Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Fostul şef al Pentagonului şi fostul secretar al armatei terestre, acuzaţi pentru reacţia lor lentă în timpul asaltului asupra Capitoliului

4
4 Mar 2021 08:45:34
Autor: Viorica Marin
Christopher Miller, fostul şef al Pentagonului
Christopher Miller, fostul şef al Pentagonului

Doi înalţi responsabili ai Pentagonului, care fuseseră numiţi de Donald Trump, au fost acuzaţi miercuri în cursul unei audieri în Senat pentru rolul lor în răspunsul lent al forţelor de securitate la asaltul asupra Capitoliului pe 6 ianuarie, notează AFP.

Mai mulţi martori au afirmat că întârzierea de aproape trei ore şi jumătate în desfăşurarea Gărzii Naţionale a fost cauzată de faptul că puterea decizională era deţinută numai de fostul ministru interimar al apărării Christopher Miller şi de fostul secretar al armatei terestre Ryan McCarthy, doi aliaţi ai lui Donald Trump.
 
Potrivit generalului William Walker, comandantul Gărzii Naţionale din Washington, Ryan McCarthy a spus chiar că "forţa de reacţie rapidă", care era pregătită să intervină în caz de violenţe, nu putea fi desfăşurată fără unda verde din partea sa.
 
William Walker a declarat că întârzierea a însemnat că forţa nu a fost disponibilă în punctul de maxim al violenţelor care au făcut cinci morţi.
Unda verde pentru desfăşurarea Gărzii Naţionale a fost "dată în cele din urmă de către ministrul interimar al apărării şi mi-a fost transmisă de responsabilii armatei terestre la ora 17.08", a indicat William Walker în cursul unei audieri comune miercuri în faţa a două comisii senatoriale.
 
"Asta nu trebuia să dureze trei ore", a spus el. Generalul a precizat că Miller şi McCarthy nu erau disponibili pentru un apel telefonic telefon la 14:30 privind situaţia existentă.
 
Dar, a adăugat el, colaboratorii lui McCarthy care s-au alăturat apelului au spus că se opun desfăşurării Gărzii Naţionale, deoarece "au crezut că s-ar fi provocat dezordine".
 
De asemenea, au afirmat că trimiterea soldaţilor în uniformă ar stârni furia insurgenţilor, potrivit generalului Walker.
 
Robert Salesses, un înalt responsabil din Ministerul Apărării, a confirmat că Christopher Miller - numit de Donald Trump la 9 noiembrie, la aproape o săptămână după înfrângerea sa la alegerile prezidenţiale - hotărâse că decizia de a activa Garda Naţională îi revine.
 
 "Miller dorea să decidă modul în care Garda Naţională va fi utilizată în ziua respectivă", a spus el în cursul audierii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Sorin Farmache
4.03.2021, 08:57:58

Reaactie lenta dupa ce Pelosi si primarul democrat al Wasinghton au refuzat lui Trump sa trimita 10.000 de garzi nationale si dupa ce au ordonat apararii Capitoliului sa invite demonstrantii in cladire.

-5 (7 voturi)
Taica Belcu
4.03.2021, 08:58:19

Asha .. si? Care'i choza?

-6 (6 voturi)
Sorin Farmache
4.03.2021, 09:00:50

Au deschis cusca cu gibonii nebuni invitand comentatorii

-11 (11 voturi)
Index 4.2.2
4.03.2021, 18:08:02

Iar gibonii sefi ca al de tini sorinache, sarira gardul veseli si nelegati, inca!

+7 (7 voturi)
Modifică Setările