FOTO Halloween - ce, cum şi de ce?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazin din Statele Unite cu produse Halloween
Magazin din Statele Unite cu produse Halloween

Şi a venit iar acea perioadă a anului în care, cu mic şi cu mare, ne îmbrăcăm în costume haioase sau înfricoşătoare petrecând câteva ore bune în compania celorlalţi având un singur scop: să ne simţim bine. Da, de Halloween lumea se simte bine. Cel puţin în Statele Unite.

Ştiu, e o sărbătoare „creepy” cum ar zice americanii, adică o sărbătoare bizară, morbidă şi care este comercializată la maximum (cum e şi sărbătoarea din opoziţie, Crăciunul adică, laolaltă cu Valentine's Day). 

  

În România s-a importat această sărbătoare de când porţile grele ale comunismului au căzut, beneficiind şi de un stimul autohton: legenda lui Dracula dar şi ziua morţilor (castelul Bran este o destinaţie de top pentru cei care sărbătoresc Hallowwen-ul, mai ales turişti străini). 

Contrar credinţei generale, sărbătoarea nu a originat în Statele Unite, ea fiind importată la rândul ei acolo mult mai târziu (secolul 19, odată cu imigrarea masivă a irlandezilor şi scoţienilor). 

  

Halloween, după părerea unor scolastici, originează din obiceiurile celtice (popor vechi din în zona Marii Britanii - cu răspîndire europeană înainte de venirea romanilor şi germanilor), obiceiuri care aveau şi ele origini păgâne. 

Alţii i-au detectat originile în festivalul roman al morţilor numit Parentalia.  

Cert e că ceea ce este acum Halloween a avut şi o puternică influenţă creştină, în creştinism fiind cunoscută sărbătoarea All Hallows' Day (All Saints - ziua tututor sfinţilor) în care se onorau sfinţii şi se spuneau rugi pentru sufletele celor proaspăt morţi care încă nu au ajuns în rai. Sărbătoarea tuturor sfinţilor a fost introdusă în anul 609, May 13. Mai târziu, 835, a fost schimbată cu 1 Noiembrie din intiativa papei Grigore IV. Începând cu secolul 12 a devenit o sărbătoare generalizată în Europa acelei vremi. Chiar şi în România s-a sărbătorit si se sărbătoreşte ziua morţilor pe 1 Noiembrie. 

Odată cu raspindirea creştinismului în lume această sărbătoarea a urmat aceeaşi cale, ajungând prin Asia şi America de Sud şi mai apoi în America de Nord. 

Dar a fost Statele Unite care a adus Halloween-ul la stadiul de celebritate mondială şi de aici concluzia, greşită, că e sărbătoare americană. 

În România se sărbătoreşte acum şi Halloween-ul (mai ales de cei din oraşele mari) cât şi Ziua Morţilor (mai ales în zonele rurale).  

Aş putea spune că Halloween-ul, ca şi Thanksgiving şi Valentine's Day, este o sărbătoare importată în România începând cu perioada în care a intrat pe piaţă ProTV-ul, el fiind primul post care le-a adus în faţa românilor  (nici nu e de mirare, MediaPro având acţionari americani). La noi şi-a pierdut orice conotaţie religioasă şi e doar prilej de distracţie prin costumaţie. 

  

 În ziua de azi şi în SUA sărbătoarea probabil şi-a pierdut vechea menire religioasă (eu nu ştiu pe nimeni să-i dea latură religioasă) devenind o una mai puţin sobră şi mai mult comercială. Adulţii cât şi copii găsesc în Halloween un prilej în care pot să-şi pună în practică unele fantezii în materie de role-playing. În această zi, lumea practic se joacă. În 2013 în jur de 150-160 milioane de americani sunt aştepţi la această mare joacă (170 milioane anul trecut), cheltuind o medie de $75/persoană (în jur de 6,9 miliarde de dolari în vânzări). 

  

Concluzia e: nu luaţi prea în serios această sărbătoare, chiar dacă e de import. Distraţi-vă

  

Am făcut un mic sondaj de opinie în rândul unor români care trăiesc în Statele Unite încercând să aflu părerile lor despre această sărbătoare. 

