Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Fost şef al armatei SUA în Europa: România reprezintă centrul de greutate pentru NATO în regiunea Mării Negre, deşi acest rol ar fi trebui să-i aparţină Turciei

12
12 Apr 2021 15:16:12
Autor: Viorica Marin
Generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandat al armatei SUA în Europa în anii 2014-2018, fost comandant al forţelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014
Generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandat al armatei SUA în Europa în anii 2014-2018, fost comandant al forţelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014

Generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandat al armatei SUA în Europa în anii 2014-2018, fost comandant al forţelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014, spune că România reprezintă centrul de greutate pentru NATO în regiunea Mării Negre, deşi acest rol ar fi trebuit să aparţină Turciei, dar în momentul de faţă nu e o soluţie fezabilă.

Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandat al armatei SUA în Europa în anii 2014-2018, fost comandant al forţelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014,  a declarat într-un interviu EXCLUSIV pentru emisiunea CONEXIUNI de la TVR MOLDOVA, preluată de Radio Chşinău cî după părerea sa „România, de fapt, reprezintă centrul de greutate pentru NATO în această regiune, şi, de asemenea, pentru relaţiile bilaterale cu SUA. Acest rol ar trebui să aparţină Turciei, aşa cum am discutat mai înainte, dar la moment nu e o soluţie fezabilă, aşa că aliaţii noştri din România, pe lângă faptul că au fost aliaţi buni în Afganistan şi Irak, fac totul posibil pentru a se pregăti să preia această responsabilitate, atât din punct de vedere al amplasării sale geografice, cât şi a conducerii, dar şi eforturile de modernizare şi o populaţie foarte talentată de tineri. Presupun că România va deveni centrul nostru de gravitate pentru mulţi ani înainte, nu doar pentru forţele armate ale SUA, dar şi pentru investiţii în această regiune. Eu cred că investiţiile economice sunt la fel de importante ca şi cele militare, astfel încât tinerii să dorească să rămână în România şi să îşi construiască viitorul acolo.”
 
Regiunea Mării Negre, scenă de competiţie între marile puteri şi Kremlin
 
Pentru a stopa agresiunea rusă în această regiune, generalul american consideră că este nevoie de o Europă prosperă şi puternică. „O Europă prosperă, stabilă şi sigură întotdeauna va fi parte a intereselor strategice ale Statelor Unite. Relaţiile economice între SUA şi Uniunea Europeană, de exemplu, reprezintă cel mai mare parteneriat între noi. Deci, chiar şi în situaţia când Germania, Franţa, Polonia, România nu vor plăti nici un bănuţ pentru apărare, este în interesul nostru ca Europa să rămână stabilă, sigură şi prosperă, şi acest lucru nu se va schimba niciodată. Desigur, fiecare preşedinte a îndemnat aliaţii din Europa să depună mai multe eforturi şi atenţie, şi acest lucru rămâne valabil şi pentru preşedintele Biden, aşa cum a fost pentru preşedintele Trump, preşedintele Obama şi preşedintele Bush. Însă un scop strategic pe termen lung pentru SUA va fi, de sigur, China, şi noi ne vom axa atenţia din ce în ce mai mult pe această direcţie, ceea ce nu înseamnă că Europa va deveni neimportantă. Noi continuăm să avem nevoie de o Europă prosperă, stabilă şi sigură, dar avem nevoie de un pilon european puternic pentru a ne continua eforturile de a stopa agresiunea Kremlinului, în timp ce ne preocupăm de China. Mă bucur că administraţia Biden a decis să facă acest subiect o prioritate, de a avea alianţe şi parteneriate puternice. Şi în special, eu anticipez o atenţie sporită pentru regiunea Mării Negre, deoarece acest loc cu adevărat se transformă într-o scenă de competiţie între marile puteri şi Kremlinul”, a adăugat Ben Hodges.
 
Referindu-se la rolul Turciei în regiune, Ben Hodges a menţionat: „ Desigur, gândirea strategică e concentrată asupra hărţii şi a intereselor strategice, iar Turcia se află în mijlocul unui număr mare de interese strategice. Problema constă în faptul că de foarte mult timp pe hărţile noastre Turcia şi Marea Neagră este plasată în colţul de jos din dreapta. Dar dacă mişcăm harta astfel încât această regiune să fie în centru, se vor schimba şi viziunile noastre asupra regiunii Mării Negre şi a Turciei, nu doar pentru a ajuta să controlăm Federaţia Rusă şi în special flota sa din Marea Neagră, dar şi ca un zid de apărare împotriva Iranului, precum şi pentru facilitarea căilor de comerţ între Est şi Vest, adică Europa şi Asia.
 
Deci, Turcia joacă un rol foarte important. Aş putea spune că regimurile se schimbă, dar geografia nu se schimbă şi, evident, este foarte dificil de lucrat cu Erdogan şi administraţia sa la acest moment, chiar am citit că au reţinut câţiva amirali în demisie pentru că au îndrăznit să critice proiectul Marelui Canal din Istanbul. Aşadar, vedem că în Turcia sunt probleme grave care ne preocupă, dar, totuşi, este mai bine să avem o Alianţă NATO cu Turcia, decât fără Turcia, şi cred că trebuie să ne gândim cum să reconstruim încrederea fără aliaţii din Turcia”, a subliniat Ben Hodges.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Noah_Scanteia
12.04.2021, 15:49:29

Romania mandria NATO !

0 (8 voturi)
Dr. No
12.04.2021, 15:50:25

Pozitia se masoara in functie de gradul de vasalitate. Aici evident ca n-avem rival fiind un stat post-suveran.

-3 (7 voturi)
Ploiesteanu Vasile
12.04.2021, 15:58:38

Cine crede ca un fost comandant al trupelor NATO din Europa, chiar si in rezerva, are dreptul sa spuna chiar tot ceea ce-i trece prin cap pe la televiziuni din estul Europei, se inseala. Declaratia respectiva este un avertisment dar si un balon de incercare. Tintele sant Turcia si Rusia, in contextul actual. Prima, pentru a le arata pisica, sa nu se mai creada atat de indispensabili, a doua tara, sa stie ca nu va putea face chiar tot ceea ce vrea in Marea neagra. In fine, astea sant intentiile, dar Tratatul de la Montreux nu permite flotelor din tari care nu sant riverane cu Marea neagra sa-si asigure o prezenta semnificativa . De aceea litoralul Romaniei a devenit mai interesant din punct de vedere strategic pentru NATO, adica pentru SUA. Ramane de vazut daca e ceva pozitiv pentru noi, sau doar o simpla gesticulatie fara eficienta concreta. Ca daca nu e ceva facut cu seriozitate, risca sa ne puna in pericol fata de stanjenitorul ocupant al peninsulei Crimeea, degeaba.

+5 (7 voturi)
Beta Alfa
12.04.2021, 16:16:54

@VP Cu sau fara Tratatul de la Montreux Turcia controleaza stramtorile asa ca Romania nu are cum sa aiba aceeasi pondere ( ca sa nu mai vorbesc ca Turcia are un potential militar-uman clar superior Romaniei ). Asa ca sa nu ne mai imbatam cu apa de ploaie cu mega-importanta Romanie Referitor la Crimeea populatia de acolo este rusofona/rusa in mare majoritate ( istoric in trecut a fost altcumva dar acum vorbim de prezent ) si Rusia nu va parasi niciodata de buna voie teritoriul respectiv.

-3 (5 voturi)
Muntean Coco
12.04.2021, 16:07:08

Hodges asta e un cretin, e ofticat ca l-a inlocuit Bideu cu un trangender!

-4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările