Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Proteste violente în SUA. Armata a sosit să apere Casa Albă

8
2 Jun 2020 11:03:39
Autor: Viorica Marin
Camioane încărcate cu soldaţi pe Pennsylvania Avenue, în apropiere de Casa Albă
Camioane încărcate cu soldaţi pe Pennsylvania Avenue, în apropiere de Casa Albă

Vehicule militare de peste 10 metri, pline cu soldaţi, au fost surpinse în apropiere de Casa Albă, relatează CNN. Acestea au fost văzute pe Pennsylvania Avenue. Generalul Mark Milley, şeful Statul Major Interarme american, a fost văzut plimbându-se pe străzi luni seara la Washington pentru a observa situaţia, în timp ce o noapte de noi proteste violente cuprindeau oraşul.

 
Desfăşurarea de forţe militare are loc în contextul în care preşedintele american Donald Trump a cerut fermitate guvernatorilor şi a ameninţat că va dispune intervenţia armatei pentru a pune capăt revoltelor care au izbucnit după moartea lui George Floyd. 
 
Mai multi oficiali ai Pentagonului au declarat pentru CNN că situaţia actuală nu necesită desfăşurarea de trupe militare. Ei spun că guvernatorii ar trebui să vină cu argumente solide pentru a primi atfel de forţe. Ei au amintit şi de legile care interzic armatei să îndeplinească rolul de aplicare a legii  pe teritoriul Statelor Unite. "Nu cred că ar trebui să punem militarii ăn situaţia de a asigura protecţia oamenilor în interiorul ţării, rolul lor fiind de a apăra Statele Unite de inamicii din exterior", a spus generalul Thomas Carden.
 
Generalul Mark Milley, şeful Statul Major Interarme american, a fost văzut plimbându-se pe străzi luni seara la Washington pentru a observa situaţia, în timp ce o noapte de noi proteste violente cuprindeau oraşul, potrivit dpa.

"Am depus un jurământ de credinţă Constituţiei Statelor Unite... pentru a proteja drepturile fiecăruia şi asta este ceea ce facem", a declarat Milley pentru dpa.
 
"Avem Garda Naţională DC aici şi sunt aici doar pentru a vedea cât de bine se descurcă, asta este tot", a adăugat generalul Milley.
 
Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni că va desfăşura armata, dacă statele nu reuşesc să restabilească ordinea rapid.
 
Donald Trump se confruntă cu cele mai grave dezordini civile din mandatul său, în timp ce sute de mii de americani protestează împotriva brutalităţii poliţiştilor, rasismului şi a inegalităţilor sociale, exacerbate de criza generată de COVID-19, notează AFP. 
 

Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, Joe Biden, l-a acuzat luni pe preşedintele republican Donald Trump că foloseşte armata "împotriva americanilor" şi gaze lacrimogene împotriva "manifestanţilor paşnici" pentru o operaţiune de comunicare, relatează AFP.
 
"El foloseşte armata americană împotriva americanilor. El lansează gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor paşnici şi trage cu gloanţe de cauciuc. Pentru o fotografie", a scris într-o postare pe Twitter fostul vicepreşedinte american după vizita lui Donald Trump la o biserică din apropierea Casei Albe.
 
"Pentru copiii noştri, pentru însuşi sufletul ţării noastre, trebuie absolut să-l învingem. Dar cred ferm că putem să o facem doar împreună", a spus în continuare Joe Biden, 77 de ani, care îl va înfrunta pe miliardarul republican de 73 de ani la urne la 3 noiembrie.
 
La o săptămână după moartea la Minneapolis a lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani, asfixiat de un poliţist alb, Washington, New York, Los Angeles şi alte zeci de alte oraşe americane şi-au întărit măsurile de securitate după violenţele care au cuprins SUA.
 

Într-o scurtă alocuţiune, Donald Trump a anunţat luni seara desfăşurarea a "mii de soldaţi bine înarmaţi" şi poliţişti la Washington, catalogând drept o "ruşine" tulburările din ajun în capitala federală.
 
În timp ce el se exprima în grădinile de la Casa Albă, care arăta ca o tabără sub asediu, poliţia a efectuat tiruri cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii adunaţi în exteriorul clădirii.
 
Obiectivul era de-a elibera calea spre biserica Sf.Ioan, clădire emblematică din apropiere care a fost avariată duminică seara. Preşedintele s-a deplasat pe jos până acolo, înconjurat de membri ai cabinetului său, pentru a se lăsa fotografiat la faţa locului cu o Biblie în mână.
 
Joe Biden a denunţat de mai multe ori moartea lui George Floyd şi "rasismul instituţional" care erodează, în opinia sa, Statele Unite. Dar el a lansat totodată un apel la calm şi a condamnat violenţele. 
 
Preşedintele Donald Trump s-a angajat luni să restabilească ordinea într-o ţară afectată de revolte, ameninţând că va desfăşura armata dacă nu se pune capăt violenţei în oraşele americane, informează AFP.
 
La o săptămână după moartea George Floyd, afro-americanul în vârstă de 46 de ani asfixiat de un ofiţer de poliţie alb în Minneapolis, New York, Los Angeles şi zeci de alte oraşe americane şi-au consolidat măsurile de securitate, decretând sau extinzând interdicţiile de circulaţie pe timpul nopţii.
 
Ca răspuns la aceste tulburări sociale, preşedintele Donald Trump a anunţat luni pe un ton marţial desfăşurarea a "mii de soldaţi puternic înarmaţi" şi de poliţişti la Washington pentru a pune capăt "revoltelor" şi "jafurilor".
 
Liderul de la Casa Albă a declarat că tulburările din capitala federală sunt "o ruşine".
 
Apelând la guvernatori ca să acţioneze rapid şi ferm pentru a "domina străzile" şi a întrerupe spirala violenţelor, preşedintele american a lansat următorul avertisment: "Dacă un oraş sau un stat refuză să ia deciziile necesare pentru a apăra viaţa şi proprietatea locuitorilor săi, voi desfăşura armata americană pentru a rezolva rapid problema în locul lor ", Trump denunţând, în context, acte de "terorism intern".
 
În timp ce preşedintele făcea declaraţii în grădina Casei Albe, care avea aerul unei tabere fortificate, poliţia trăgea cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii adunaţi în faţa complexului prezidenţial. Obiectivul poliţiştilor era acela de a elibera spaţiul ce duce spre Biserica Sfântul Ioan, o clădire emblematică din apropiere degradată duminică seara şi unde preşedintele american s-a deplasat pe jos, înconjurat de membri ai cabinetului său, pentru a face o poză cu o Biblie în mână.
Luni, metropola New York a anunţat dublarea forţelor de poliţie şi interdicţie de circulaţie între orele 23:00 luni şi 05:00 marţi.
 
De la Boston la Los Angeles şi de la Philadelphia la Seattle, mişcarea de protest a fost în mare parte paşnică în timpul zilei, dar au fost provocate şi incendii nocturne şi distrugeri pe scară largă.
 
Nici demiterea agentului de poliţie vinovat Derek Chauvin, nici arestarea sa ulterioară nu au calmat spiritele. Dimpotrivă: protestele s-au răspândit în cel puţin 140 de oraşe americane.
 
Pentru a stăpâni confruntările în care s-au amestecat manifestanţi, infractori şi forţe anti-revoltă, soldaţii Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în mai mult de 20 de oraşe americane, într-un climat de tensiune nemaiîntâlnit din anii 1960.
 
Această reacţie de securitate de amploare a fost însoţită de utilizarea vehiculelor blindate, a gazelor lacrimogene şi a gloanţelor de cauciuc.
 
Chicago, Denver, Los Angeles, Salt Lake City, Cleveland, Dallas şi Indianapolis au impus restricţii de circulaţie. La Washington, instaurarea stării de asediu a fost prelungită luni începând cu ora 19:00, iar în Los Angeles, de la ora 18:00.
 
Manifestările împotriva brutalităţii poliţiştilor şi a rasismului în SUA au avut loc, la sfârşitul săptămânii în Marea Britanie, Germania, Canada şi luni în Noua Zeelandă. Tot luni, mii de oameni s-au adunat la Dublin şi Amsterdam şi câteva zeci la Paris. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Gabriel din Bugeac
2.06.2020, 11:36:55

Începu ii promițător, armata pe străzi, îmi place la nebunie ce vad.. sper sa se lase cu multe împușcături, tancuri, americani pe străzi care sa se bata cu armata.. să vedem un adevărat război civil.. SUA "ie" number one !

0 (4 voturi)
Kongo-Müller
2.06.2020, 12:18:04

Te contrazic un pic. Un razboi civil nu aduce nimanui avantaje. Ar muri multi oameni nevinovati. USA are nevoie de un Presedinte "normal la cap" care sa readuca liniste si stabilitate. Sunt destule tari pe harta lumii care au trecut prin situatii si mai grele, din cauza unor "revolutii" provocate de USA & Israel. Acum i-au ajuns blestemele si au vazut si ei cum este. Varianta perfecta ar fi daca situatia s-ar calma rapid si fara multe victime, bufonul incompetent ar pleca definitiv undeva departe, si la putere ar ajunge un om rational care sa fie respectat si sa nu se razboiasca cu tot globul. Din pacate, Joe Biden nu pare sa fie omul potrivit.

+1 (1 vot)
Gabriel din Bugeac
2.06.2020, 12:31:47

Vreau sa vad ce-am văzut în Kiev, vreau să vad ce-am văzut la sirieni, să treacă prin ce-au trecut rușii odată cu instaurarea bolșevismului.. și știm foarte bine de cine a fost instaurat, sponsorizat, cine erau bolșevicii, ce religie aveau.. așa vreau sa vad și în SUA !

Kongo-Müller
2.06.2020, 12:43:36

Gabriel problema este ca tot aia mici sufera si vor muri. Cei mari schimba peste noapte taberele si raman la putere.

+1 (1 vot)
Kongo-Müller
2.06.2020, 12:08:51

Trump seamana mult cu dictatorii africani de genul, Mobutu, Idi Amin, Bokassa ! Se inconjoara cu multi soldati care sa-l apere, se lafaie in lux si da declaratii care arata ca nu mai are contact cu realitatea. In acelasi timp, poporul sau trece prin cea mai grea criza de aproape 100 ani. Mai lipseste doar sa-si puna o uniforma colorata si bombastica, incarcata cu multe decoratii lucioase. Poate ca-i imprumuta una fratele lui nordcoreean, Kim.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)