EXCLUSIV Nepotul lui Martin Luther King: „Egalitatea rasială în SUA nu va deveni realitate în timpul vieţii mele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Isaac Newton Farris Jr., vorbind despre ilustrul său unchi la o conferinţă FOTO: Dobbins Air Reserve Base
Isaac Newton Farris Jr., vorbind despre ilustrul său unchi la o conferinţă FOTO: Dobbins Air Reserve Base

Isaac Newton Farris Jr., nepotul lui Martin Luther King Jr., vorbeşte într-un interviu exclusiv pentru Weekend Adevărul despre amintirile legate de ilustrul său unchi şi despre moştenirea lăsată de către Martin Luther King Jr.

Isaac Newton Farris Jr. este fiul lui Willie Christine King, singura dintre surorile lui Martin Luther King Jr. care este încă în viaţă. Născut pe 13 aprilie 1962, în Atlanta, Isaac a absolvit Morehouse College, la fel ca celebrul său unchi, fiind licenţiat în ştiinţe politice. 

De-a lungul carierei, Isaac Newton Farris Jr. s-a întâlnit cu numeroşi şefi de stat, lideri religioşi şi activişti de prim rang, fiind invitat frecvent să-şi expună opiniile şi comentariile în presa din SUA, inclusiv la CNN şi în paginile „USA Today“. 

În 1984, Isaac Newton Farris Jr. a fost coordonator pentru statul Georgia al campaniei prezidenţiale a democratului Walter Mondale, care a fost al 42-lea vicepreşedinte al SUA, din 1977 în 1981. Apoi, în 1985, a fost manager adjunct de campanie la realegerea lui Andrew Young ca primar al Atlantei. 

Timp de cinci ani, între 2005 şi 2010, a deţinut funcţia de preşedinte al Centrului Martin Luther King Jr. În prezent, este cercetător senior la Centrul King, unde continuă să scrie şi să susţină prelegeri despre viaţa, filosofia şi moştenirea lui Martin Luther King Jr. Este de părere că protestul non-violent ar trebui să rămână un reper puternic, într-o societatea care se confruntă cu numeroase probleme sociale, religioase şi economice.

Aveaţi doar 6 ani când unchiul dumneavoastră a fost asasinat. Ce fel de relaţie aveaţi cu Martin Luther King Jr.?

Îmi aduc aminte cu multă plăcere de zilele în care mă jucam împreună cu unchiul meu. Avea atât de multă răbdare să se joace cu mine! Îmi plăcea, de asemenea, felul său calm şi hotărât de a vorbi, dar şi faptul că avea un simţ al umorului special.

Care e prima amintire legată de unchiul dumneavoastră? 

Îmi aduc aminte cu emoţie de ziua în care a venit la noi, în 1967, în vacanţa de Thanksgiving. Ne-a adus multe cadouri şi acea zi a fost una cu adevărat de neuitat, datorită energiei sale inepuizabile şi a faptului că făcea pe toată lumea să se simtă foarte bine. Martin Luther King Jr. a fost extrem de ataşat de familie.

Omagiat de sute de mii de oameni

Când aţi realizat că unchiul dumneavoastră era un om faimos?

Mi-am dat seama cât de faimos era Martin Luther King Jr. când am asistat la slujba funerară de la Biserica baptistă Ebenezer şi când am văzut cât de frumos vorbeau oamenii despre el. A fost extrem de emoţionat, mai ales că slujba a fost cu patru zile înainte ca eu să împlinesc 6 ani. M-a impresionat mult să văd câte sute de mii de oameni au ieşit pe străzi în memoria sa. Eram prea mic ca să realizez de ce era unchiul meu faimos, însă ştiam că este o personalitate cunoscută.

Cum aţi aflat vestea despre asasinarea sa şi care a fost prima reacţie?

Îmi aduc aminte că eram cu familia acasă şi a fost făcut un anunţ special la televizor. A fost extrem de tulburător. După ce mama a închis televizorul am început să plâng.

O luptă de generaţii

Cât de dificile au fost lunile ce au urmat după asasinarea unchiului dumneavoastră?

Cel mai dificil a fost pentru mine să văd suferinţa prelungită şi durerea cauzate mamei mele, bunicilor mei, mătuşii mele şi verişorilor mei. A fost o perioada foarte dificilă, mai ales că Martin Luther King Jr. avea doar 39 de ani când a fost asasinat.

Când v-aţi dat seama de impactul global pe care l-a avut activitatea lui Martin Luther King Jr.?

