Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Gruparea extremistă din SUA Proud Boys a fost catalogată ca „entitate teroristă” de către autorităţile din Canada

20
26 Jan 2021 10:27:43
Autor: Iulian Bîrzoi
Liderul Proud Boys Enrique Tarrio la un marş din Washington FOTO EPA-EFE
Liderul Proud Boys Enrique Tarrio la un marş din Washington FOTO EPA-EFE

Gruparea de extremă dreapta din SUA Proud Boys a fost catalogată drept „entitate teroristă” de către autorităţile din Canada, în urma unei moţiuni aprobate de parlamentul ţării. Gruparea s-a remarcat prin suportul arătat fostului preşedinte Donald Trump din partea unor membri, dar şi prin faptul că a fost prezentă la asaltul Capitoliului la Washington pe 6 ianuarie.

Guvernul canadian a informat recent că agenţiile sale de securitate supraveghează îndeaproape această organizaţie şi strâng dovezi pentru a sprijini înscrierea grupului pe lista sa neagră.

„Astfel de liste trimit un mesaj clar, şi anume că niciodată Canada nu va tolera actele de violenţă. Atunci când o entitate este înscrisă pe listă, instituţiile financiare îi blochează activele”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministrului securităţii publice Bill Blair, conform AFP.

Moţiunea adoptată de Camera Comunelor canadian îndeamnă guvernul lui Justin Trudeau „să utilizeze toate mijloacele la dispoziţia sa pentru a răspunde la proliferarea grupurilor pline de ură ale adepţilor supremaţiei rasei albe începând cu desemnarea imediată a Proud Boys ca entitate teroristă” în Canada.

Membri ai Proud Boys, grup fondat de un canadian care ulterior s-a delimitat de el, s-au aflat în număr mare printre partizanii lui Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington pe 6 ianuarie. Cu câteva zile mai devreme, liderul acestei miliţii americane, Enrique Tarrio, a fost arestat. În Canada, cinci membri ai grupului aparţinând Marinei regale canadiene au fost chemaţi la ordine pentru că au întrerupt o ceremonie autohtonă la Halifax, în Noua Scoţie, în 2017.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

UnuldinVancouverCanada
26.01.2021, 10:33:07

Aviz amatorilor !

+7 (17 voturi)
Ce ar spune Isus
26.01.2021, 10:38:57

Pai si ce face acum porcus euxinus, ca el tot isi dorea sa devina membru? Ce face spaima vitelor? nihil sine deo? Ce stire teribila pentru ei.

+11 (21 voturi)
Ţepeş
26.01.2021, 10:49:46

Extrema dreaptă e nașpa. Extrema stângă e de treabă.

-12 (20 voturi)
Coatesc Chris
26.01.2021, 11:16:25

Du-te nene si lasa-ne cu , Canada ta . acum esti catalogat ,, extremist de dreapta ,, daca nu esti pe dos adica homalau , lesbianca , negrotei islamist salbatic , transexual , pedofil , etc . Aceasta grupare NU ESTE ,,TERORISTA ,, CI SUNT PATRIOTI ALBI NATIONALISTI . Guvernul canadei este cu capul ca si senilul bolnav si scelerat de Bideu de la Washington acum nou venit .

-12 (22 voturi)
Stefan din Nord
26.01.2021, 10:59:16

Hoardele de negri ce au vandalizat USA sunt frecventabili ? Ce plus valoare aduc USA drogatii aia stau pe ajutoare sociale sugand vlaga poporului american muncitor ?

-9 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările