Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

George Clooney: Rasismul este pandemia Americii

9
3 Jun 2020 09:51:43
Autor: News.ro
George Clooney FOTO Reuters
George Clooney FOTO Reuters

Actorul George Clooney susţine, într-un eseu publicat în Daily Beast, că este nevoie de o „schimbare sistematică” a modului în care sunt aplicate legea şi justiţia penală în SUA şi că este necesară o acţiune urgentă pentru a combate „pandemia” de rasism din ţară.

„Nu este nicio îndoială că George Floyd a fost ucis. Am privit cum şi-a dat ultima suflare în mâinile a patru poliţişti”, a scris el. 
 
Clooney a lăudat „reacţia sfidătoare” a milioane de oameni din lume care au luat parte la demonstraţii în ultima săptămână. 
 
„Nu ştim când se vor diminua aceste proteste. Ne rugăm şi sperăm că nimeni altcineva nu va fi ucis. Dar mai ştim şi că foarte puţine se vor schimba. Furia şi frustrarea pe care le vedem încă o dată pe străzile noastre reprezintă un memento al cât de puţin am crescut ca ţară de la păcatul nostru strămoşesc al sclaviei. Aceasta este pandemia noastră. Ne infectează pe toţi şi, după 400 de ani, nu am găsit încă un vaccin”. 
 
Actorul în vârstă de 59 de ani a făcut apel la oameni să îl înlăture pe Donald Trump din funcţie la următoarele alegeri prezidenţiale, programate în toamna acestui an. 
 
„Avem nevoie de factori de decizie şi de politicieni care reflectă imparţialitate minimă faţă de toţi cetăţenii, în mod egal. Nu de lideri care alimentează ura şi violenţa. Şi există un singur mod în ţara asta de a aduce o schimbare de durată: Votul”.
 
George Floyd, bărbat de culoare din Minneapolis, a fost ucis pe 25 mai. Patru poliţişti au fost concediaţi şi doar unul a fost pus sub acuzare - Derek Chauvin, care a îngenuncheat pe gâtul lui Floyd timp de aproximativ 9 minute, este acuzat de crimă de gradul trei şi ucidere din culpă de gradul doi.
 
Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota, a recunoscut recent că vede moartea lui Floyd ca pe o crimă şi că ar vrea să îi vadă şi pe ceilalţi trei poliţişti acuzaţi.
 
O autopsie independentă arată că bărbatul a murit în urma asfixierii.
 
Moartea lui a stârnit un val de proteste în mai multe oraşe din Statele Unite, dar şi manifestaţii de solidaritate în Europa.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Comandor Gherghisan
3.06.2020, 10:16:42

Luati negrii, duceti-i inapoi in Africa si s-a sfarsit rasismul!

-2 (2 voturi)
Paula Berkman
3.06.2020, 12:30:39

Conform acestei propuneri si dvs ar trebui sa fiti mutat in Africa fiindca aveti sange de negru.Noi toti avem pentru ca in Africa au aparut primii oameni.Din pacate,dvs aveti nu pielea neagra ci inima si mintea multe mai intunecate.Asta se vede in toate comentariile dvs.Sincer,va compatimesc.

Kongo-Müller
3.06.2020, 11:48:48

Un actor excelent, un om cu influenta. Sper sa scoata si mai multi oameni in strada. Sa demonstreze neintrerupt, pana scapa lumea libera de Donald "Caligula" Trump.

0 (2 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
3.06.2020, 12:05:36

@Kongo Nu sunt deloc de acord cu ce zici. Adica sa se darame totul in SUA, pana scapa lumea de Trump. Culmea este ca datorita luptelor de strada, Trump a crescut in sondaje ! Ai sa aflii asta si din presa romaneasca.

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
3.06.2020, 12:00:32

Am citit foarte atent ce spune Clooney pentru ca mi-a placut întotdeauna. M-am ingrozit! Asta este dusmanul statului, e un pericol social. Are acelasi discurs al segmentului "CULT", neocomunist. In plus, ca si teroristii care iti arunca copii in fata ca apoi sa te acuze de crima, arunca in carca americanilor "păcatul strămoşesc al sclaviei". Adica nu mai ai scapare. Stai in banca ta si sa nu ridici vocea niciodata contra minoritatii, indiferent ce face! Apoi in "cainosenia lui" aplica o lovitura sub centura: "este nevoie de o schimbare sistematică a modului în care sunt aplicate legea şi justiţia penală în SUA". Adica loveste in partea cea buna si respectata a "sistemului american" - justitia. Nu exista justitie perfecta in afara Celui de Sus, dar cea americana a fost si este un reper in lumea asta imperfecta.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)