  

Mai jos aveţi opiniile lor (unele fotografii din galeria de sus sunt furnizate de ei cât şi de mine). 

Anca Mădălina Adumitroaie (California) 

Auzisem despre Halloween din copilărie, însă în România  sărbătoarea era, mai ales în vremea copilăriei mele, asociată zilei creştine a morţilor, a sfinţilor şi martirilor. Nu se sărbătorea în accepţiunea ei occidentală, urmînd ca după '89 să pătrundă şi la noi. Am sărbătorit-o în America mai ales prin fetiţa mea, Thea, căreia i-am păstrat toate costumele de Halloween, 12 pînă acum. Mergem trick-or-treating, un fel de periplu al dulciurilor, la petreceri costumate cîteodată, decoram casă cu bostani, unii chiar sculptaţi rinjind, iar eu revăd filmul "Death Becomes Her", ca pe un ritual, în fiecare an. Partea cu adevărat pozitivă e explozia de imaginaţie: Thea trebuie să închipuie, în fiecare an, o poveste de Halloween, deci oarecum "de speriat", al cărei protagonist e personajul pe care şi l-a ales. Anul asta, e poliţistă! 

Pînă acum nu am avut de a face decît cu aspectele aventuroase, iar casele bintuite de la Disneyland etc. o distrează. Nu a fost la Knotts Scary Farm încă, cred că partea cu dulciurile şi costumele primează, are totuşi doar 12 ani. Nu ne implicăm suficient de mult ca s-o afecteze în vreun fel, are, din fericire, o fire foarte pozitivă. 
 

anca-adumitroaie-halloween_2

  

FOTO Anca Adumitroaie cu fiica sa Thea

Maria-Magdalena (California) 

Urăsc sărbătoarea asta! Eu sunt creştină şi nu înţeleg cum de cei care sunt creştini pot sărbători diavolul, pentru că în definitiv mi se pare această sărbătoare: o preamărire a diavolului şi a monstruozităţilor. Cum pot sărbători diavolul şi mai apoi, la scurtă distanţă, sărbători naşterea Domnului? 

  

Doris Sângeorzan (New York)   

Ca să fiu sinceră, este sărbătoarea care o prefer cel mai puţin.

doris-sangeorzan_halloween_13

 

George Vieru (Arizona) 

Aş putea spune că pe mine personal nu prea mă pasionează "sărbătoarea" de Halloween. Halloween-ul are totuşi şi o conotaţie religioasă. Mulţi Creştini din toată lumea serbează aceast zi prin aprinderea de lumânări şi depunerea de flori la mormintele celor dragi, un fel de priveghi.  Eu, personal, nu mă văd în postura de "a lua morţii la mişto". Aş putea spune în schimb că îmi face plăcere să văd bucuria copiilor când se întorc de la " Trick o' treat" ("Ne daţi or nu ne daţi). 

Copiii cred că sunt plăcut atraşi de faptul că se pot îmbrăca precum idolii lor, sau dorinţele lor. În schimb, consider eu, că influenţa copiilor depinde de părinţi... despre felul cum primesc educaţia despre "sărbătoare". Eu nu aş vrea să îmi văd copilul îmbrăcat în ceva morbid ci cu ceva vesel, educativ, plin de viaţă. 

  

Aura Imbarus (California) 

Multe sărbători în America sunt populare şi în alte ţări, dar conotaţia data de Americani s-ar putea să fie diferită. Acesta este exemplul Halloween-ului care în România este Sărbătoarea Morţilor iar în America Latină- Dia de los Muertos.  

Halloween, care la origine vine de la "Hallowed Evening" sau "Holy Evening", noapte sfântă, este un prilej de bucurie, de costumaţie ciudate şi party-uri extravagante, în care americanii sărbătoresc pe cei decedaţi. 

Dacă în alte ţări tentă religioasă este valorificată printr-o atmosferă sumbră,   adulţii fiind cei care sărbătoresc memoria celor dragi, în America atmosfera vioaie atrage copii şi adulţi, transformând noaptea de Halloween într-o sărbătoare familială. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite