Fostul şef de campanie al lui Trump, Paul Manafort, găsit vinovat în opt acuzaţii de fraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, a fost găsit vinovat de opt acuzaţii de fraudă fiscală şi fraudă bancară, relatează The Guardian.

În vârstă de 69 de ani, Manafort a fost condamnat în cinci cazuri de fraudă fiscală, două cazuri de fraudă bancară şi unul pentru refuzul de a raporta un cont dintr-o bancă străină. Acuzaţiile vin la pachet cu o sentinţă maximă, care l-ar putea ţine pe Manafort zeci de ani sub gratii. Totuşi, acesta a evitat condamnarea la anumite acuzaţii, juriul declarând apoi că nu a reuşit să ajungă la un consens cu privire la 10 din numărul total de 18 acuzaţii.

Avocatul lui Manafort, Kevin Downing, a spus despre clientul său că „îşi evaluează toate opţiunile” şi că „a fost dezamăgit de faptul că nu a obţinut achitarea integrală sau un juriu complet în toate cazurile”.

Acesta din urmă  se referă la alte acuzaţii, într-un caz separat, care-l va aduce pe Manafort în Washington în septembrie.

O parte din activităţile de fraudă ale lui Manafort s-ar fi suprapus cu timpul pe care acesta l-a petrecut în timp ce lucra la campania lui Trump.

Verdictul final a venit în a patra zi de deliberare a juriului, subliniază BBC.

Deşi procesul din Virginia nu s-au concentrat asupra contactelor din timpul campaniei ale lui Trump privind Rusia, care reprezintă punctul principal al anchetei lui Robert Mueller, condamnarea lui Manafort reprezintă o lovitură pentru Casa Albă, acesta din urmă fiind o persoană importantă, mai ales în timpul campaniei electorale din 2016.

Deocamdată Casa Albă nu a comendat verdictul, însă Trump a sugerat în urmă cu câteva zile că Manafort este „tratat mai rău” decât Al Capone, şi spune regulat despre investigaţia lui Mueller că ar fi o „vânătoare de vrăjitoare”.

În timpul procesului, procurorii au adus mai multe dovezi privind modul de viaţă luxos al lui Manafort - inclusiv fotografii ale unei haine în valoare de 15.000 de dolari. Deşi unul dintre judecători a încercat să-i ia apărarea pui Manafort spunând că „nu este o crimă să ai mulţi bani”, procurorii au subliniat că cheltuielile extravagante au fost posibile doar din cauza fraudelor bancare şi fiscale.

Manaforst a fost acuzat că s-a folosit de 31 de conturi bancare srăine în trei ţări diferite pentru a se sustrage de la plata a milioane de dolari în impozite.

Principalul martor al procurorilor a fost Rick Gates, un fost asociat al lui Manafort, care a recunoscut că a spălat sute de mii de dolari pentru acesta din urmă şi că l-a ajutat să comită crime fiscale.

Cum s-a ajuns aici şi ce înseamnă pentru Trump

În 2016, Paul Manafort a condus timp de cinci luni campania prezidenţială a lui Donald Trump şi se afla în funcţie atunci când actualul preşedinte a fost nominalizat de Partidul Republican în alegeri.

În luna octombrie a anului trecut, Manafort a fost acuzat de către avocatul special Robert Mueller, numit în poziţie de către Departamentul de Justiţie pentru a investiga un amestec presupus al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

Deşi procesul din Virginia nu a fost legat de preşedintele SUA, în timpul acestuia s-a vorbit despre consultările politice ale lui Manafort cu anumiţi politicieni pro-ruşi din Ucraina, acestea având loc dinainte ca acesta să se ocupe de campania electorală a lui Trump.

Guvernul ucrainean a descoperit că anumiţi angajaţi au promis că vor plăti peste 12 milioane de dolari în numerar lui Manafort pentru munca sa de consiliere cu fostul preşedinte Viktor Ianukovici, în timp ce era în funcţie, potrivit New York Times.

Totodată, în timpul procesului s-a susţinut că Manafort ar fi lucrat în secret pentru un miliardar rus pentru a ajuta la scopurile politice ale preşedintelui rus, Vladimir Putin în alte părţi ale fostei URSS. Manafort a negat însă această acuzaţie.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite