Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

EXCLUSIV Decanul Harvard Kennedy School despre Maia Sandu: „Model excepţional de lider autentic”

22
24 May 2022 06:02:13
Autor: Denis Grigorescu
Profesorul Douglas Elmendord este decanul Harvard Kennedy School de şase ani FOTO: Martha Stewart
Profesorul Douglas Elmendord este decanul Harvard Kennedy School de şase ani FOTO: Martha Stewart

Pe 25 mai, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a fost invitată să ţină discursul de absolvire din acest an de la Harvard Kennedy School, şcoala de politici publice a Universităţii Harvard, pe care şi ea a absolvit-o. Decanul Douglas Elmendorf a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre Maia Sandu.

În 2010, Maia Sandu a obţinut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Harvard Kennedy School. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington. În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educaţiei în Guvernul Republicii Moldova, funcţie deţinută până în iulie 2015. În 2019, timp de cinci luni, Maia Sandu a fost prim-ministru al Republicii Moldova, iar din decembrie 2020 este preşedintele acestei ţări.

Decan la Harvard Kennedy School din 2016, profesorul Douglas Elmendorf a fost, printre altele, economist senior la Consiliul de Experţi Economici al Casei Albe, luându-şi doctoratul şi masterul la Harvard, după ce a absolvit Universitatea Princeton summa cum laude.

Harvard Kennedy School este instituţia de învăţământ superior cu cei mai mulţi absolvenţi din lume care au ajuns şefi de stat sau de guverne, nu mai puţin de 17.

Care este motivaţia pentru care aţi invitat-o pe Maia Sandu să susţină discursul de absolvire la Harvard Kennedy School?

Am invitat-o pe doamna preşedinte Maia Sandu să ţină discursul de absolvire în faţa studenţilor noştri deoarece este un model excepţional de lider autentic, bazat pe principii şi serviciu public. În ultimul deceniu, Maia Sandu a rămas constant fidelă unui set puternic şi clar de valori bazat pe drepturile omului şi respectul pentru statul de drept, iar aceste valori sunt temelia unei guvernări bune şi eficiente. Este o bucurie şi o onoare pentru noi că Maia Sandu a fost de acord să ţină discursul de absolvire în faţa studenţilor de la Harvard Kennedy School în acest an.

Maia Sandu, un preşedinte foarte apreciat FOTO: Administraţia Prezidenţială Republica Moldova

 

A fost o surpriză faptul că preşedintele Maia Sandu a luat decizia să se întoarcă acasă şi să intre în lupta politică la puţin timp după ce a absolvit Harvard Kennedy School?

Ştim foarte bine că după ce preşedintele Maia Sandu a absolvit Harvard Kennedy School ar fi putut rămâne în America şi să aibă o carieră de succes şi confortabilă. Însă ea a ales să se întoarcă acasă şi să se confrunte cu provocările politice dificile din ţara sa natală deoarece şi-a dorit să creeze oportunităţi pentru tinerii din Republica Moldova. Şi vă pot spune că o admirăm pentru determinarea sa atât de altruistă.

Dacă ar trebui să o descrieţi pe Maia Sandu în câteva fraze, care ar fi acelea?

Preşedintele Maia Sandu a arătat lumii întregi cum o ţară mică precum Republica Moldova poate găsi o cale pentru a găzdui şi ajuta sute de mii de refugiaţi din Ucraina în momente atât de grele, în momente în care aceştia aveau atât de multă nevoie de ajutor. Preşedintele Maia Sandu a demonstrat un spirit comunitar şi un angajament remarcabil, iar aceste calităţi ale sale au inspirat cu siguranţă pe oamenii din Republica Moldova să facă mult bine pentru alţii care sunt în suferinţă. Preşedintele Maia Sandu este un exemplu pentru noi toţi.

 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Emmanuel Macron afirmă că vrea un „aviz rapid” cu privire la cererea Republicii Moldova de aderare la UE

 

Maia Sandu: Războiul declanşat de Rusia este cauza principală a inflaţiei în Republica Moldova


 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

vasile preda
24.05.2022, 07:44:10

Au inceput sa toace ideea cu asta presedinte

-12 (14 voturi)
Adrian Foanɡă
24.05.2022, 07:57:11

Mai lasati-ne cu propaganda asta, e un presedinte al unei tari de 2 lei, Moldova e una din cele mai sarace si inapoiate tari din Europa. Merge cu low cost pentru publicitate si inca mai exista prostani care pun botul la asa ceva. S-a mai facut smecheria cu low costul,. nu a inventat echipa ei asta.

-24 (28 voturi)
Realist
24.05.2022, 08:15:37

Maia Presedinte ! De data asta, unul veritabil !

+12 (18 voturi)
Aforgotten
24.05.2022, 08:25:49

II dorim sa le ofere absolventilor cat mai multa inspiratie. Si poate unii dintre ei vor vizita Moldova in viitor.

+1 (5 voturi)
Stefan din Nord
24.05.2022, 08:34:16

Orice presedinte ar veni in 2024 oricat de bun ar fi ,nu se va putea ridica la nivelul actualului locatar de la Cotroceni Ca el e neamt ,de asta a fost ales de romani doua mandate, ca el fiind neamt va face in 10 din Romanica o tara ca soarele de pe cer o a doua Germanie Inca nu a reusit in totalitate ,dar nu e nimic pierdut ,inca n-au trecut cei 10 ani ,la finalul mandatului vom vedea ca si-a indeplinit menirea de a ridica Romania pe culmi nemaivazute .

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările