Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Excursia de 60 milioane de dolari a lui Obama în Africa, anulată după un scandal la Casa Albă

1
14 Jun 2013 12:43:22
Autor: Diana Rusu
Lunetistii americani asigura protectia presedintelui american 24/7
Lunetistii americani asigura protectia presedintelui american 24/7

Administraţia prezidenţială de la Casa Albă anulează călătoria lui Barack Obama în safari-ul african, după ce au fost dezvăluite planurile trupelor speciale de lunetişti “de a împuşca leii şi gheparzii, dacă vor ameninţa viaţa cuplului prezidenţial.”

Preşedintele şi Prima Doamnă urmau să meargă într-o excursie în Africa Sub-Sahariană la sfârşitul lunii iunie, dar Casa Albă a anunţat că va anula safari-ul, după ce un reporter a scos la iveală faptul că trupe speciale de lunetişti îl vor însoţi pe Obama şi nu vor ezita să elimine orice ameninţare venită din partea animalelor sălbatice.

Publicaţia americană Washington Post a publicat aceste detalii despre excursia preşedintelui Obama, menţionând că articolul a fost realizat pe baza unor documente confidenţiale care au fost dezvăluite de o sursă din administraţia prezidenţială.

“Casa Albă a anulat safari-ul miercuri, după ce au apărut controversele anunţate de Washington Post, despre scopul excursiei, cheltuieli, şi altele” a declarat o persoană carebine informată din staff-ul prezidenţial.

Excursia ar fi fost printre cele mai scumpe călătorii ale lui Barack Obama din ultimele luni, fiind estimată la un cost între 60 şi 100 de milioane de dolari. În comparaţie, cea mai recentă apariţie a preşedintelui în Israel i-a costat pe contribuabilii americani aproximativ 10,9 milioane de dolari. Folosirea aeronavei prezidenţiale Air Force One costă guvernul SUA 180. 000 de dolari pe oră.

Sute de agenţi secreţi ar fi urmat să fie plasaţi în locaţii diferite din Senegal, Africa de Sud şi Tanzania. Un avion de transport al Aviaţiei americane, echipat complet cu facilităţi medicale de ultimă oră, ar fi staţionat în apropierea traseului preşedintelui, gata de intervenţie în orice moment.

Avioane militare cargo urmau să transporte pe cale aeriană 56 de vehicule de suport, dintre care 14 limuzine, trei camioane încărcate cu panouri anti-glonţ care urmau să înconjoare hotelurile în care s-ar fi cazat Obama şi Prima Doamnă. Supravegherea 24/7 ar fi fost asigurată de avioane militare de luptă, pregătite să intervină în cazul în care s-ar fi apropiat o aeronavă suspectă.

După dezvăluirile Washington Post, grupurile pro-armament s-au declarat scandalizate din diverse motive, cel mai răspândit fiind ipocrizia preşedintelui faţă de planul să de a fi apărat în faţa unor animale  cu aceleaşi arme pe care el vrea să le interzică publicului larg.

Soţia preşedintelui şi cele două fiice ale sale, Sasha şi Malia, au mai fost într-un safari în 2011, în cadrul unui turneu de binefacere. Au călătorit prin savane într-un vehicul descoperit, cu protecţia standard a Serviciului Secret. S-a discutat atunci despre suma de 800,000 dolari. 

Casa Albă a refuzat să facă comentarii. 

Familia presedintelui Obama in safari, 2011 FOTO huffingtonpost.com

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Vesta Vesta
16.06.2013, 06:45:33

Tara arde si negrul comunist se excursioneaza. Splendid, ce mai!

+1 (1 vot)
Modifică Setările