Generalul SUA Philip Breedlove, despre motivul agresivităţii Rusiei: ce are NATO şi n-are China INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Philip Breedlove a fost trei ani comandantul forţelor aliate NATO în Europa FOTO: Middle East Institute
Generalul Philip Breedlove a fost trei ani comandantul forţelor aliate NATO în Europa FOTO: Middle East Institute

Fost comandant al forţelor aliate din Europa, generalul Philip Breedlove, a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre strategiile care trebuie găsite pentru zona Mării Negre, despre importanţa României în această zonă şi despre ambiţiile Rusiei privind Europa de Est.

Absolvent al Georgia Institute of Technology în 1977, generalul Philip Breedlove (65 de ani) a activat peste trei decenii în cadrul Forţelor Aeriene Americane, unde a îndeplinit mai multe funcţii de conducere. Între 14 ianuarie 2011 şi 27 iulie 2012 a fost adjunct al Şefului Statului Major al Forţelor Aeriene Americane. Între 10 mai 2013 şi 11 martie 2016 a fost comandantul suprem al forţelor aliate NATO în Europa.

Generalul american în rezervă Philip Breedlove, fost comandant suprem al forţelor aliate NATO în Europa este şi cel care, în timpul administraţiei Barack Obama, a contribuit la dezvoltarea strategiei pentru flancul estic al NATO.

Breedlove conduce în prezent Frontier Europe, divizie a Middle East Institute, a cărei activitate este concentrată exclusiv pe Marea Neagră şi care este formată din cercetători care scriu despre această regiune.

Generalul Philip Breedlove are un master în Tehnologie Aerospaţială la Arizona State University şi un alt master în Securitate Internaţională la National War College. Generalul Philip Breedlove face parte în prezent şi din Consiliul Consultativ al Georgia Tech, unde este profesor emerit.

De ce sunteţi de părere că flancul est-european este de o importanţă vitală pentru NATO, Europa şi la nivel global?

Naţiunile din flancul de Est al Europei arată lumii că libertatea este importantă şi că abilitatea naţiunilor suverane de a lua decizii suverane merită apărată.

Ţările din Europa de Est sunt ţări foarte importante ce au ales democraţia în locul cleptocraţiei. În plus, ţările din această zonă au economii în creştere ce ne fac mai puternici împreună.

„Rusia continuă să militarizeze teritoriile ocupate”

De ce este important să avem o strategie pentru Marea Neagră şi cum ar trebui elaborată această strategie?

Zona Mării Negre este o regiune dificilă. Rusia, oponentul nostru din nord-est, a folosit forţa militară de trei ori din 2008 pentru a schimba graniţele recunoscute internaţionale. Iar Rusia continua să militarizeze teritoriile ocupate.

Consiliul Naţional de Securitate al S.U.A. ar trebui să coordoneze strategia pentru Statele Unite şi să lucreze pentru a alinia această stategie cu aliaţii NATO.

Ce este greşit în relaţia dintre Europa de Est şi Rusia?

Multe dintre ţările est-europene au fost sub influenţa/ocupaţia Uniunii Sovietice şi s-au eliberat…. Multe şi-au declarat independenţa din acea strânsoare. Dorinţa ţărilor din regiune de a rămâne libere şi independente este puternică. Cu toate astea, aceste ţări realizează şi că Rusia a invadat Georgia o dată şi Ucraina de două ori.

Cum ar putea fi explicată atitudinea agresivă a Rusiei faţă de NATO şi Uniunea Europeană?

Când Vladimir Putin se uită în estul său, vede o China puternică ce poate face faţă naţiunilor „unu-contra-unu”. Asta ar vrea Putin să vadă când se uită în vest. Dar când Vladimir Putin se uită în Vest, vede Uniunea Europeană şi NATO şi este forţat să aibă de-a face cu naţiuni cu aceleaşi mentalităţi şi care au valori foarte diferite faţă de cele ale sale.

„România, un avanpost puternic în regiunea Mării Negre”

Cât de important este în opinia dumneavoastră rolul României în regiunea Mării Negre?

România are un rol de frunte în aducerea interacţiunii şi suportului militar al NATO şi SUA la Marea Neagră. Oameni cu minţi strălucite precum ministrul Ciucă au poziţionat România ca un avanpost puternic în regiunea Mării Negre.

Cum ar trebui să răspundă Vestul privind ambiţiile Rusiei legate de controlul Europei de Est?

Înainte de toate noi în NATO trebuie să rămânem fermi în angajamentul nostru de apărare colectivă. În al doilea rând, naţiunile din Vest şi partenerii de pe glob trebuie să fie foarte atente legat de intenţiile Rusiei faţă de democraţiile din Europa de Est.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Curtis Scaparotti, nominalizat de Obama pentru a-i succeda lui Philip Breedlove în funcţia de comandant suprem al NATO în Europa

Foşti şefi ai CIA şi NATO se întâlnesc la Bucureşti pentru a discuta despre securitate

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite