Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Fost consilier de comunicare american, despre stilul lui Putin de „răcire” a interlocutorului

30
16 Jun 2021 13:36:14
Autor: Cristina Ene
Foto Arhivă
Foto Arhivă

„Am avut oportunitatea rară de a-l vedea pe Vladimir Putin în acţiune”, scrie în Axios Glen Johnson, fost consilier de comunicare al fostului secretar de stat american John Kerry.

Glen Johnson dezvăluie că în cei patru ani cât a fost consilierul de comunicare al secretarului de stat american John Kerry, în administraţia Obama (2013-2017), a mers de patru ori la Moscova şi o dată la Soci, având prilejul de a-l întâlni de mai multe ori pe preşedintele rus Vladimir Putin.
 
Putin are un arsenal de tactici pentru a forţa o postură defensivă a interlocutorilor americani şi a-i determina să reacţioneze, de la controlul timpului la tehnici de tatonare a terenului şi încercarea de a face jocurile după finalizarea discuţiilor. Este un stil pe care Putin l-a tot rafinat în ultimii 20 de ani.
 
Joe Biden a fost avertizat asupra capcanelor în care l-ar putea atrage Putin.
 
Preşedintele rus şi-a câştigat o reputaţie de a se impune apărând târziu la întâlniri şi apoi dând drumul şuvoaielor de nemulţumiri.
 
Ultima întâlnire cu Putin a fost emblematică: Putin l-a lăsat pe Kerry să-l aştepte ore întregi trimiţând după el abia când se făcuse 10 seara.
 
De data asta, protocolul prevede ca Putin să sosească înaintea lui Biden.
 
În cartea sa despre diplomaţie „Window Seat on the World”, Glen Johnson a povestit despre una din tehnicile de bază ale lui Putin - să-i facă să aştepte ca să le taie avântul - o tehnică de „răcire”. Kerry s-a plimbat prin centrul oraşului şi apoi s-a întors la hotel şi a aşteptat. O altă tactică folosită de preşedintele rus pentru a-şi aduce omologii americani în defensivă este să atragă atenţia asupra unor nedreptăţi - de pildă, percepţia lipsei de respect a Occidentului faţă de cei opt milioane de soldaţi ruşi care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
 
Joe Finer, fostul şef de personal la Departamentului de Stat, în prezent consilier adjunct în materie de securitate, a dezvăluit pentru NPR că „sfatul pe care i-l dădeam mereu secretarului Kerry era să nu ia momeala”, ci să „asculte atent, să absoarbă informaţia şi apoi să încerce să recentreze şi să se concentreze asupra agendei sale dacă e să poată obţină ceva concret de la aceste întâlniri”.
 

Cum se va desfăşura întâlnirea dintre Putin şi Biden

 
Secretarul de stat Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov se vor afla în aceeaşi cameră şi vor interveni doar dacă sunt invitaţi să vorbească. 
 
Lavrov lasă impresia de impenetrabilitate şi unele din armele sale sunt engleza fluentă şi mina lipsită de expresie cu care îşi ascultă interlocutorii.
 
Biden nu trebuie să facă faţă doar întâlnirii directe, ci şi conferinţei de presă de după. Biden a decis împotriva unei conferinţă de presă comune care i-ar face o favoare sau i-ar da prilejul lui Putin să iasă în faţă.
 
Putin îşi va ţine conferinţa de presă după cum va crede de cuviinţă, iar Lavrov nu trebuie decât să se asigure că-l mulţumeşte pe şeful său.
 
În schimb, cel mai probabil Biden se va consulta cu Bliken, cu Jake Sullivan, consilierul său în probleme de securitate, şi secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki. În anumite circumstanţe Departamentul Apărării şi CIA sunt primii chemaţi la consultări referitor la desfăşurarea unei întâlniri cum e cea cu Putin.
 
Putin are ocazia să se adreseze primul presei internaţionale. Biden va trebui să-l prindă din urmă sau să-l bată la propriul joc, scrie Glen Johnson.
 
Oficialii de la bordul Air Force One au spus marţi, în timpul zborului de la Bruxelles la Geneva, că Biden se va întâlni cu Putin la ora locală 13:00. Putin va ajunge primul la vila La Grange, iar amândoi preşedinţii vor fi întâmpinaţi de omologul elveţian înainte de a face o fotografie împreună.
 
Oficialii americani au spus că se aşteaptă ca discuţiile să dureze patru spre cinci ore sau poate mai mult. Nu este aşteptat ca liderii să mănânce împreună.
 
Vladimir Putin a ajuns la Geneva pentru a se întâlni cu preşedintele american Joe Biden VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

imacandi
16.06.2021, 13:52:37

mofturi usore demontabile.cand stabilesti o intalnire,printre primele lucurui stabilite este ora intalnirii.Keryy....fraier.daca omul nu a sosit sau nu te-a chemat intr-un timp rezonabil,pa, nu te mai prezinti.te sui in primul avion si pelci. ce mama naibii,astea sunt tehnici simple.Nu vrei sa vb cu mine,nu e problema,da-te incolo.

+2 (8 voturi)
Zared Lachman
16.06.2021, 14:07:04

taica biden are macar o agenda? ca atunci cand o sa fie la aceeasi masa cu vladimir n-o sa-l mai protejeze media aservita. rusii vor retragerea amerlocilor din ucraina, continuarea tratatelor in domeniul inarmarii nucleare, mutarea sistemelor anti balistice din romanica si polonia, printre altele.

-6 (14 voturi)
Alex Bun
16.06.2021, 14:03:19

Oare Putin se poate coborî la nivelul lui Biden? Printre multele minuni spuse de Biden, asta e una dintre cele mai șocante. I got hairy legs that turn blonde in the sun. The kids used to come up and reach in the pool & rub my leg down so it was straight & watch the hair come back up again. So I learned about roaches, I learned about kids jumping on my lap and I've loved kids jumping on my lap." https://www.youtube.com/watch?v=27iKp8viAko

-4 (14 voturi)
nae
16.06.2021, 14:04:33

..... stilul lui Putin de " răcire" a interlocutorului . Acum nu mai e cazul, Biden e deja suficient de "rece" !

+4 (10 voturi)
Lucifer
16.06.2021, 14:05:11

Multă penibilitate este la aceste înalte niveluri internaţionale. De fapt totul pare că mai bine nu se întâlneau deloc. Procedura denotă un fel de adversitate ireconciliabilă, un fel de întâlnire între şoarece cu pisica.....

-6 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările