LIVE VIDEO/ FOTO Zi de doliu naţional şi funeralii de stat în SUA pentru George H.W. Bush

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funeralii nationale pentru Bush senior FOTO EPA-EFE
Funeralii nationale pentru Bush senior FOTO EPA-EFE

George H.W. Bush, cel de-al 41-lea preşedinte al Statelor Unite, este condus miercuri pe ultimul drum. Fostul preşedinte republican va fi înmormântat în Texas, în spatele bibliotecii care îi poartă numele, alături de soţia sa.

GALERIE FOTO

Într-un context politic tensionat, dominat de o luptă acerbă între actuala conducere republicană de la Casa Albă şi adversarii ei democraţi, americanii îşi iau adio miercuri de la fostul lor preşedinte George H.W. Bush, decedat vineri în Houston (Texas) la vârsta de 94 de ani.

Liderul de la Casa Albă Donald Trump a decretat doliu naţional pentru miercuri şi a redenumit temporar avionul prezidenţial Air Force One în Misiunea Specială Aeriană 41. Acest avion a transportat luni sicriul cu trupul neînsufleţit al lui George H.W. Bush de la Houston la Washington pentru a fi depus la Capitoliul SUA.

Mii de oameni s-au recules în faţa sicriului lui Bush senior. Un moment emoţionant a fost oferit de fostul senator şi candidat al republicanilor la preşedinţie Bob Dole. La 95 de ani, Dole a ţinut să se ridice din scaunul cu rotile cu ajutorul căruia se deplasează şi să-l omagieze din picioare pe fostul său coleg.

Bob Dole omagiindu-l din picioare pe Bush senior FOTO Twitter @jgm41

Bob Dole ridicându-se în picioare pentru a-l omagia pe Bush senior FOTO Twitter @jgm41

Cei doi au reprezentat în politica americană o generaţie care a cunoscut Al Doilea Război Mondial. La 12 iunie 1942, a doua zi de la susţinerea Bacalaureatului, George H.W. Bush s-a angajat în US Navy ca pilot militar. A efectuat 58 de misiuni aeriene în Oceanul Pacific, fiind doborât şi salvat de patru ori. A fost doborât ultima dată de japonezi la 2 septembrie 1944 şi salvat de submarinul USS Finback.  După acest incident, a fost trimis acasă. La rândul său, Bob Dole a luptat în Italia ca ofiţer de infanterie. Rănit de două ori, a stat 39 de luni în spital şi a rămas cu sechele pe viaţă. „Pur şi simplu incredibil. Vă mulţumesc, domnule senator Dole“, a reacţionat faţă de acest gest Jeb Bush, cel de-al doilea fiu al lui Bush senior şi soţiei sale Barbara, decedată la 17 aprilie anul acesta la vârsta de 92 de ani.

Prinţul Charles, cancelarul german Angela Merkel, regele Iordaniei Abdullah al II-lea şi regina Rania, preşedintele polonez Andrzej Duda însoţit de Lech Walesa şi alţi demnitari străini şi-au confirmat prezenţa la Catedrala Naţională din Washington.

Ceremonia a început la ora locală 11.00 (18.00, ora României), în prezenţa lui Donald şi Melaniei Trump şi a familiei Bush, inclusiv a lui George W. Bush, fiul cel mare şi al 43-lea preşedinte al Statelor Unite.

Actualul lider al Casei Albe i-a adus un omagiu luni seara predecesorului său, chiar dacă acesta din urmă a afirmat că nu a votat pentru el la alegerile din 2016. În tăcere, Trump şi soţia sa au intrat în rotonda Capitoliului, iar în faţa sicriului preşedintele american a executat un salut militar. 

Trump omagiu Bush EPA EFE

Donald Trump făcând un salut militar în faţa sicriului lui George H.W. Bush FOTO EPA-EFE

„George H.W. Bush a dus o viaţă care încarnează ceea ce America are cu adevărat extraordinar“, a scris Trump într-un mesaj adresat luni Congresului. „Hotărât în timpul războiului, preşedintele Bush a fost mărinimos pe timp de pace“, a subliniat el.

La funeralii au venit şi foştii preşedinţi democraţi Jimmy Carter, Bill Clinton şi Barack Obama.

După ceremonia din Catedrala Naţională din Washington, trupul neînsufleţit al lui Bush senior va fi dus în Texas. O slujbă a avut loc la biserica episcopală St. Martin din Houston, după care sicriul a fost dus cu trenul la campusul universităţii A&M din Texas, unde se află biblioteca prezidenţială George Bush. Bush senior a fost înhumat în spatele acestei clădiri, alături de Barbara şi fiica lor Robin, care a murit la doar trei ani de leucemie.

Potrivit lui James Baker, secretarul de Stat al SUA din perioada 1989-1993, George H.W. Bush a purtat ultima sa discuţie cu fiul său cel mare, căruia i-a spus că îl iubeşte.

Provenind dintr-o familie bogată din New England, George H.W. Bush şi-a condus ţara din 1989 până în 1993, la sfârşitul Războiului Rece şi în Primul Război din Golf. În 1992, a pierdut realegerea în faţa lui Bill Clinton. Fiu de senator, fost ambasador în China, fost director al CIA şi fost vicepreşedinte al SUA în mandatele lui Ronald Reagan (1981-1989), Bush senior a întreţinut relaţii bune cu succesorii săi democraţi.

„Faptul că a putut să traverseze liniile partizane şi că a făcut-o cu atâta graţie, mai ales după preşedinţia sa, mă inspiră cu adevărat. Aceasta este o lecţie pe care administraţia“ lui Donald Trump „ar putea să o înveţe cu siguranţă“, a comentat, pentru AFP, o vizitatoare, Kim Frinzell, citată de AFP.

Bush senior alaturi de sotia sa Barbara si fiul sau George junior FOTO EPA-EFE

George H.W. şi soţia sa aplaudându-l pe fiul lor lor cel mare, George Walker Bush FOTO EPA-EFE

Simpatizanţii săi insistă totodată asupra bilanţului său în materie de politică externă.

În cei patru ani petrecuţi la Casa Albă, Bush senior a asistat la căderea Zidului Berlinului şi la destrămarea Uniunii Sovietice. A negociat Acordul de liber schimb nord-american şi două tratate privind reducerea armelor nucleare.

Totodată, a respins în 1990 din Kuweit forţele invadatoare ale fostului dictator irakian Saddam Hussein. Potrivit americanilor, acesta este de ultimul război câştigat de ţara lor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite