Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

FBI a arestat un angajat bancar acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Suspectul făcea parte dintr-o reţea de trei oameni care „culegeau informaţii“ pentru SVR

4
26 Jan 2015 22:22:10
Autor: Radu Eremia
Suspectul strângea informaţii pentru Rusia FOTO: Alexander Nemenov/Reuters
Suspectul strângea informaţii pentru Rusia FOTO: Alexander Nemenov/Reuters

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din Statele Unite a anunţat, luni, arestarea unui angajat bancar din New York suspectat că ar fi agent rus de spionaj, potrivit Business Insider. Posibilul spion făcea parte dintr-o echipă de trei oameni care strângeau informaţii pentru Serviciul de Informaţii Externe (SVR) al Moscovei

Evgheni Buriakov, cunoscut sub numele de Zhenya, este acuzat de colaborare cu Serviciul rus de Informaţii externe (SVR), fiind „agent neoficial sub acoperire”, potrivit FBI.

„Suspectul lucrează ca angajat al unei filiale a unei bănci ruse din Manhattan (New York)”, precizează FBI. Angajatul bancar, cel mai probabil aflat în legături strânse cu Moscova, a fost arestat preventiv sub acuzaţia de spionaj în favoarea unui stat străin potrivit Business Insider. 

În dosarul întocmit de FBI este precizat că Buryakov a lucrat cu alţi doi borbaţi care au fost implicaţi, de asemenea, în culegerea de informaţii pentru SVR, Victor Podobnyy şi Igir Sporyshev. Potrivit plângerii, Podobnyy şi Sporyshev lucrau ca reprezentaţi comerciali ai Federaţiei Ruse la Organizaţia Naţiunilor Unite.

„Încercarea naţiunilor străine de a culege informaţii economice secrete şi alt tip de intelligence în Statele Unite, prin intermediul agenţilor sub acoperire, este o ameninţare directă la adresa securităţii Statelor Unite şi arată de ce constraspionajul este o prioritate a Diviziei Naţionale de Securitate”, a afirmat John Carlin, angajat în cadrul biroului Procurorului General al SUA.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Alfa Omega
27.01.2015, 01:06:41

Cred ca s-au predat singuri , ca la cat ii platea putin nici nu se merita sa spioneze pentru Rusia !

-3 (3 voturi)
Stan C Vasile
27.01.2015, 06:46:17

Ascultarea telefoanelor de catre NSA ce este ?

+1 (3 voturi)
in bogus
27.01.2015, 09:07:09

dar ascultarea telefoanelor de catre TOATE agentiile de informatii ale TUTUROR natiunilor care au tehnica corespunzatoare ce este? doar ca in cazul de fata rusii au picat de fazani.

+1 (3 voturi)
Igor Igorescu
27.01.2015, 16:57:57

Un caz strict politic, ca dovezi bineinteles nu au - la intrebarea ministerului de externe rus care sunt dovezi, americanii au zis ca nu dispun. Inca un caz din suuute.