Facebook, Twitter şi YouTube, investigate în legătură cu asaltul de la Capitoliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Comisia parlamentară însărcinată să facă lumină cu privire la asaltul sângeros de la Capitoliu a anunţat că citează patru reţele de socializare - Alphabet (YouTube), Meta (Facebook), Reddit şi Twitter - cu privire la rolul pe care l-au jucat în atac, în cadrul anchetei, relatează AFP.

Alphabet (firma-mamă a YouTube), Meta (a Facebook), Reddit şi Twitter sunt chemate să compară prin ordonanţe.

Comisia, care are rolul să stabilească responsabilitatea lui Donald Trump şi a anturajului acestuia în luarea cu asalt a Capitoliului de către susţinători ai miliardarului, a anunţat că a trimis aceste citaţii din cauza unor „răspunsuri insuficiente” ale celor patru grupuri la solicitări de colaborare anterioare.

Două lucruri îi interesează în particular pe anchetatori, şi anume cum a contribuit difuzarea unor informaţii la acest atac şi ce măsuri - dacă este cazul - au luat aceste reţele de socializare pentru a-şi împiedica platformele să devină terenuri propice radicalizării.

”Este dezamăgitor ca după luni de muncă să nu dispunem în continuare de toate documentele şi informaţiile necesare pentrua răspunde acestor întrebări fundamentale”, deplânge preşedintele Comisiei Speciale, democratul Bennie Thompson.

YouTube, Reddit şi Meta au dezminţit acuzaţia potrivit căreia nu colaborează cu Comisia şi subliniază că au colaborat pentru a-i trimite informaţiile cerute.

„Noi avem o politică strictă de interzicere a conţinutului care incită la violenţă sau subminează încrederea în alegeri, pe YouTube sau pe alte produse Google”, a declară AFP Alphabet, firma-mamă a Google.

„Noi am aplicat această politică înainte de 6 ianuarie şi continuăm să o facem în prezent”, dă asigurări Alphabet.

Twitter nu a dorit să răspundă AFP.

Fosta reţea preferată a lui Donald Trump interesează Comisia din cauza comunicării între abonaţi „cu privire la planificarea şi comiterea asaltului de la Capitoliu”, care ar fi avut loc pe platformă.

Această reţea de socializare, dau asigurări anchetatorii, ar fi fost avertizată cu privire la riscul unor violenţe înante de 6 ianuarie.

YouTube este vizată din cauza unor videoclipuri pe care manifestanţi le-ar fi difuzat în direct pe platformă în timpul atacului.

”Nu putem permite ca munca noastră importantă să fie întârziată şi mai mult”, insistă Bennie Thompson, care îndeamnă reţelele de socializare să coopereze.

Este vorba despre o urgenţă, întrucât Comisia vrea să-şi publice concluziile înaintea alegerilor de la jumătatea de mandat, prevăzute în noiembrie 2022.

În cazul în care democraţii pierd controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, Comisia ar putea fi dizolvată de către republicani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite