Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Fiul lui Donald Trump a împuşcat o oaie sălbatică dintr-o specie rară în Mongolia. El a obţinut permisul de vânătoare după ce a părăsit ţara

23
12 Dec 2019 07:01:12
Autor: Cristina Ene
FOTO Wkimedia Commons/Clement Bardot
FOTO Wkimedia Commons/Clement Bardot

Fiul preşedintelui american Donald Trump a ucis o oaie dintr-o specie ameninţată în timpul unei expediţii de vânătoare făcute în vară în Mongolia. El a obţinut permisul de a vâna retroactiv,  după ce s-a întâlnit cu preşedintele ţării şi a părăsit ţara.

Oaia argali, cea mai mare oaie sălbatică, cu coarne ce pot atinge circa doi metri, este considerată comoară naţională în Mongolia şi nu poate fi vânată fără un permis. Însă sistemul de acordare a acestora e unul „opac” în care contează relaţiile, banii şi influenţa politică, relatează The Guardian care citează ProPublica.
 
Trump Junior a primit permisul luna următoare, după ce a părăsit ţara, el întâlnindu-se cu preşedintele Mongoliei, Khaltmaagiin Battulga, după partida de vânătoare – astfel e posibil ca fiului preşedintelui american să-i fi fost acordat permisul ca un tratament special. 
 
Fiul lui Trump spune însă că a cumpărat expediţia de vânătoare în urma unei licitaţii caritabile organizate de National Rifle Association înainte ca Donald Trump să-şi anunţe candidatura.
 
Potrivit ProPublica, vânătoarea a avut loc la câteva săptămâni de la discuţiile la nivel de guverne, inclusiv o întânire la Casa Albă, între oficiali din cele două ţări. O democraţie tânără,  Mongolia, care se situează între Rusia şi China consideră SUA „al treilea vecin al său” aşteptând de la acestea  susţinere economică şi de securitate. în timpul întâlnirii de la Casa Albă preşedintele mongolez i-a dăruit un cal fiului lui Donald Trump cu Melania, Barron. Trump l-a numit „Victory” (victorie).
 
Expediţia de vânătoare de şapte zile pe care Trump Jr a câştigat-o la licitaţie a fost sponzorizată de o firmă turistică mongoleză şi aranjată de Jandos Kontorbai Ahat, un membru al partidului politic al preşedintelui Mongoliei. Compania sa,  Marmara International LLC, se află în consiliul director al asociaţiei de vânătoare mongoleze, fiind recunoscută pentru eforturile sale de conservare a speciei de oaie de către Ministerul Mediului. 
 
Ahat a admis că permisele de vânătoare pentru trofee este unul pe baze politice fără a oferi însă detalii despre modul în care fiul preşedintelui american a obţinut propriul permis. 
 
Purtătorul de cuvânt al lui Trump Jr a declarat că nici un fel de oficiali guvernamentali din niciuna din ţări n-au fost implicaţi în organizarea expediţiei, iar permisele au obţinute printr-o a treia parte, „cum e standard în industrie.”  De regulă cei care organizează partide de vânătoare pentru cei cu dare de mână din Vest cer între 24.000 şi 50.000 de dolari în schimbul vânării şi împuşcării oilor argali. 
 
Promotorii vânătorii de trofee spun că banii ajută la conservarea speciei ameninţate prin controlarea mărimii populaţiei şi că ajută şi comunităţile locale care oferă serviciile şi păstrează carnea animalelor. 
Cercetătorii spun însă că permisele sunt măsluite prin relaţii guvernamentale la nivel înalt în moduri cunoscute doar în cercuri private. Şi că există discrepanţe între cifrele oficiale de permise eliberate şi cotele pentru argali.
 
Ghizii povestesc că, „Trump jr a împuşcat oaia noaptea cu o puşcă cu laser şi nu a lăsat ghizii să o dezmembreze la locul vânătoriii, instruindu-i în schimb să o transporte pe o tablă de aluminiu pentru a nu afecta blana şi coarnele”. El a mai vânat şi ucis o căprioară roşie, pentru care avea nevoie de asemenea de permis.
 
Importul de trofee „big game”(animale de mari dimensiuni) nu este clar reglementat în SUA. Preşedintele Donald Trump s-a exprimat împotriva acestei practici pe care a calificat-o„ spectacol horror”. Fii săi sunt însă vânători pasionaţi.
 
Un vânător american care aduce în ţară  un trofeu al unui animal de pe lista speciilor ameninţate trebuie să dovedească faptul că uciderea e benefică acelei specii.
 
Oaia argali trăieşte în Asia Centrală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

GAN
12.12.2019, 07:10:17

bine ca nu-l impusca pe boooooul de tacsu ca atunci era o problema

+1 (3 voturi)
protector
12.12.2019, 08:12:15

Pentru americani este foarte sevraj sa impuste ceva, pentru ca altfel le vine sa se omoare intre ei .

+1 (5 voturi)
Adrian Foangǎ
12.12.2019, 10:24:19

Cica banii ajuta la "conservarea" speciei. Pai ma nene, daca le impuscati, cum le "conservati"? cu sare, eventual...

-1 (5 voturi)
emoji
12.12.2019, 11:20:42

Cat de lache poti sa fii, sa te lauzi ca ai impuscat o oaie rara ? Astia-s dusi cu capul rau, intotdeauna am considerat ca vanatorii care vaneaza din "placere" au o problema psihica serioasa.

+1 (3 voturi)
George J.
12.12.2019, 11:33:24

Teribila veste dom'le, fiul lui Trump a impuscat o oaie.. Ar trebui urgent infiintat un tribunal international, eventual condus de Greta, 'lumea buna' nu poate lasa asa ceva nepedepsit..

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările