INFOGRAFIE Prima confruntare prezidenţială: Romney este stăpân pe sine. Obama, un pic prost dispus şi iritat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitt Romney şi Barack Obama
Mitt Romney şi Barack Obama

Prima din cele trei dezbateri prezidenţiale dintre Mitt Romney şi Barack Obama s-a încheiat cu victoria republicanului, arată sondajele de opinie. 67% din americani sunt de părere că Romney s-a descurcat mai bine decât preşedintele Statelor Unite, candidat democrat la alegerile din 6 noiembrie.

Analiştii şi sondajele de opinie arată că republicanul american Mitt Romney este câştigătorul primei dezbateri televizate faţă în faţă cu democratul Barack Obama.

O cercetare efectuată de CNN şi ORC International arată că 67% din americani sunt de părere că Romney s-a descurcat mai bine în duelul de 90 de minute, susţinut miercuri, cu Obama, în timp ce actualul preşedinte s-a ridicat la nivelul aşteptărilor a doar 25% din intervievaţi.

Însă aceste nu sunt singurele cifre. Rezultatele dezbaterii prezidenţiale oscilează între 46 şi 67% pentru republican şi 22 şi 25% pentru democrat. Concluzia este totuşi evidentă: Romney este învingătorul, iar Obama – învinsul.

Comentatorii au declarat că fostul republican al statului Massachusetts dadea impresia că este mai stăpân pe situaţie decât liderul american, care părea ezitant, deşi popularitatea sa a crescut în ultimele săptămâni în statele declarate iniţial neutre.

„Nu cred că există nici cea mai mică îndoială (...) Romney a câştigat”, a afirmat G. Terry Madonna, de la Franklin and Marshall College, care a urmărit dezbaterile prezidenţiale americane începând din 1960. „A fost mai dinamic, fără să fie provocator sau combativ”, a precizat expertul, citat de CNN.

În schimb, Obama, care s-a izolat timp de două zile pentru a se pregăti, a părut „un pic prost dispus şi iritat, nu a părut să stea la pândă, nu l-a atacat prea tare pe Romney”, a remarcat Clyde Wilcox, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Georgetown.

Analistul Mark Mardell de la BBC susţine că Mitt Romney ar putea câştiga cursa pentru Casa Albă, dacă diferenţele procentuale în ceea ce priveşte susţinerea populaţiei continuă să se diminueze şi dacă republicanul face un ultim efort în campania electorală. Pe de altă parte, dacă aceste diferenţe nu oscilează semnificativ, republicanul intră cu şanse slabe în cursa din 6 noiembrie.

Alegeri SUA 2012

Barack Obama şi Mitt Romney s-au înfruntat miercuri seară asupra planurilor lor fiscale în vederea relansării economiei şi privind asigurările pe caz de boală, în cadrul primei dezbateri televizate, la Denver (Colorado), cu cinci săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale.

Obama a declarat că direcţia fiscală lui Romney este centralizată, pornind de sus în jos pe nivelurile economice, şi că este un fel de reinventare a focului, pentru că se aseamănă prea mult cu politica predecesorului său, George W. Bush. Obama a criticat şi politica de reducere a impozitelor propusă de Romney.

„Problema este că dacă scădeţi nivelul de impozitare aşa cum descrieţi, domnule guvernator, nu va fi posibil să identificaţi suficiente cote şi nişe fiscale care afectează doar persoane cu venituri mari, pentru a împiedica creşterea deficitului”, a declarat Obama.

La rândul său, Romney l-a acuzat pe preşedinte de atacuri „inexacte” cu privire la proiectul său şi a apreciat că „în cazul anumitor legi adoptate în cursul mandatului de preşedinte, am observat reglementări excesive, iar economia a suferit din cauza lor”. El a recunoscut, totuşi, că „reglementarea este esenţială”.

Republicanul a insistat mai ales asupra datelor care, în opinia sa, arată incompetenţa preşedintelui în exerciţiu în materie de economie, în special deficitul bugetar care a rămas superior sumei de 1.000 de miliarde de dolari americani, în pofida promisiunilor lui Obama de a-l reduce la jumătate.

„Atunci când am intrat în Biroul Oval, aveam un deficit de peste 1.000 de miliarde care mă aştepta deja. Şi ştim de unde venea”, a atras atenţia Barack Obama. El a făcut referire la predecesorul său republican George W. Bush, dar nu i-a rostit numele, mulţumindu-se să precizeze că existau „două războaie plătite pe credit şi două dispozitive de cadouri fiscale care nu erau finanţate”.

Romney, care a trecut cu vedere remarca precedentă, şi-a menţinut atenţia asupra politicii fiscale a lui Obama. În opinia republicanului, aceasta are în vedere reduceri de taxe aplicate veniturilor bogaţilor, fapt care nu va stimula economia aşa cum speră în zadar liderul democrat, de patru ani încoace.

„Viziunea preşedintelui este similară cu ceea am văzut în cei patru ani de mandat, şi anume: cheltuind mai mult, impozitând mai mult, reglementând mai mult, oferind reduceri de taxe bogaţilor ar putea merge economia. Nu asta este soluţia pentru America”, a declarat Romney.

Romney nu susţine reducerea impozitelor pentru americanii bogaţi şi consideră că Obama i-a înţeles greşit planul fiscal din platforma de campanie.

Soluţii concrete pentru redresarea economică nu s-au întrezărit în miercuri seara, miza dezbaterii fiind care dintre cei doi are mai mare credibilitate în faţa publicului. Comentatorii au căzut de acord că Romney a fost câştigătorul serii.

„Mitt Romney s-a descurcat mult mai bine... a fost un pic mai agresiv decât preşedintele”, a declarat consultantul şi strategul democrat Donna Brazil, citată de ABC News.

Editorialistul republican George Will de la „Washington Post” a precizat că reprezentaţia lui Romney „a oprit criza din sondaje să se adâncească”.
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite