Fostul şef al Pentagonului consideră că NATO ar trebui să pregătească un plan în caz de conflict cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul secretar american al Apărării, Ashton Carter, a declarat, la Forumul Economic Mondial de la Davos că NATO ar trebui să elaboreze un plan de acţiune pentru eventualitatea unui conflict miliar cu Rusia.

Vorbind la o sesiune a Forumului Economic Mondial dedicat securităţii cibernetice, Ashton Carter, fostul şef al Pentagonului, a vorbit despre necesitatea ca Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească pentru un eventual conflict cu Rusia.

„Cred că este necesar ca noi şi colegii din NATO să pună la punct un plan de acţiuni militare împotriva Rusiei. De asemenea, avem nevoie de un plan în caz de invazie a statelor baltice de către „omuleţii verzi“,în caz că Moscova va recurge din nou la strategia folosirii minorităţilor naţionale“, a mai spus Carter.

De asemenea, fostul şef al Pentagonului a subliniat că după căderea Zidului Berlinului Statele Unite nu au mai considerat Rusia un adversar, dar situaţia s-a schimbat radical, fiind necesar un plan militar în cazt de conflict cu Rusia.

Germania a trimis tancuri suplimentare în Lituania

Armata germană a trimis 13 tancuri suplimentare în Lituania, într-o demonstraţie de forţă în faţa unei ameninţări militare percepute ca venind din partea Rusiei, relatează dpa.

Treisprezece vehicule blindate tip Boxer şi un vehicul blindat de recuperare au fost încărcate joi la Immendingen, sud-vestul Germaniei, pentru a ajunge cu trenul în patru zile până la baza lituaniană Rukla, a anunţat Bundeswehr-ul.

Batalionul de infanterie uşoară 292 urmează să înlocuiască trupele de infanterie mecanizată staţionate la bază. Măsura este destinată "securizării statelor baltice", a declarat comandantul Wolf Ruediger Otto.

Un total de 150 de vehicule şi 60 de containere urmează să fie transportate prin Europa ca parte a noului batalion, potrivit armatei germane.

Lituania, Estonia şi Letonia, toate foste republici sovietice, au fost alarmate de anexarea de către Rusia a regiunii Crimeea de la Ucraina în 2014.

NATO a răspuns trimiţând batalioane de 1.000 de soldaţi în fiecare dintre aceste ţări, precum şi în Polonia, în cadrul primei desfăşurări militare majore spre ţări ale fostului Pact de la Varşovia de la sfârşitul Războiului Rece.

Trupele trebuie înlocuite la fiecare şase luni, întrucât un acord între Rusia şi NATO interzice orice desfăşurare permanentă pe flancul estic al alianţei (Actul Fondator NATO-Rusia din 1997 n.r.). Marea Britanie conduce batalionul desfăşurat în Estonia, Canada pe cel din Letonia, Germania pe cel din Lituania, iar SUA comandă batalionul din Polonia.

Ministrul britanic al Apărării acuză Moscova că spionează infrastructura strategică a Marii Britanii 

În aceeaşi idee, ministrul apărării britanic, Gavin Williamnson, a acuzat Rusia că spionează infrastructura strategică a Marii Britanii în vederea unor eventuale proiecte menite să creeze „haos“ în ţară şi să cauzeze „mii şi mii de morţi“, informează AFP.

Ministrul a folosit un ton alarmist neobişnuit pentru un responsabil de rangul lui, într-un moment în care începe o nouă perioadă de evaluare a ameninţărilor la adresa ţării sale. În prezent el face presiuni pentru a obţine mai multe fonduri pentru bugetul armatei britanice.

Într-un interviu pentru Dalily Telegraph publicat joi seara, el afirmă că Rusia a făcut cercetări în ceea ce priveşte reţelele de alimentare cu electricitate ale ţării care leagă Marea Britanie şi Europa, dând de înţeles că Moscova caută să afle cum să provoace "panică" sau să atace ţara.

„Ceea ce fac ei este să se gândească la 'cum am putea noi cauza mult rău Marii Britanii, degradând economia ei, distrugându-i infrastructurile, făcând mii şi mii de morţi, şi găsind un element pentru a provoca haosul total în ţară“, a declarat ministrul britanic.

Potrivit lui Gavin Williamnson, Rusia se comportă într-un fel pe care „orice altă ţară l-ar considera total inacceptabil“.

Rusia a denunţat „fobia“ antirusească a ministrului britanic al apărării, Gavin Williamson, care - potrivit oficialilor ruşi - a „pierdut orice simţ al limitelor rezonabilului“ atunci când a acuzat Moscova de spionarea infrastructurii strategice a Marii Britanii cu scopul de a o distruge, relatează AFP.

„Se pare că în lupta sa crâncenă de a obţine bani pentru bugetul apărării, ministrul britanic a pierdut orice simţ al limitelor rezonabilului“, susţine într-un comunicat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov.

„Fobia ministrului privind o Rusie fotografiind centralele electrice sau studiind traseele gazoductelor merită un loc printre cărţile pentru copii sau în seria Monty Python“ (un show de comedie gen sketch), a spus el.

Potrivit lui Konaşenkov, ministrul britanic, pe care îl numeşte când Williams, când Wilson, încearcă prin aceste acuzaţii să „atragă atenţia asupra sa“.

„El nu este primul ministru care încearcă să câştige puncte politice speriindu-i pe britanici cu o ameninţare rusească“, a spus el, îndemnând Londra să organizeze o examinare "medicală" a politicienilor britanici.

La rândul său, Franţ Klinţevici, preşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), a apreciat că ministrul britanic al apărării a citit prea multă literatură SF.

„Un nonsens absolut. Este foarte probabil ca ministrul Gavin Williamson să fi spus aceasta sub impresiile în urma lecturii recente a romanului Războiul lumilor de H. G. Wells, care descrie invazia marţienilor în Anglia. ... lipsesc doar razele laser cu care extratereştrii distrugeau totul în jurul lor“, a afirmat Klinţevici, într-o declaraţie pentru agenţia TASS, recomandând ca astfel de cărţi să fie citite în copilărie sau în perioada adolescenţei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite