Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Fostul angajat CIA Edward Snowden a fost inculpat în SUA pentru spionaj

2
22 Jun 2013 03:51:50
Autor: Mediafax
Edward Snowden FOTO Reuters
Edward Snowden FOTO Reuters

Fostul consultant Edward Snowden, responsabil pentru scurgerile de informaţii privind programele americane de supraveghere a Internetului şi telecomunicaţiilor, a fost inculpat pentru spionaj de către justiţia americană care a solicitat autorităţilor de la Hong Kong să îl aresteze.

Tânărul, refugiat de la 20 mai la Hong Kong, a mai fost inculpat şi pentru furt şi utilizarea ilegală a bunurilor guvernamentale.

Acesta este vizat de un mandat de arestare provizorie, precizează „Washington Post“ care citează responsabili americani aflaţi sub anonimat.

Un tratat de extrădare este în vigoare între Hong Kong şi Statele Unite, însă Beijingul are dreptul de a se opune prin veto.

Solicitat de AFP, departamentul de Justiţie nu a răspuns vineri seară.

Guvernul american nu va putea înăbuşi acest caz arestându-mă sau omorându-mă“, a declarat luni fostul consultant al Agenţiei de securitate naţională americană (NSA) în cadrul unui schimb în direct cu utilizatorii „The Guardian“. „Adevărul a fost dezvăluit şi nu poate fi oprit“, a adăugat acesta.

Originar din Hawaii unde lucra pentru un subcontractant de informaţii american, Snowden, care a împlinit 30 de ani vineri, s-a refugiat la Hong Kong în baza tradiţiei de apărare a libertăţilor acestui teritoriu.

Un om de afaceri legat de site-ul WikiLeaks a dezvăluit joi seară că islandezii pregătesc un zbor către ţara lor pentru acesta. Într-un interviu pentru „The Guardian“ publicat la 9 iunie, acesta a afirmat că Islanda este ţara cea mai apropiată de valorile sale privind un internet liber şi independent de stat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

legendele olimpului
22.06.2013, 10:58:16

Se pare ca Islanda e o tara la a carei carma a ajuns... poporul. Probabil o sa ramana un caz unicat in istorie pentru modul exemplar in care au depasit criza, pentru masurile drastice de corectie financiara (care a incluspuscaria pentru bancherii si politicienii vinovati de derapaje), refuzul angajarii la datorii externe cat si al refuzul austeritatii, ca metoda de salvare economic. De asemenea raspunsul lor in fata cererii de integrare este exemplar: "poporul nu considera aderarea o prioritate in momentul de fata". Exemplar ramane si modul in care privesc valorii libertarii retelei. Sa ne intrebam retoric pe cand asta si la noi? Pe cand politrucii vor lupta pentru interesele poporului?

mihai radu
22.06.2013, 11:31:05

Atunci cand vom avea o populatie de 300.000 de locuitori!Islanda nu trebuie data de exemplu in nici un context,este atat de mica ca-si poate rezolva problemele prin donatii de la populatie.

Modifică Setările