Fostul procuror special Mueller reacţionează la comutarea pedepsei lui Stone de către Trump: „Rămâne un infractor condamnat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul procuror special Robert Mueller a simţit nevoia să intervină într-un editorial publicat în Washington Post pentru a sublinia importanţa anchetei sale cu privire la amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016 şi a clarifica faptul că fostul consilier al lui Trump „rămâne un infractor condamnat, şi pe bună dreptate”, relatează BBC şI Associated Press.

Este prima declaraţie publică a fostului procuror general de la mărturia sa în Congresul ametrican de anul trecut, în iulie, şi vine în contextul în care preşedintele american Donald Trump a comutat pedeapsa cu închisoarea a fostului său consilier de campanie Roger Stone.

Mueller a scris în editorialul său publicat sâmbătă în Washington Post că a dorit ca munca de investigaţie a echipei sale - întinsă pe doi ani - să vorbească de la sine, dar s-a simţit obligat să „răspundă atât afirmaţiilor în sens larg că investigaţia noastră a fost nelegitimă, iar motivele noastre improprii, cât şi unora mai specifice potrivit cărora Roger Stone a fost o victimă a biroului nostru”.

„Ancheta privind Rusia a fost una de importanţă supremă. Stone a fost anchetat şi condamnat întrucât a comis infracţiuni federale. Rămâne un infractor condamnat, şi pe bună dreptate”, a arătat Mueller, un fost director FBI care pe parcursul anchetei nu a făcut declaraţii publice, iar mărturia sa s-a rezumat la detaliile investigaţiei echipei sale.

Roger Stone, consilier politic al preşedintelui american Donald Trump, a fost condamnat la 40 de luni de închisoare pentru obstrucţia justiţiei, corupere de martori şi mărturii mincinoase în faţa Congresului.

Donald Trump a scris pe Twitter despre o vânătoare de vrăjitoare căreia Stone i-a căzut victimă, în timp ce Casa Albă a declarat că procurorii Departamentului de Justiţie au formulat acuzaţii împotriva acestuia din cauza frustrării că nu au putut dovedi „fantezia” unei colaborări între campania lui Trump şi Kremlin.

Fostul procuror special a argumentat că dovedirea interferenţei Rusiei în alegerile americane a fost o sarcină complexă care a presupus „doi ani de muncă şi eforturi substanţiale”, în timp ce Stone prin acţiunile sale a pus piedici acestor eforturi.

„În cazul lui Stone am luat decizii ca şi în oricare altele, şi anume în baza faptelor, a legilor şi în conformitate cu actul de justiţie. Femeile şi bărbaţii care au efectuat aceste investigaţii şi anchetări au acţionat cu un înalt nivel de integritate. Afirmaţiile contrare sunt false”, a spus acesta.

Senatorul republican Mitt Romney, unul dintre criticii lui Trump, a numit decizia de comutare a pedepsei lui Stone un act de corupţie „istoric, fără precedent”.

Casa albă a transmis într-un comunicat că Stone „a fost o victima unei înşelătorii a Rusiei pe care Stânga şi aliaţii săi din media au perpetuat-o ani de-a rândul în încercarea de a submina preşedinţia lui Trump”.

Stone a declarat reporterilor că această comutare a pedepsei îi permite să facă apel la sentinţă, el exprimându-şi încrederea în faptul că va putea astfel să scoată la iveală „un nivel enorm de corupţie”.

Stone a fost găsit vinovat că a minţit Congresul în legătură cu încercările sale de a contacta Wikileaks, siteul care a publicat mailuri despre rivala democrată a lui Trump din 2016 Hillary Clinton. Oficialii de informaţii au ajuns la concluzia că mailurile au fost piratate de hackeri ruşi. Stone a dat de înţeles că era la curent cu faptul că siteul urmează să publice mesaje de email accesate de pe serverele Comitetului Naţional Democrat.

Procurorii au propus iniţial o pedeapsă între 7 şi 9 ani de închisoare, dar, în urma unei postări pe Twitter a lui Donald Trump, procurorul general al SUA, William Barr, a recomandat o pedeapsă mai blândă. Mişcarea a determinat demisia în bloc a echipei acuzării.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite