţi cu vârste cuprinse între 18 şi 49 spunând că au folosit substanţe ce conţineau canabis.
 
Experţii medicali spun că au mai avut cazuri de boli pulmonare declanşate de fumatul electronic, dar au fost unele izolate, în timp ce îmbolnăvirile recente indică o adevărată „epidemie” a bolilor pulmonare mai ales în rândurile celor tineri şi foarte tineri.
 
America are câteva milioane de fumători de ţigări electronice în rândurile liceenilor şi adulţilor tineri.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

geek-a-contra
18.08.2019, 09:27:54

nu fumati si nu veti fi expusi. simplu.

+5 (5 voturi)
Galeriu Crestinu
18.08.2019, 16:32:47

....asa-i cand gusta ca prostii din toate ispitele lumesti de astazi....

+1 (1 vot)
spaima vitelor
18.08.2019, 16:34:13

majoritatea sunt suporteri ai neo-bolsevicilor democrati, deci nu e mare paguba in papusoi

-1 (1 vot)
Red Reddington
18.08.2019, 17:39:44

Era ceva normal,si de inteles,chiar si de un om cu putina gandire,sa inhalezi aburi dintr-o fiola cu substante facute artificial. Orice este nou,trebuie gandit,inainte de a fi testat,insa basinile sunt mai importante...vorba aia,Decat o viata fraier,mai bine o zi rege.

+1 (1 vot)
Senza Nome
18.08.2019, 22:24:37

Comparativ cu tigarile clasice, tigarile electronice sunt "aceeasi Marie, dar cu alta palarie". Adica dauneaza grav sanatatii!