Aveam vreo 10 ani când am început să-mi dau seama cu adevărat de impactul vieţii sale şi cât de mult a luptat pentru a schimba destinele oamenilor de culoare.

Isaac Newton Farris Jr 01

Pe dumneavoastră cât de mult v-a afectat segregarea rasială din SUA?

Din fericire, segregarea rasială nu m-a afectat mult personal sau direct, deoarece ori de câte ori mă confruntam cu segregarea rasială familia mea era suficient de puternică pentru a o combate. Însă segregarea rasială pe care am experimentat-o indirect, prin durerea celor pe care familia mea încerca să-i ajute, m-a determinat să lupt şi eu împotriva discriminării atunci când am crescut.

Isaac Newton Farris Jr 01 si obama

Cum ar fi fost America, în opinia dumneavoastră, dacă Martin Luther King Jr. ar mai fi trăit?

Dacă unchiul meu ar mai fi fost în viaţă, America ar fi fost o societate mai tolerantă faţă de culoarea pielii.

Ce credeţi că ar spune unchiul dumneavoastră despre drumul actual al Americii?

Cred că unchiul meu ar fi bucuros dacă ar vedea progresul Americii privind toleranţa şi reducerea masivă a discriminării rasiale, însă cred că ar fi preocupat de eşecul societăţii americane de a îmbrăţişa 100% filosofia sa non-violentă.

Credeţi că discursul din 28 august 1963 al unchiului dumneavoastră –  celebrul „I Have A Dream“, în care spunea că are un vis despre egalitate rasială şi încetarea discriminării – va deveni vreodată realitate?

Va deveni realitate, cu siguranţă, dar nu în timpul vieţii mele.

Martin Luther King Jr., eroul

 Pe 15 ianuarie s-au împlinit 92 de ani de la naşterea activistului pentru drepturile omului Martin Luther King Jr. Cunoscut sub abrevierea MLK, a fost unul dintre cei mai apreciaţi militanţi pentru pace din lume şi a devenit simbolul luptătorilor pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii.

martin luther king jr

În anii ’50-’60, a organizat şi a condus marşuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială şi alte drepturi civice elementare pentru cetăţenii de culoare nord-americani. Cele mai multe astfel de legi – precum Civil Rights Act şi Voting Rights Act – au fost promulgate sub preşedinţia lui Lyndon B. Johnson, dar l-a cunoscut şi pe preşedintele John Fitzgerald Kennedy, care i-a acordat sprijinul în lupta contra discriminării rasiale. În timpul unui marş pentru libertate, din 28 august 1963, MLK a spus, în faţa unei mulţimi imense, unul dintre cele mai celebre discursuri din istorie: „I Have A Dream“ („Am un vis“).

A fost ucis pe 4 aprilie 1968, în Memphis, Tennessee, de James Earl Ray. I s-a conferit post-mortem Medalia prezidenţială pentru libertate, în 1977, şi Medalia de Aur a Congresului SUA, în 2004. În 1986, ziua lui Martin Luther King Jr. a fost declarată zi federală în Statele Unite. De asemenea, în 1977, a primit post-mortem premiul Grammy pentru cel mai bun album vorbit, acordat înregistrării conţinând discursul „Why I Oppose the War in Vietnam“.

Martin Luther King a fost cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pe care l-a primit în 1964, la vârsta de 35 de ani. În 1963, a fost desemnat Omul Anului de către revista „Time“ şi, în 2000, a fost votat al şaselea într-un clasament online „Personalitatea Secolului“, lansat de aceeaşi revistă. De asemenea, s-a plasat pe locul al treilea într-un top al celor mai mari americani, iniţiat de AOL şi Discovery Channel. Străzi din peste 730 de oraşe de pe tot cuprinsul Statelor Unite poartă numele lui. 

Pe 2 noiembrie 1983, preşedintele Ronald Reagan a promulgat o lege ce stabileşte o zi festivă la nivel federal în memoria sa: Martin Luther King Jr. Day a fost sărbătorită pentru prima dată în 20 ianua-rie 1986. Din 1992, în timpul administraţiei Bush, această zi s-a serbat în a treia zi de luni din ianuarie, în conexiune cu ziua de naştere a lui Martin Luther King Jr. Pe 17 ianuarie 2000, ziua memorială MLK a fost sărbătorită pentru prima dată pe tot cuprinsul Statelor Unite ale Americii.

Vă mai recomandăm şi:

Ambasadorul SUA Hans Klemm, impresionat de protestele tinerilor după tragedia de la Colectiv: „Cred că Martin Luther King Jr ar fi fost foarte mândru”

Cei mai buni oameni din istorie

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite